Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
valentin112 - специалист
tomny написа:
Никой не може да отговори на този въпрос. Ако те нападне с огнестрелно оръжие, и го застреляш пръв - никакви, ако прескочи оградата и го гръмнеш - кофти за теб. Няма значение дали слагаш табелки, и какво пише на тях. Всеки случай е индивидуален, иначе нямаше да има съд.
Вече нямам чуденка, преди беше дали да се самоубие мангала, или аз да до утрепя :axe:
destino - специалист
Със строителя се разбрахме, че махаме кофража на 28-я ден.
Теглих му майните, строителството ще продължи с други строители.

Сега въпросът ми е, има ли смисъл сега да подпираме плочата отдолу, при положение, че следващата плоча ще се лее след 1-2 месеца?

Да я подпирам ли плочата преди изливането на следващата плоча?

Гледам по големите строежи подпират с някоя друга стойка, дали не го правят защото не спазват сроковете?
Фло - специалист
Поздравления колега! Понякога трябва и твърдост човек да си отстоява интереса.Строителя и инвеститора са две различни страни в строителния процес. Затова е добре със следващия строител да си направиш писмен договор,за да си поеме отговорността.Например гаранция по скрити дефекти до 10 г. или за щети по време на строителството.По Зут чл.163 (3) Строителят носи имуществена отговорност за причинени щети и пропуснати ползи от свои виновни действия или бездействия.

Ако оня бързак имаше едно на ум,че ще плати плочата,ако тя се е компрометила,понеже е залята и декофрирана на 7-я ден в този студ никога нямаше да те натиска за прибързани действия.

Що се отнася дали да я оставиш подпряна на места,няма да е зле да го направиш. Наема на един хюнебек е 7 стотинки на ден или десетина струват по-малко от баничка със сирене на ден.Може да се подпре и с греди ,ако има.При всички случай обаче,когато правят кофража за горната плоча е добре и долната да е подпряна на места.
destino - специалист
В интерес на истината, "бригадирът" се отказа от мен, каза, че с мен е невъзможно да се работи.
Почна да ми звъни през ден и да ме убеждава, че конструкторът също не бил против.
Казах му да си навре дипломата от строителният техникум в г..за. А го бях избрал строителя, именно за това, че беше човек с образование.
Интересното е, че след като почнах да говоря с него в неговият стил, да му затварям телефона в лицето и да му викам,
той стана много културен.

Договор с него разбира се, че имах, но се съмнявам след 10 г. да е възможно да се вземе нещо от него, евентуално.
Такива работи.
Добре, че има форуми, та човек може да получи квалифициран и независим съвет.
vlad0 - специалист
За това Аз като строих къщата си купих кофража /15 платна, 130 подпори, 1 кубик греди и 2 кубика кофражни дъски + малко стари от тук от там/. Кофража стоя колкото Аз прецених, а след това всичко отиде в покрива, без подпорите разбира се, ама при цена от 2 лв./бр. и в печката да заминат пак не си на загуба.

Тема "Каква е опасната температура за бетона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: