Най - вълнуващия въпрос зимно време.
swissmad - специалист
Не съм писал ,че съм пускал във форума такава тема-просто автоматичната пълначка не я коментираме в тоя разговор-проблема беше с обезвъздушаването на бойлера.....

Иначе авт.п. монтирам на системи за отопление със затворен разширителен съд(хубаво е и на отворен разширителен съд) и когато котела или камината са на твърдо гориво(тъй като процеса на горене е слабо контролируем) в комбинация с предпазен клапан по температура -както е писал LazarGanev.При другите видове гориво (газ,ток,пелети) не е задължително тъй като при спиране на тока спира и процеса на горене.
Ще кажете ,че има ю-пиеси за тая работа .Да ама и те се чупят (и то не рядко-и то не толкова стари).
Виждал съм термометъра котела на 120 градуса и съм вадил горящите въглени с лопата от котела.........-и то заради дефектен ю-пиес (на 1 месец след покупката ).

Та -не питай старило,питай патило
preslav - майстор
swissmad написа:
Не съм писал ,че съм пускал във форума такава тема-просто автоматичната пълначка не я коментираме в тоя разговор-проблема беше с обезвъздушаването на бойлера.....

Иначе авт.п. монтирам на системи за отопление със затворен разширителен съд(хубаво е и на отворен разширителен съд) и когато котела или камината са на твърдо гориво(тъй като процеса на горене е слабо контролируем) в комбинация с предпазен клапан по температура -както е писал LazarGanev.При другите видове гориво (газ,ток,пелети) не е задължително тъй като при спиране на тока спира и процеса на горене.
Ще кажете ,че има ю-пиеси за тая работа .Да ама и те се чупят (и то не рядко-и то не толкова стари).
Виждал съм термометъра котела на 120 градуса и съм вадил горящите въглени с лопата от котела.........-и то заради дефектен ю-пиес (на 1 месец след покупката ).

Та -не питай старило,питай патило
Надявам се да разбираш, че целта ми не е да споря заради самия спор, а за да изясним проблема и по възможност да помогнем на хора с проблем!
Та как по-точно ще пълниш отворената система с автоматична пълначка от този тип?
И как по-точно ще предотвратиш повишаването на температурата в котела с пълначка ако ти е спрял ЮПиЕса, който доколкото знам е за да върти помпата?
В същност на мен не ми е ясно и какво притеснително има в температура на котела от порядъка 120 градуса - според мен парогенераторите работят на 150 градуса и не се стапят?
swissmad - специалист
На отворен разширителен съд се монтира авт.п. само на отоплителни инсталации с над 2 етажа за отопление(пълначката има плавно нагласяне на налягането и при доста играчка с нея може да се нагласи необходимото налягане ).Но рядко монтирам на отворена система.Поради простата причина ,че рядко монтирам отворени системи на триетажни къщи.Защо?Не ми се обяснява толкова а и едва ли ще ме разберат всички и все ще има някой да ми скъса нервите..........
Ако беше прочел всичко което съм написал т.е.
в комбинация с предпазен клапан по температура
щеше да разбереш ,че самата пълначка сама по себе си не върши никаква работа ако го няма този клапан.
Системата се връзва така,че когато този клапан избие ,пълначката започва да компенсира налягането като пуска студена вода през котела да го охлади до зададената от клапана температура.
В същност на мен не ми е ясно и какво притеснително има в температура на котела от порядъка 120 градуса - според мен парогенераторите работят на 150 градуса и не се стапят?
Парогенераторите ,ако не ти е известно работят със "суха" (или още прегрята пара) която няма как да стане при температури под 100 градуса по целзий , охлаждат се непрекъснато чрез специални охладители и има система от предпазни клапани по налягане и температура които предпазват цялата система от БУМ.
За какво мислиш са тези неща в тецовете???

ПП. Нищо лично към никой-не искам да споря с никой( а и нямам това време),ако мога да помогна с нещо от моята компетенция -давам съвет ,но прочетете внимателно преди да задавате въпроси.И после ако нещо не е ясно питайте.Не е срамно да попиташ, ако не знаеш нещо.... срамно е да се правиш, че го знаеш.Човек се учи цял живот.Аз също.

Поздрави

Прикачен файл

bobov_dol.jpg
bobov_dol.jpg (28.77 KиБ) Видяна 5458 пъти
gen4o71 - помощник
Доволни сме много от съветите,ето снимка и вече седмица стана работи нормално.Благодаря на всички колеги!

Прикачен файл

DSC00546.JPG
DSC00546.JPG (80.51 KиБ) Видяна 5440 пъти
preslav - майстор
gen4o71 написа:
Доволни сме много от съветите,ето снимка и вече седмица стана работи нормално.Благодаря на всички колеги!
И по-подредено изглежда тръбаляка.
Със здраве!
swissmad - специалист
Така вече е добре,Става и с ръчен обезвъздушител .Като чуеш че има въздух в бойлера спираш връщащия ( с черната врътка) кран и обезвъздушаваш.Дано нямаш повече ядове и със здраве да се топлиш.

Поздрави
filmatoplo - майстор
Обърка -спираш горния червен кран :wink: .
swissmad - специалист
filmatoplo написа:
Обърка -спираш горния червен кран :wink: .
Като спре горния кран обезвъздушава само серпентината на бойлера,а като спре долния обезвъздушава и тръбата която захранва серпентината.А защо се спира кран при обезвъздушаването??? :-D
filmatoplo - майстор
Напред в темата го коментирам,обезвъздушаването на серпентината става отдолу -нагоре :? , на мен да обясняваш :-D .
preslav - майстор
filmatoplo написа:
Напред в темата го коментирам,обезвъздушаването на серпентината става отдолу -нагоре :? , на мен да обясняваш :-D .
Аз бих спрял помпата първо.
Ама човека каза, че няма проблеми от една седмица и благодари за съветите - останалите спорове ми се струва са излишни.

Тема "Проблем с обезвъздушаване на бойлера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: