Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
Здравейте!
Имам два еднакви климатика, стайте са почти еднакви като кубатура, външните тела са монтирани едно под друго, с две думи климатиците работят при почти еднакви условия. Въпросът ми е защо едното външно тяло се заскрежава и дефроства често, а другото почти не съм го виждал със скреж? И едно уточнение - температурата с която духат вътрешните тела е почти еднаква +/-1 градус (доколкото точно мога да я измеря).
Ще бъда благодарен за всякакви мнения - кой от климатиците да очаквам да сдаде багажа.
root666 - специалист
Сега ако кажеш и какви са климатиците, размера на стаите, евентуално изолация, кой се заскрежава, горния или долния и по възможност снимки, може и да получиш адекватен отговор.
preslav - майстор
root666 написа:
Сега ако кажеш и какви са климатиците, размера на стаите, евентуално изолация, кой се заскрежава, горния или долния и по възможност снимки, може и да получиш адекватен отговор.
Здрасти!
Стаите са 12.4 кв/м и 14.6 кв/м с еднаква височина 2.7 м. еднакво изложение, еднаква изолация, е в едната се живее повече и се топли по-дълго, но сутрин температурата е с 2 градуса по-висока в по-малката и по-отоплявана стая. Климатиците са 12ски - обикновени, но един и същи производител. Заскрежава се по-ниското външно тяло, а вътрешните са на една и съща височина. За снимки ще ми е трудно да ловна момента защото това е сутрин при първото пускане на климатиците (пускам ги едновременно), тъмно е и не винаги се случва, но когато се случи е очевадно.
root666 - специалист
Да не би горното външно тяло като се размразява да капе на долното, и то да се обледява? Ако не е това, единственото разумно обяснение е този който се заскрежава повече да е изпуснал част от фреона. Марката и модела на климатиците военна тайна ли е?
preslav - майстор
root666 написа:
Да не би горното външно тяло като се размразява да капе на долното, и то да се обледява? Ако не е това, единственото разумно обяснение е този който се заскрежава повече да е изпуснал част от фреона. Марката и модела на климатиците военна тайна ли е?
За капането няма такова нещо, а и говоря за заскрежаване, а не за обледеняване. Иначе марката не е военна тайна SANG, а за модела ще трябва да си кривя очите, че да го прочета AUS-12H53B17, единия е на 3.5 години, другия на 2.5 - заскрежава по-новия.
Последна промяна от preslav на съб дек 03, 2011 8:13 pm, променено общо 1 път.
root666 - специалист
Целия топлообменник ли се заскрежава или на ивици?
preslav - майстор
root666 написа:
Целият, не е супер равномерно, но със сигурност заскрежаването започва от долния към горния край.
preslav - майстор
root666 написа:
Сутринта беше около 0 градуса и мъгла (не много плътна), заскрежи се цялото тяло, но от долу на горе, другото не направи никакъв скреж. До момента не е имало повторен дефрост или най-много още един, който не съм забелязал.
Аз в същност не съм безкрайно притеснен - когато съм си купувал евтини климатици съм отчел и възможните проблеми, опитвам се обаче да разбера дали 8 куб/м въздух с температура 2 градуса по-ниска от другата са от такова значение, че единия климатик да заскрежава, а другия да си върти перката и да не му пука?
root666 - специалист
Явно са от значения тия 8 кубика повече. Пък и ти подхождаш с презумпцията, че двата климатика са абсолютно еднакви, но може в следващата партида да са сменили някои компоненти с цел поевтиняване, въпреки че са един и същ модел. Пък и количеството фреон може да им е различно - да са изпуснали малко при монтажа.
preslav - майстор
root666 написа:
Явно са от значения тия 8 кубика повече. Пък и ти подхождаш с презумпцията, че двата климатика са абсолютно еднакви, но може в следващата партида да са сменили някои компоненти с цел поевтиняване, въпреки че са един и същ модел. Пък и количеството фреон може да им е различно - да са изпуснали малко при монтажа.
С две думи свиркам си и чакам да видя кой ще спре пръв.

Тема "Заскрежаване на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: