Напишете въпрос свързан със санирането.
VLADO66 - майстор
В нaчaлото ти дaдох рeшeниe-5см. Фибрaн лeпeн с пянa и отгорe PVC лaмпeрия кeф ти лeпeнa кeф ти нa скaрa,имa рaзлични цвeтовe и дeкори и щe стои кaто aкцeнт в помeщeниeто.Евeнтуaлeн кондeнз/мухъл сe минaвaт с eдин пaрцaл и кaкъв ти e проблeмa.
preslav - майстор
Чаро написа:

Интересно българско мислене (без да обиждам никого!) "инвестицията се възвръща", "избиване", "ще си изкара парите" и т.н.
Комфорта си е комфорт. Стандарт на живот. Култура.
Кога ще ми се избие новото пухено яке, колата с автматична скоростна кутия или полилея в хола?
Като го каза Преслав- "кефа цена няма"
Аз дълго се инатих за топлоизолациите, но когато узрях топлоизолирах 2 жилища за нула време.
Колкото до възвращаемостта (абстрахирайки се от комфорта и кефа), някой из форумите го беше казал много хубаво "това е може би единствената инвестиция, която освен всичко друго и си връща парите под формата на по-ниски разходи за топло" - замисли се дали ти са безразлични едни 30% по-малко пари за ток, дърва, газ или там на каквото се топлиш!
VLADO66 - майстор
А има и друго -аз си сертифицирах къщата след санирането/едни 300лв./ и не плащам данъци 5 години.
dstoqnov - помощник
VLADO66 написа:
В нaчaлото ти дaдох рeшeниe-5см. Фибрaн лeпeн с пянa и отгорe PVC лaмпeрия кeф ти лeпeнa кeф ти нa скaрa,имa рaзлични цвeтовe и дeкори и щe стои кaто aкцeнт в помeщeниeто.Евeнтуaлeн кондeнз/мухъл сe минaвaт с eдин пaрцaл и кaкъв ти e проблeмa.
Което значи че няма да се шпаклова а директно върху фибрана се лепи ПВЦ ламперия?
И каква и е цената на ПВЦ ламперията на квадрат?
8180 - майстор
dstoqnov написа:
Не е скъпо но остава това че стеснява стаята, което ме навежда към 5 см.. а исках да се откажа от фибрана поради простата причина че мои колеги казват че имат изолация отвън и фибран вътре, но немогат да ми опишат за каква влага и мухъл ставало въпрос..
Тези приятели сигурно не могат да ти кажат и ЗАЩО.
Не ми се влиза в сериозни дискусии пак за "дишането", което е разпространен жаргон за явлението дифузно преминаване на влага през материалите.
По-горе, Фло в неговия си стил, разсъждаваше върху една картинка, която тук вероятно само той разбира. Това, че Фибранът пропуска въздух не го намирам за съществено.
Другият извод му беше, че вероятно Фибранът е по-дишащ от панела.
Как стоят нещата:
Въпросното "дишане" се дефинира чрез т.н. "Число на дифузно съпротивление на водни пари - µ".
За стоманобетона най-общо е ок. µ = 90 (Прил.4, Нар. №7, т. 2.1)
За Фибран - основно µ= 50-150 (от сайта на Фибран).
Защо е такъв широк обявения от Фибран диапазон, аз не знам.
Но, излиза че Фло е прав, ако разглеждаме влагата.
На практика това число има характер на СЪПРОТИВЛЕНИЕ и влиянието на материала в конкретна стена зависи и от дебелината на слоя.
Та, дори да вземем високата стойност за Фибран -150х5см=600 или 50х5см= 250.
Докато за бетона - 90х20см= 1800.
Извод - бетонът сам по себе си значително повече възпрепятства "дишането" и са "градски легенди" приказките, че вътрешната ТИ (правилно изпълнена) влошава съществено влажностния режим на жилището.

Отделен въпрос e, че ако се вземе Фибран с µ=50 биха могли да възникнат проблеми, изискващи допълнителна пароизолация (както обикновено излиза при вата и ЕПС) - друг проблем и въпрос на сметка.

Принципно, с увеличаване на дебелината на вътрешната ТИ (без ватата) проблемите намаляват.
Също принципно - една гола бетонна конструкция е огромно съпротивление за влагата и би могла да пропусне през себе си ("издиша") нищожно количество от генерираната в жилището влага.
Tsilkov - майстор
Само гадая ,но според мен приателя ти когато е изолирал е сменил и дограмата + запушването на всички зеещи строителни фуги и тогава е излезло на яве ,че не се проветрява жилището.
dstoqnov - помощник
Можете ли да ми кажете примерно колко лв квадратен метър е фибран да кажем 10 см. че насякъед са различни цени, около 15-20 лв. ?
stiv1961 - майстор
dstoqnov написа:
Можете ли да ми кажете примерно колко лв квадратен метър е фибран да кажем 10 см. че насякъед са различни цени, около 15-20 лв. ?
Ми то зависи от къде го купуваш.На Земята цената е една, на Марс друга :-D Ето една ценова листа да не питаш после и за цена на стъклофибърна мрежа напр.....или дюбели/не правя реклама, просто ми попадна на първо четене/ :)
http://www.temira.com/admin/downloads/c ... ta%20t.pdf

Тема "Вид топлоизолация и материал за нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: