• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Здравейте имам проблем при лепенето на тапети и ми е необходим съвет!
Стените на стаята са с някаква варова мазилка, върху тях бяха залепени тапети, които на места доста бяха се поотлепили. Решихме да ги доотлепим и сменим с нови - с отлепването нямаше проблем... стана много бързо. Върху отлепените тапети имаше попръскано /полепнало/ вар от мазилката. Какво да правим да лепим новите тапети или? Страх ни е, че и те ще се залепят толкова "здраво" като старите!
Моля, изразете мнение!
masteradmin - майстор
В момента правя подобен ремонт. Като начало вземаш една шпакла и сваляш колкото може повече от мазилката, след това задължително грунд с лепило за тапети и малко Ц200 и чак след това новите тапети.
Благодаря!
Но имам още нещо за питане :ops: - каква горе-долу да е пропорцията "лепило-С200" и при самото лепене на тапета да използваме ли отново смес лепило+С200? Купихме си лепило дето пише, че е готово след 3 мин. Него ли да използваме или от другото?
Предполагам, че питам лесни работи, но като не съм наясно.
masteradmin - майстор
След грундирането не ти трябва повече Ц200. Има едно немско лепило в кутии се продава не много скъпо, по важно е да мажеш тапетите с гъсто лепило, а стените с разредено (и двете повърхности за по добър контакт)
rendo - специалист
Мастер - супер човек е тва не се бях сещал да използвам лепилото за грундиране с ц200 вярно става супер - вевала мерси за идеята.

Преди време имах подобен проблем и аз в един апартамент дето правихме, стените бяха варосвани 100 пъти и просто нямаше никакъв шанс за слагане отгоре и бяха грапави, със едра шкурка 100 поизшлайфахме варта коллкото да стане малко по гладко (да се шкури вар според мен е най съдистичното нещо на света жестоко пари на очи и нос) и после с бороконтакт и стана.
Ако някой се сблъска със същата ситуация поне да знае за какъв купон става дума. :)
Благодаря за съветите :wink: Вече грундирахме и ... сега предстои великото лепене :cool:
Да ви се "похваля" :x купихме тапети, които не се презастъпват, т.е. лентите се лепят една до друга. Налепихме едната стена и спряхме, че стана късно... (ремонтираме след работа, та и затова си стоим почти на едно и също място) Сутринта между отделните ленти видяхме "красивата" си стена - 1-2 мм процепи :evil: :cry:
tedi1 - специалист
Аз досега винаги съм ползвала такива тапети. Т.е. лентите са една до друга, но никога не съм имала проблем после. Може би трябва доста да се търкат с хавлиена кърпа като се залепят.
todor_velikov - специалист
1.защо карате жената да слага С-200 и други подобни,тя казва че от мазилката и се е откъртило и се залепило за тапета,=> основата не е ли здрава каквото и да се сложи отгоре ще падне заедно с мазилката :!:
2.според мен да се свали каквото пада и да се шпаклова с гипс,проблеми повече няма да имаш :wink:
rendo - специалист
todor_velikov написа:
1.защо карате жената да слага С-200 и други подобни,тя казва че от мазилката и се е откъртило и се залепило за тапета,=> основата не е ли здрава каквото и да се сложи отгоре ще падне заедно с мазилката :!:
2.според мен да се свали каквото пада и да се шпаклова с гипс,проблеми повече няма да имаш :wink:

Според мен това е най-лекия варянт който може да се препоръча тъй като вече има подадено ниво, ако човека на среща не умее да работи с мастик матеряли (гипс, гипсово лепило и тн и тн ...) това ще е едно голямо приключение....... а и този варянт върши работа спрямо описаниете условия на задачката.

Annia77 - доста е неприятен този факт за който говориш и съм сигурен, че всеки който макар и 1-2 пъти лепил тапети се е сблъсквал с него.

Уви вече варянта ти за оправяне е сваляне и наново лепене - което сама се сещаш какво значи.
Според мен и моя макар и малъй опит със тапетите това се е получило най вече поради кривина на стените (можеш да видиш сама ако загледаш тапета и на места снадките са плътни а на места не - то това е проблема) ако проблема не е в стените, то тогава проблема е в методиката на слагане, не съм най големия спецялист поради малкия си опит но поне мога да споделя нещата с които съм си служил и са ми помогнали много- а именно:

Винаги започвам от 2-рия тапет а не от ъгъла , преди да залепя тапета слагам един мастар или дъска или нещо по което мога да нивелирам една отвесна линия която ми е като водещо ниво и спомага много при изправянето на фугите и естетиката в крайния резултат.
И може би най-важното никога не използвам лепило за 2 лв - по добре е да се дадат 5 лв за лепилото предлагано от Хенкил с което се работи много по лесно и предлага разпъващи качества което спомага за скриване на доста голям брий грешки след изсъхването му.

В крайна сметка до година живи здрави ще си ги налепите отново със спомена от горчивия опит и вече няма да го има този проблем.
  • 1
  • 2

Тема "тапети!?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: