• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tgv - специалист
Нямам желание да коментирам колегите. Единствения недостатък на БС, е, че е обемист. Дискусия?
П.П. Дали не изчерпахме Темата за БС. Или да отворим Тема както си трябва.
Не е за подценяване?
Последна промяна от tgv на нед дек 04, 2011 9:14 pm, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
Толкова приказки ,а никой не даде една схема на мен, непросветения да видя точно къде се слага тоя буферен съд.
Чаро - Акълия
Светльо, има много схеми. Каква е инсталацията, каква е машината, какви са мощностите...много са нещата, които трябва да се изяснят за да се даде точното лекарство.
Има схема и за приоритетно връзване- за случая, който бе описан по-горе- празен буфер, студена къща.
Обемист е - то тва е целта. Финансово утежнява инсталацията и се пречка. Но в някои случаи си е почти задължителен.
tgv - специалист
Чаро, ТП е интелигентна система. За да се постигне СОР 7, ще трябва да я настроиш да работи в такива интервали от деня когато СОР и е най висок. Тогава идва БС който ще може да отдава най голяма мощност през другото време. Ако и това не е достатъчно, ще трябва да помислиш за Акумулатор по Мощност на входа на ТП.
П.П. Помисли! Като че ли си заслужава. Всъщност ТП е трансформатор на енергия. Колкото повече осигуриш на входа, толкова повече ще получиш на изхода.
Хайде Лека...
Чаро - Акълия
Аз не гоня и не съм гонил КОП 7. Аз гледам през опита си с машини вода-вода, а разбирам, че ти си на тема въздух-вода. При първите режима е почти един и същ от началото до края. Това се мъча аз да оптимизирам.
За акумулатор на входа- мисля че изобщо не е необходим за вода-вода, ако има достатъчно подпочвени води.
При въздух-вода (въздух-въздух) има плоски изпарители (последователно вързани на основния- из форума имаше) по инфо от сайта на вносителя КОП 9.
Но за да съхраниш получената енергия трябва буфер. Голям буфер. За ниско температурна инсталация- огромен буфер.
За буфер на входа- мисля е по-евтино и просто да е на изхода, от към товара. Колега има схеми за слънчеви панели на входа на ТП (пак визирам вода/вода). Аз мисля, че няма смисъл. Вярно, че работят с много добро КПД, но бих ги сложил в буфера при товара.
Аз мисля и се надявам скоро да експериментирам в друга насока- да сваля температурата на ОИ до възможно най-ниското ниво- за 22-23гр стайна температура да подавам вода с не повече от 25-28гр. Ще видим...
КОП е толкова по-добър, колкото температурите от двете страни на ТП са по близки.
Лека и на теб.
2v6 - майстор
tgv написа:
...Обективното е че трябва на вх. на ТП да има Акумулатор по Мощност. Дискусия?
Дискусия!
Няма по-голям и достъпен акумулатор от въздуха наоколо :idea:
Земята също може да е голям акумулатор, но размера може да е ограничен.
Водата е най-добрия акумулатор, но ако няма достъп до естествен източник използването може да е невъзможно :)
filmatoplo - майстор
Не реклама но се вижда колегата -Валдино (Termopompa.com ) къде монтира буферите при ТП вода-вода :) .Буферите -задължително присъстват .Вижте и клипа във Вбокс7 на Валдино -там показва и обяснява при работеща ТП .
svetliopi44 - Чирак...
Значе от ровене в нета и гледане на готви решения стигнах д извода че може да се използва и бойлер за буфер ... примерно 150 - 200 литра .
Ще топлявам около 50м2 или около 130 м3 мисля с 4 конвектора и подово на всякъде.
Ще слагам на пролет външна ТИ 10 см. и вътрешна ГК с вата 5см. ,дограмата на всякъде PVC с троен стъклопакет с КА стъкло...
Колко мощна помпа ще ми трябва. ?

От калкулатора на Зурлата излиза че загубите през стените ще е 0,089 KW

11kw или :?:
при коп4 , 3kw машина ще ми свърши ли работа. :?:
Последна промяна от svetliopi44 на пон дек 05, 2011 10:40 am, променено общо 1 път.
mindless - специалист
tgv написа:
Всъщност ТП е трансформатор на енергия. Колкото повече осигуриш на входа, толкова повече ще получиш на изхода.
Според мен в това разсъждение ти е грешката. ТП не е трансформатор на енергия, по-скоро бих я нарекъл преносител т.е пренася топлинна енергия от едно място на друго. Точно заради това няма да получиш повече на изхода, отколкото имаш на входа, просто няма как.
Да приемем, че имаш БС с използваема в него 10кВч енергия. Това, което ще помогне на ТП да работи по-ефективно е, ако тази енергия е в състояние, в което ТП работи оптимално, примерно с СОР 7. Това ще ти помогне да пренесеш енергията от БС към вътрешната инсталация с по-малко енергиен разход, но няма да направи самата топлинна енергия повече.
От тази гледна точка къде точно се намира БС не е чак толкова важно, по-важно е енергията, която се трупа в БС да е максимално евтина или по възможност безплатна.
naughty - специалист
много противоречива информация относно КОП/температура от гоогле

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42