• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mindless - специалист
Защо противоречива? На всички графики, с изключение на втората, СОР-а се движи почти еднакво със стойности около 2 при температура -10°С.
Втората не мога да я разбера на 100%, но ми се струва, че там изходната вода е 80°С, за това са доста по-различни стойностите.
tgv - специалист
mindless, трябва да се чете. Как би обяснил, ако на входа на ТП постъпва топлоносител с температура 5градуса, а на изхода топлоносител с 53 градуса. Тука горе-долу е обяснено. http://www.heatme.info/cop.html
Чаро, не знам откъде си останал с впечатлението, че не става дума за ТП вода-вода. Напротив, даже става на дума за ТП вода-вода - земя, подпочвени води, дренажи, сл. колектор, въздух, ветрогенератор на топлинна енергия и др.
За да обединиш по-горе изброените източници на енергия, ти е нужен воден акумулатор на входа на ТП.
Защо сл. колектор трябва да е на входа? Да приемем че СК е включен в БС на изхода на ТП, който БС е с работна температура на флуида, да речем, 45 градуса. Когато СК доставя топлинна енергия в БС, с температура над 45градуса е ДОБРЕ, но какво става когато доставя т.енергия с температура под 43гр. Най вероятно ще ти се наложи да изключиш СК. Тогава губиш топлинната енергия, в температурния интервал 15-43 градуса. А сега да помислиме за варианта когато СК е включен в водния акумулатор на входа на ТП? Дискусия?
П.П. Когато започнах да пиша горните 2 поста не бяха публикувани.
Последна промяна от tgv на пон дек 05, 2011 1:16 pm, променено общо 2 пъти.
kuuuuuul - майстор
0,3 до 0,5 си е бая разлика :?
2v6 - майстор
tgv написа:
... Когато СК доставя топлинна енергия в БС, с температура над 45градуса е ДОБРЕ, но какво става когато доставя т.енергия с температура под 43гр. Най вероятно ще ти се наложи да изключиш СК. Тогава губиш топлинната енергия, в температурния интервал 15-43 градуса. А сега да помислиме за варианта когато СК е включен в водния акумулатор на входа на ТП? Дискусия?
Дискусия :lol:
Кои слънчеви панели доставят топлина под 43, а над 43 не?
Колко е тази топлина в целогодишен план и колко енергия ще трябва допълнително на термопомпата за да ги прехвърли в отоплителната инсталация?
mindless - специалист
tgv написа:
mindless, трябва да се чете. Как би обяснил, ако на входа на ТП постъпва топлоносител с температура 5градуса, а на изхода топлоносител с 53 градуса. Тука горе-долу е обяснено. http://www.heatme.info/cop.html
Чаро, не знам откъде си останал с впечатлението, че не става дума за ТП вода-вода. Напротив, даже става на дума за ТП вода-вода - земя, подпочвени води, дренажи, сл. колектор, въздух, ветрогенератор на топлинна енергия и др.
За да обединиш по-горе изброените източници на енергия, ти е нужен воден акумулатор на входа на ТП.
Защо сл. колектор трябва да е на входа? Да приемем че СК е включен в БС на изхода на ТП, който БС е с работна температура на флуида, да речем, 45 градуса. Когато СК доставя топлинна енергия в БС, с температура над 45градуса е ДОБРЕ, но какво става когато доставя т.енергия с температура под 43гр. Най вероятно ще ти се наложи да изключиш СК. Тогава губиш топлинната енергия, в температурния интервал 15-43 градуса. А сега да помислиме за варианта когато СК е включен в водния акумулатор на входа на ТП? Дискусия?
Освен да се чете, трябва и да се разбира. Това, че някой е превел Coefficient Of Performance (Performance = производителност) като Коефициент на трансформация не прави ТП някакъв вид трансформатор, защото тя нищо не трансформира. Извлича топлинна енергия от един носител и я пренася към друг. Не прави по някакъв магичен начин, топлинната енергия повече.

Конкретно по примера, който си дал: Ако БС е на изхода на ТП няма никакво значение колко енергия доставя СК в него. Колкото и да доставя, толкова по-малко ще трябва да бъде доставена от ТП, за да се достигнат зададените параметри. Ако същия БС е на входа на ТП нищо съществено няма да се промени, просто термопомпата ще работи с по-голям СОР при прехвърлянето на топлинната енегия от БС към сградната инстлация, но това не значи, че ти печелиш нещо.

Ще се опитам да илюстрирам с хипотетичен пример:
Да речем искаш да извлечеш 10кВч енергия с ТП. В единия случай я извличаш от вода с температура 10°С и имаш буферен съд на изхода на ТП, в който е включен СК.
СК успява да вкара в БС - 1кВч т.е ТП ще трябва да извлече 9кВч при съответния СОР, да кажем (хипотетично), че той е 4.5 и ТП ще изразходва 2кВч електричество, за да достави 9кВч топлинна енергия.
Ако БС е на входа, СК отново ще вкара 1кВч енергия, за него нищо не се е променило, в този случай обаче, температурата на водата в БС ще е да речем 11°С, при което ТП ще работи с СОР=5 и за да извлече търсените 10кВч енергия, отново ще изразходва 2кВч електричество.

Пак повтарям цифрите в примера не претендират за достоверност, а са просто за илюстрация.
tgv - специалист
Абе хора, като четете що не мислите. ТП е трансформатор на нискокачествена топлинна енергия във висококачествена такава, условно казано, защото официалните критерии за качество са по-различни.
2v6, учуден съм от неразбирането ти на материала. И то при толкова опит с ТП.
Искам да ви подскажа, че когато СК доставя топ. енергия над 45гр, той се явява ИЗТОЧНИК на енергия, а когато доставя топлинна енергия с температура по ниска от тази на БС, се явява КОНСУМАТОР.
Когато СК е включен в АКУМУЛАТОРА на входа на ТП, той се явява почти ПОСТОЯНЕН ИЗТОЧНИК на топлинна енергия :?
mindless - специалист
tgv написа:
Абе хора, като четете що не мислите. ТП е трансформатор на нискокачествена топлинна енергия във висококачествена такава, условно казано, защото официалните критерии за качество са по-различни.
И аз това почвам да се чудя :). Значи топлинната енергия вече е ниско и висококачествена. Това по БДС ли е ;).
Майтапа на страна, но ако ми обясниш как ще направиш един СК консуматор в един БС при положение, че:
В зависимост от работната температура на топлоносителя, слънчевите колектори се определят като нискотемпературни - с работна температура под 80 оС, средно температурни - с работна температура в границите между 80 и 150 оС, и високотемпературни - с работна температура над 150 оС.
ще съм ти благодарен. Добре е да се каже също, че един БС няма хомогенна темпрература, обикновено в горната си част е по-топъл от долната. Няма да е много добра идея да сложиш плосък колектор като цяло, но за да го докараш до консуматор пак ще трябва да се озориш. За да се случи това, трябва условно казано "изразходваната" вода от отоплителната ти система да е с по-висока температура от тази влизаща от СК, което не е напълно невъзможно, но...

Не е това тамата като цяло обаче. Поне аз оставам с впечатление, че според теб е много по-дорбе БС да е на входа на ТП като по този начин ще вдигне СОР-а на ТП и едва ли не това автоматчино значи, че печелиш някаква топлинна енергия. Аз се опитах да обясня, че няма как да изкараш повече топлинна енергия от тази, която си вкарал в един БС, поради което няма голямо значение къде се намира той. Ако все пак искаш да задълбаем, според мен в почти всички случаи ще е по-зле да имаш БС на входа, поради простата причина, че се съмнявам да можеш да направиш голям БС на входа на ТП, който има топлинни загуби съпоставими с тези на готови БС за инсталации. Вярно е, че тук трябва да се вземе предвид, че в по-малкия БС, монтиран след ТП ще имаш по-голяма делта Т, но всичко това е въпрос на изчисления.
Единствения случай, който ми хрумва, в който това може би има някакъв смисъл е, за да акумулираш енергия, която събираш в повече от СК през лятото, която така или иначе би изгубил. Това се прави обикновено без ТП, но ако вкараш и ТП, на която входа е вода от подобен акумулатор, ще може да оползотвориш водата до по-ниска температура т.е. да извлечеш повече енергия.
В този случай обаче, всичко е въпрос на прецизни сметки на топлозагуби, акумулирана енергия, опълзотворена такава и не на последно място, цената на подобна инсталация.
2v6 - майстор
tgv написа:
2v6, учуден съм от неразбирането ти на материала. И то при толкова опит с ТП.
Искам да ви подскажа, че когато СК доставя топ. енергия над 45гр, той се явява ИЗТОЧНИК на енергия, а когато доставя топлинна енергия с температура по ниска от тази на БС, се явява КОНСУМАТОР.
Когато СК е включен в АКУМУЛАТОРА на входа на ТП, той се явява почти ПОСТОЯНЕН ИЗТОЧНИК на топлинна енергия :?
Аз с термопомпи нямам чак толкова голям опит колкото със слънчеви колектори.
Ако разбирах за какво говориш нямаше да питам!
Можеш ли да обясниш или не разбираш за какво говориш :?:
Защо не отговаряш на въпросите ми?

П.П. Какво означава това "Дискусия?" в мненията ти?
filmatoplo - майстор
Всеки си мисли за неговите неща :) и всеки си е прав за собствената теория ,този вид БС който се слага след ТП е с различно действие от този БС преди ТП :wink: .Този преди помпата е доста по голям и може да е с по малка температура или колкото се улови от слънчеви панели или други води -служещи за източник на първичния кръг -този вид не се практикува поради големите размери и цена . Втория вид буфер след помпата -вторичния кръг -той е с по малки размери -10 литра на 1киловат мощност , работи на по висока температура ,и функцията му е да балансира само работата на компресора -към този буфер също може да се монтира подпомагане от слънчеви панели .По средата на двата буфера е ТП с компресор и 2 броя пластинчати топлообменника -изпарител и кондензатор между които циркулира фреона. :wink: Сега за кой буфер спорите.дискусия.Само не можах да разбера защо казвате че слънчевия панел няма да помага на ТП като всичко около това се върти -всяка топлинка да се улавя и да ни топли и така да се намали сметката за ток :wink: .
Последна промяна от filmatoplo на пон дек 05, 2011 4:29 pm, променено общо 1 път.
tgv - специалист
Тук спора е кога ще е по ефективен СК. Когато е включен в БС на изхода на ТП, или когато е включен в Акумулаторния съд на входа на ТП, при условие че СК работи в температурния интервал 15-65гр.
mindless, опитах се да ти дам алтернативно решение на твоя проблем, въпреки оскъдната информация която Ни предостави. Ако на теб не ти върши работа - Здраве. На други може и да им свърши.
Последна промяна от tgv на пон дек 05, 2011 4:37 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: