Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alantion - специалист
През зимния период е задължително да се кара на къси светлини.Ако обаче внезапно изгори някоя и след няколко метра те спрат КАТ ,ти шарят фиш за 30-50 лева. По този повод търся идея за направа на устройство ,което да ми показва със светлинен сигнал в купето ,когато изгори късата(и по възможност и дългата) светлина на някой от фаровете.
Новите модели имат борд компютър ,който им изписва,но по-старите нямат такива екстри.
stiv1961 - майстор
Мисля, че ако имаш комплект резервни крушки и при спиране от тяхна страна и последваща смяна на изгорялата крушка няма да има последици.
NeoBoss - специалист
пишат акт защото по закон трябва да имаш 2 резервни крушки във колата може да са 2 изгорели но трябва да имаш 2 ако имаш само една следва глоба :)
Ники274 - специалист
На първо четене,най-лесната индикация която се сещам е да ти чеква фаровете дали са изгорели преди да ги включиш.
Когато светят,става малко по сложно,но е хубава идея да се помисли :)
stiv1961 - майстор
NeoBoss написа:
пишат акт защото по закон трябва да имаш 2 резервни крушки във колата може да са 2 изгорели но трябва да имаш 2 ако имаш само една следва глоба :)
Аз затова съм писал комплект/и не само за фаровете/, по всички бензиностанции и магазини за резервни части има, цени от 5 до 25 лв.
Имам в предвид нещо такова/моето е подобно/:

Прикачен файл

BG_53460_01_b.jpg
Последна промяна от stiv1961 на пон дек 05, 2011 10:04 pm, променено общо 1 път.
NeoBoss - специалист
не е сложно един фотодатчик който да светва лампа във колата ако не е отгрят от светлина и си готов.
Ники274 - специалист
NeoBoss написа:
не е сложно един фотодатчик който да светва лампа във колата ако не е отгрят от светлина и си готов.
Ами през деня когато е светло и пече слънце как ще разбере дали фара свети или не.
отделно ще има фалшиви сработвания,например трудно е да се постави вътре във самия фар,ако е отвън има вероятност да се зацапа до месец и ще сработи сигнализацията.
jordanvass - майстор
Фотодатчикът ще се огрява и от габаритната светлина и ще се заблуждава.
Най-сигурният вариант е шунт последователно на веригата за фаровете, върху който при десетина ампера ток да остават 0,1-0,2В спад. След това компаратор с операционен усилвател и в изхода му светодиодна индикация. Няма да е сложно. Може и без интегрален компаратор - да се отпушва транзистор, но ще трябва да има пад върху шунта повече от 0,7В, което при 10 ампера ток ще развива много голяма мощност, а и ще намалява силата на светене на фаровете.
sstefanov - майстор
Най-елементарния датчик, който съм виждал е няколко намотки на проводника към крушката върху рид-ампула. Токът при здрава крушка е достатъчен да създаде магнитно поле, което да включи рид-ампулата. Нататък е лесно.
NeoBoss - специалист
stiv1961 да тия коплекти са ок ама досега не съм чувал да пишат акт за неработещ мигач та 2 за стоповете и 2 за фара си готов.

а за фоторелето трябва просто да е по чуствително през деня колкото и да грее надали ще е по осветено колкото като свети крушката право във него... но във общи линии е безмислено щот трябва да си подготвен ако ти изгорят и двете крушки да ги смениш.. А като има с какво да ги смениш дали катаджията ще ти сигнализира че не ти работи фара или пилкащото нещо във колата разлика няма :) освен че едното си го плащаш със данъците :lol:

Тема "Сигнализатор за изгоряла крушка на автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: