• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
armagedamian - специалист
perko написа:
B1/0 QUANTUM 700
Това взех в крайна сметка и не съжалявам. Успява да стопли цялата къща (60м2), която е без изолация. Слагам по 3-4 цепеници през около 2 часа в големите студове сега, иначе около три пъти по-малко. Като я напълня вечер, затворя клапите, гори до сутринта. Което прави около осем часа, но е по-скоро тлеене а не горене но все пак сутрин не е кучи студ.
Предполагам като сложа изолация на къщата, комфорта значително ще се подобри. Ще е топло сутрин и тн ...
Ти май не търсеше съвет,а искаше да се похвалиш :-D
Нищо лошо няма!Да ти е честита и да и се радваш дълго!
perko - специалист
Не търсех съвет от рода - "Земи си тая камина щото аз съм с такава".
Исках да разбера какви разлики има в различните среден клас камини.
Например - пиролизно стъкло, различни системи за подаване на въздух, така че да мога да взема т.нар. информирано решение. Сега просто споделям впечатленията от избора ми. А и ако забелязвате темата е от отдавна.
За негативи - стъклото се зацапва бързо и трябва или да се чисти или да се остави известно време да гори буен огън, който го почиства горе долу.
Друга забележка сякаш нямам, все пак не съм и експерт.
Не мога да направя съпоставка с Прити или някоя друга, освен на външен вид.
Та, горя само дърва, имам доста сухи греди и дъски от стария покрив и взех още 5м3 миналия месец. Сухите греди правят адска жега, а суровите са много зле, горят едвам едвам и почти никаква топлина не отделят. Мешам ги и става номера, за догодина ще поръчам още пролетта. Не ги паля с горно горене а по традиционния начин. Вечер преди лягане, просто слагам не 2 а 4 цепеници, повече трудно се събират.
И още нещо - камината определено не е най-удобното средство за отопление, ако има някой възможност за котле или пелетна печка, може би е по-добро решение, макар и по-скъпо.
armagedamian - специалист
perko написа:
Не търсех съвет от рода - "Земи си тая камина щото аз съм с такава".
Исках да разбера какви разлики има в различните среден клас камини.
Например - пиролизно стъкло, различни системи за подаване на въздух, така че да мога да взема т.нар. информирано решение. Сега просто споделям впечатленията от избора ми. А и ако забелязвате темата е от отдавна.
За негативи - стъклото се зацапва бързо и трябва или да се чисти или да се остави известно време да гори буен огън, който го почиства горе долу.
Друга забележка сякаш нямам, все пак не съм и експерт.
Не мога да направя съпоставка с Прити или някоя друга, освен на външен вид.
Та, горя само дърва, имам доста сухи греди и дъски от стария покрив и взех още 5м3 миналия месец. Сухите греди правят адска жега, а суровите са много зле, горят едвам едвам и почти никаква топлина не отделят. Мешам ги и става номера, за догодина ще поръчам още пролетта. Не ги паля с горно горене а по традиционния начин. Вечер преди лягане, просто слагам не 2 а 4 цепеници, повече трудно се събират.
И още нещо - камината определено не е най-удобното средство за отопление, ако има някой възможност за котле или пелетна печка, може би е по-добро решение, макар и по-скъпо.
Стъклото се зацапва от влажни дърва и други боклуци ако гориш в камината и не зависи от стъклото.Стъклото между другото е закалено или кварцово(стъклокерамично),а не пиролизно.Такова стъкло няма и ако някой те е излъгал че има,да знаеш че не е така.Може да се зацапва и от лоша тяга.
Като заключение искам да кажа ,че не те укорявам или иронизирам.Изхождам от позицията на малко по запознат в тази област и съвета /предложението ми е добронамерено.Не се засягай.А ти дадох това предложение понеже тази камина на Прити е специално предназначена за топловъздушно отопление ,за разлика от другите модели и ако я види на живо ще разбереш защо съм ти я препоръчал.
Поздрави!
vladilen - специалист
Търся съвет
Наскоро се сдобих с къща/вила и предстой ремонт
Мислейки за отоплението (ще се ползва рядко) се насочих към гор. камера и възуховоди за втория етаж (и двата по около 40м2)
Виждам, че повечето модели се предлагат с въздушна риза и вентилатори, които значително увеличават инвестицията.
Питането ми е дали може да се използва само камера без въздушна риза и вентлаторна система?
Приемам предложения за подходяща камера и съвети, тънкости за изпълнение на затварянето около камерата и начин на изграждане на въздуховодите?
комина е около 160-180мм (ще го премеря)
10х и :partyman:

Прикачен файл

1st floor.JPG
1st floor.JPG (27.61 KиБ) Видяна 17007 пъти
fearblood - напреднал
vladilen написа:
Търся съвет
Наскоро се сдобих с къща/вила и предстой ремонт
Мислейки за отоплението (ще се ползва рядко) се насочих към гор. камера и възуховоди за втория етаж (и двата по около 40м2)
Виждам, че повечето модели се предлагат с въздушна риза и вентилатори, които значително увеличават инвестицията.
Питането ми е дали може да се използва само камера без въздушна риза и вентлаторна система?
Приемам предложения за подходяща камера и съвети, тънкости за изпълнение на затварянето около камерата и начин на изграждане на въздуховодите?
комина е около 160-180мм (ще го премеря)
10х и :partyman:
И мен ме интересува същото нещо,моля някой да напише нещо по въпроса.
ПоЗДРАВИ.
perko - специалист
Може разбира се, ама ако имате вътрешна изолация и камината бачка нонстоп докато сте там. На жената, родителите и живеят в двуетажна къща в Банкя, около 50м2 на етаж, със 5 см външна изолация и горните стаи се отопляват само от въздуховоди, без вентилатори.
Проблема при вилите е, че не се обитават постоянно и трябва цял ден да работи отоплението на макс, за да позатопли малко, заради това една вътрешна изолация много би помогнала.
turistak - специалист
perko написа:
за догодина ще поръчам още пролетта.
Желателно е да се сушат поне един сезон, за да са "сухи", иначе преди пролетта(преди да тръгнат соковете) дървата са най-сухи.
vladilen - специалист
Да съживя малко темата
Ето на каква цена могат да се купят горивни камери във Франция (съгласен съм говорим за бюджетни модели)
http://www.castorama.fr/store/Foyer-fer ... l#prodTabs
http://www.castorama.fr/store/Foyer-en- ... navCount=0
За сравнение същите модели от вносителите са над 2 пъти :rolleyes: по високи цени :axe:
Втория модел се среща в баумакс и бриколаж и отново цената е 60% по висока
Нещо е объркано в цялата работа
Това е положениета и с другите джаджи - вентилатори, решетки, клапи и др.
Направих си труда да проверя и за доставка от чужбина на първият модел по горе. Може да пристигне от Полша и с транспорта е отново на по-ниска цена от тази на нашите цени на вносителя... =D>
Логичен е въпроса някой да има път до Франция - веднага записвам 1 камера и малко компоненти...?
Transporterr - специалист
vladilen написа:
Да съживя малко темата
.. и отново цената е 60% по висока
Нещо е объркано в цялата работа.
предполагам че вносители донаждат до крайната цена на една такава камин в Франсия :-D
само да ти обгърна вниманието, че това дето си показал ми прилича на онлайн магазин. а както знаем там биват всякакви работи. включително и такива които са само пълнеж и хранилка за търсачките. сигурен съм че има и такива сайтове в които тези камини са по 2.99$ :-D . Ако все пак успееш да си купиш за 380лв такава каминa сподели, аз лично се съмнявам дълбоко.
Най лесно би било да отвориш страницата на производителя в случая...мммм :? сори май френч ама не виждам кой е ..
май известната фирма/марка Invicta но не е 100% сигурно :?
ето какво доведе краткото раследване http://www.invicta-sa.com/portail/produ ... oyers.html
аз не можах да видя тоз модел. не ми се вярва да е менте и да ги правят в някой гараж, но все пак трябва да бъде човек предпазлив. :)

http://www.castorama.fr/store/Foyer-en- ... 40001.html
най близкия модел по мощ и размери, струва мммм 549 юуро което май ни връща в действителноста :)
vladilen - специалист
castorama е един от най големите DIY в европа
посочения DIY не доставя извън франция - проверено
моделите са на Cheminees Diffusion и Laudel ако не се лъжа
офертата е напълно валидна
действителността е жестока :yawinkle:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10