• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 52
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Дизел на преработено олио ще излезе 4 лв на 100 км даже и по малко. Не съм против електромобилите даже искам да имам такъв, но според мен не трябва да е по тежък от 500-600кг за да има файда от цялото упражнение. Мен примерно ми трябва кола с пробег с едно зареждане - 60 км с максимална скорост 50км в час да ходя на работа. Една малолитражка обезкостена мисля ще ми свърши работа. Остава обаче проблема с първоначалната инвестиция. 3000-4000лв са ми доста :)
Тани - модератор
dj_marti79 написа:

При тези условия вече има смисъл:
(13560W/100km)/(100km)=(135,6W/km)
Марти , чета те няколко пъти както препоръча , но това все не мога да го разбера , а фигурира във всичките ти сметки, а не само тук!

Обясни ми какво разбираш под това , че ти трябват 17.628 конски сили за да изминеш 100 км.
Все се чудя как ги смяташ тези акумулатори колко конски сили са?
zmiori - специалист
Аз ще се опитам да ти обясня. 17.63 к.с. са равни на 13 кВа. Ако батериите му могат да дават тези 13 кВа. за голям период от време :2 часа със скорост 50 км/ч са желаните от него 100 км.

един пример: ако батериите му са на 100 волта. 13000 /вата/=А.100волта. = 130А батерия със капацитет 130А/ч ще изкара /в идеалния случай/ 1 час работа. ако е 260А/ч 2 часа работа и така на татък.
Много проста, "идеална" и не особено точна но нагледна сметка.
Дано съм успял да ти го обясня.
Тани - модератор
На моя акумулатор на табелката пише 680А / 12V - това прави 10,6 конски сили . Колко километра мога да мина с него тъкмо си почнал да смяташ!
zmiori - специалист
Ами николко защото твоя е стартерен а не тягов.
Ама не четеш писал съм кратко и ясно " за голям период от време".
Тани - модератор
Е нека да не е на моя , а да е на някой тягов - какво значение има! Това са данните - акумулатора е толкова коне!
zmiori - специалист
Има и то голямо значение. Един щангист може да вдигне 250 кила ама 2-3 пъти за ден ама ако го фане 70 годишна баба с мотиката луд ще го направи.
На всеки тягов си има малко повече параметри дадени какъв ток може да дава до 80% от капацитета си. Няма дани за моментен ток. Така че въпроса ти е неправилен.
8180 - майстор
viewtopic.php?p=337580#p337580
По-назад в темата дискутирахме с webcambg и др. същите некоректни твърдения. На 3 стр. мислех всичко се изясни, ама кой да чете.
Тани - модератор
hygro написа:
dj_marti79, на твое място бих се върнал, да прочета физиката за 7-ми клас. Мощност и енергия са различни неща. Тук не е мястото, където такива фундаментални пропуски в знанията могат да бъдат компенсирани.
dj_marti79 - специалист
zmiori написа:
Аз ще се опитам да ти обясня. 17.63 к.с. са равни на 13 кВа. Ако батериите му могат да дават тези 13 кВа. за голям период от време :2 часа със скорост 50 км/ч са желаните от него 100 км.

един пример: ако батериите му са на 100 волта. 13000 /вата/=А.100волта. = 130А батерия със капацитет 130А/ч ще изкара /в идеалния случай/ 1 час работа. ако е 260А/ч 2 часа работа и така на татък.
Много проста, "идеална" и не особено точна но нагледна сметка.
Дано съм успял да ти го обясня.
:2thumbs:
Тани написа:
hygro написа:
dj_marti79, на твое място бих се върнал, да прочета физиката за 7-ми клас. Мощност и енергия са различни неща. Тук не е мястото, където такива фундаментални пропуски в знанията могат да бъдат компенсирани.
Позволявам си да обсъждам когато съм на различно мнение, но не и да споря, но никога не съм си позволил да обиждам някого, дори и с намеци.
Но щом го искате сдъвкано, по начина по който ви е приятно да го чуете:
-6kW/h със скорост 60km/h!
(все пак, не очаквам да вдигне 180km/h)
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 52

Тема "Електромобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: