• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фло - специалист
Чл. 18. (1) За поземлените имоти, урегулирани за застрояване с подробен устройствен план, се определят:

1. конкретното предназначение, допустимите дейности и допустимото застрояване;

2. максималната плътност на застрояване;

3. максималната интензивност на застрояване;

4. минималната свободна дворна площ;

5. минималната задължително озеленена дворна площ;

6. начинът и характерът на застрояване;

7. линиите на застрояване.

(2) Отделни видове подробни устройствени планове могат да съдържат и част от показателите по ал. 1.

Чл. 19. (1) При урегулиране на поземлени имоти за ниско жилищно застрояване, свободно или свързано в два имота, се спазват следните размери:

1. в градовете - най-малко 14 м лице и 300 кв.м повърхност;

2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) в курортните населени места и селищни образувания и в курортните зони на населените места - най-малко 16 м лице и 500 кв.м повърхност;

3. във вилните зони - най-малко 18 м лице и 600 кв.м повърхност;

4. в селата или частите от тях с преобладаващ равнинен терен - най-малко 16 м лице и 500 кв.м повърхност, а при специфични теренни и стопански условия, както и на главни улици - най-малко 14 м лице и 300 кв.м повърхност;

5. в селата или частите от тях с преобладаващ стръмен терен - най-малко 12 м лице и 250 кв.м повърхност.
preslav - майстор
Sphinx написа:
Колебая се ако си позволя да купя стара къща дали ще имам средства сле това да я ремонтирам.

По-конкретно къщите, на които съм се спрял са на 25-35 и около 100кв.м.

Имам желанието къщата да я ремонтирам изцяло - ВиК инсталации, ел. инсталации, покрив, външна изолация, дограма, като на едната от страните да има френски прозорци, камина с горивна камера и въздуховоди(около 3000-4000лв до колкото знам).

Общо взето всичко да се направи и то качествено до ключ. Предполагам, че има хора тук във форума, които това работят и ще могат да ме ориентират за сума и евентуално за време(едно лято мисля, че ще е възможно).

Благодаря предварително за отговорите!
По мое (непрофесионално) мнение ще ти струва колкото да бутнеш старата къща и да построиш нова + купчина нерви и разправии + изненади + това, че ще имаш нещо преправяно и оправяно, но в крайна сметка ще се опитваш да се вместиш в чужди гащи. Определено може да ти глътне и повече време.
Tsilkov - майстор
preslav написа:
По мое (непрофесионално) мнение ще ти струва колкото да бутнеш старата къща и да построиш нова + купчина нерви и разправии + изненади + това, че ще имаш нещо преправяно и оправяно,
Това няма как да е вярно - то самото изречение е логически изключващо се :rolleyes: .Иначе тва е всеобща "градска легенда" - трябва да взема да пиша на Mythbustrs да я развенчаят :lol:
Прав си за едно - че ще ти се наложи да се омъкваш в чужди гащи.
Sphinx - специалист
FMaster написа:
Мноого разтегливо понятие, но отговорът е твърдо ДА - хипотетично! Ако строях за мен, аз лично не бих я затворил същия сезон ... бих изчакал довършителните работи за втората половина на следващия сезон.
Какви са съображенията да не се завършва за 1 сезон? :?
Tsilkov - майстор
Sphinx написа:
FMaster написа:
Мноого разтегливо понятие, но отговорът е твърдо ДА - хипотетично! Ако строях за мен, аз лично не бих я затворил същия сезон ... бих изчакал довършителните работи за втората половина на следващия сезон.
Какви са съображенията да не се завършва за 1 сезон? :?
Причини доста да не се бърза ,но според мен най-важното е ,че ще ти се сплесне бушона от работа,нерви и даване на пари и накрая ще мразиш новата си къща.Ако имаш достатъчно пари да наемаш хора да вършат твоята работа ид а се нервят вместо теб тогава е друга бира :-D
rumeniak - специалист
1. Стара къща колкото и да се ремонтира тя си е стара.
2. Изразходваните средства ще надвишат постряването на нова.
3. 100 квадрата може да ти струват 30000Е което си една добра цена на фона на предлаганите.

Аз и жена вече 5 години се ровим да решим какво е най добро и стигнахме до заключението че старата къща гълта много средства за подръжка. Новата можеш да си я направиш както си искаш и където поискаш. Ние сме се ориентирали около нови хан. наблизо до София и остатъчно далеч от градския шум. Все пак каквото и да решиш желая успех от все сърце.
torbalan - Дървен философ
я ми обясни едно...

след като вече имам стени - защо трябва да ги бутна и да ги построя на ново???

и каква ще ми е ползата от тази процедура...
valpen - напреднал
Старата къща просто няма как да е на цената на новата, освен ако не е незаконна или тотален порутеняк. В този случай имаш дори и още един негатив-разходи за разваляне.
Най-малкото което спестяваш като финанси при старата къща е цената на грубия строеж. Не е за пренебрегване и факта, че в старата къща можеж да се настаниш да живееж веднага след покупката /е с голяма доза компромис относно качеството на жилищната площ/ и междувременно да реновираш. А ако решиш да я ремонтираш по почина "Направи си сам" ще спестиш пари и нерви за сметка на по-дългото време за ремонт. Във форума има много полезни теми и отзивчиви колеги които биха помогнали за начинанието.
Парите са толкова колкото имаш да дадеш-20,30, 50 000 лв. :? Аз след 3 години работа по селската ни къща съм "набутал"20 К лв и още не съм я докара до БДС стандарт. :no:
Фло - специалист
Има стари къщи, правени от истински майстори и строителни виртуози,както и нови къщи и въобще ново строителство от набедени строители за майстори.Една добре направена къща има обикновенно експлоатационен ресурс около 150 г.,така,че възраст от 20-30 г. може да се каже младежка :tonqe:
preslav - майстор
Включих се в темата не защото строя или обичам да обикалям по борсите за строителни материали - просто направих асоциация с несгодите на мои приятели. Става въпрос за конкретен случай, който ми се струва не се различава особено много от общия. Купили са си къща зидана от камък с кал, заради подпочвени води или движение на почвените пластове къщата се е "плъзнала" появили са се огромни пукнатини в стените, но те не се отказват и продължават да наливат пари - дренаж, колони, плочи от стоманобетон, изолации, инсталации и т.н. С две думи едно нещо на което не му се вижда края и резултата е помещения с ниски тавани, незнайни размери, неудобно разположение, пригодени санитарни възли, нови средства и още много пари.
Никога не казвай никога, но никога не бих се хванал на подобно хоро!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Колко би струвал ремонт на стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: