Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
сакъзче - специалист
8180 написа:
Сега, ние хубаво си говорим тук. Да го приемем, че е в духа на взаимопомощ, но не са хубави тези работи - трябва поне малко да излезете "на светло".
Ако нямате някаква фирма, май няма как да ви правят данъчна проверка (лаишко мнение), освен по някакъв сериозен сигнал. Вас нормално ви наказват (губите правата) като не ви обслужват здравно и социално (пенсионно, злополука и др.).
Апропо, здравни осигуровки имате ли някакви?

Хипер малко вероятно е шефът да се набута сам с такъв сигнал.

Ако все пак се стигне до проверки, вие сте отговорни САМО за НЕДЕКЛАРИРАНИ ДОКАЗАНО ПОЛУЧЕНИ ПАРИ. Значи някъде, мъжът се е разписал на ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ, че получава парите. Този който му ги дава трябва да му удържи някаква част от дължимите здравни, социални осигуровки и целия (10%) данък общ доход. После добавя съответните части, които са за сметка на работодателя и ги внася по пера съответно. На работника издава документ, че му е удържан или не данък общ доход, което после (догодина) работникът ще отрази в своята декларация и ще доплати, ако няма документа. Основната дължима сума е за сметка на работодателя и той затова работи "на черно".
Описаното е за инцидентни дейности - хонорари на самоосигуряващи се лица, които също би трябвало да са с договор (граждански или др.), но това е горе-долу общият принцип, като тези договори се декларират и от ДВЕТЕ страни и така се засичат и проверяват.

Гледам са ме изпреварили колегите, ама ще го постна, дори да се повтаря.
Г-НЕ МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ВРЕМЕТО , КОЕТО СТЕ ОТДЕЛИЛИ, МЪЖЪТ МИ БЕ НАЕТ ОТ ЧАСТНО ЛИЦЕ, НА КОЕТО ЖЕНА МУ ИМА ФИРМА. МЪЖЪТ МИ САМ СЕ ОСИГУРЯВА ЗДРАВНО. НО ПРОСТО СМЕ УПЛАШЕНИ ОТ НЕГОВИТЕ ЗАПЛАХИ . САМО ГО ЗАПЛАШВА ЧЕ ТОЙ Е ВЗЕЛ ПАРИ ОТ НЕГО, КОИТО НЕ Е ДЕКЛАРИРАЛ НИКЪДЕ И ЩЕ ИМА РАБОТА С НАП. 10 ПЪТИ НИ ГО ПОВТОРИ. И ЗА КАПАК ИСКА ДА МУ ВРЪЩА ПАРИ ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА!!!!
Фло - специалист
сакъзче написа:
СНИМАЛ МУ ЖИГУЛИТО И ДЖИПА - НОМЕРАТА

НО КОГАТО ИМА СУМА В БАНКА ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА КАК ДА СЕ ДОКАЖАТ ОТ КЪДЕ СА?
#-o Колко ли строители-работници ходят с джип на обекта и си депозират по няколко хиляди за няколко месеца?
Напълниха ми се нещо очите от мъка по цялата тая история с работодателя. Да беше казал на жена си,тъй и тъй имам да плащам една гаубица от казармата,разбирам,приемливо е и звучи доста по-достоверно, а то НАП! :lol:
Chefo77 - майстор
Нищо не връщайте!
Няма какво да ви направи ЗАКОНОВО.
Пък и след като мъжът Ви сам се е осигурявал, значи категорично няма договор или друг документ, който да удостоверява получаване на пари. В противен случай заедно с тези плащания е трябвало да има и осигуряване.

Фло, ако ДЖИП-а е Нива?
сакъзче - специалист
Фло написа:
сакъзче написа:
СНИМАЛ МУ ЖИГУЛИТО И ДЖИПА - НОМЕРАТА

НО КОГАТО ИМА СУМА В БАНКА ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА КАК ДА СЕ ДОКАЖАТ ОТ КЪДЕ СА?
#-o Колко ли строители-работници ходят с джип на обекта и си депозират по няколко хиляди за няколко месеца?
Напълниха ми се нещо очите от мъка по цялата тая история с работодателя. Да беше казал на жена си,тъй и тъй имам да плащам една гаубица от казармата,разбирам,приемливо е и звучи доста по-достоверно, а то НАП! :lol:
Г-НЕ ДО ОБЕКТА СЕ ОТИВА ПО ЧЕРЕН И КАЛЕН ПЪТ, МОЯТ МЪЖ Е ХОДИЛ С ДЖИП НА 20 ГОДИНИ НЕ НОВ, И ТО САМО КОГАТО НЕ МОЖЕДА ОТИДЕ С ЖИГУЛАТА. ТОЙ ГИ Е СПЕЧЕЛИЛ ЗАЩОТО Е РЕНОВИРАЛ НАЦЯЛО СТАРА КЪЩА ЗА ОТ МАЙ ДО ВЧЕРА. ПРИ РАБОТА ВСЕКИ ДЕН БЕЗ ПОЧИВКА И БЕЗ НИКАКВО СВОБОДНО ВРМЕМ ГИ Е СЪБРАЛ ТЕЗИ ХИЛЯДИ КОИТО ВИ ПЪЛНЯТ ОЧИТЕ...
сакъзче - специалист
Chefo77 написа:
Нищо не връщайте!
Няма какво да ви направи ЗАКОНОВО.
Пък и след като мъжът Ви сам се е осигурявал, значи категорично няма договор или друг документ, който да удостоверява получаване на пари. В противен случай заедно с тези плащания е трябвало да има и осигуряване.

Фло, ако ДЖИП-а е Нива?
ДА ТАКЪВ Е !КАК ПОЗНА ЧЕ Е НИВА
8180 - майстор
Успокойте топката.
Блъфирайте и вие.
По-скоро преценете риска от саморазправи. Ако мъжът ви е по-буен, въздържайте го от такива, макар и това да помага с дребни наглеци. Не пречи да сигнализирате и полицията за ЗАПЛАХИ със саморазправа (за парите мълчите и отричате до доказване с официални, регистрирани и декларирани документи - колегите дадоха варианти). Чудесно ще е да му издействате едно предупреждение - снимките които размахва са също ваше доказателство, че ви тормози - ходил е мъжът ви, преговаря ли са, не са се разбрали и толкоз.

Дори и да се стигне до някакви проверки (малко вероятно от споделеното), спокойно ще имате време за консултации с адвокат и счетоводител. В случая повечето права са ваши.
Ако имате повечко пари в сметка, премислете подходяща легенда или ги намалете.

Моля, не пишете с главни букви.
Желая успешно излизане от ситуацията.
сакъзче - специалист
8180 написа:
Успокойте топката.
Блъфирайте и вие.
По-скоро преценете риска от саморазправи. Ако мъжът ви е по-буен, въздържайте го от такива, макар и това да помага с дребни наглеци. Не пречи да сигнализирате и полицията за ЗАПЛАХИ със саморазправа (за парите мълчите и отричате до доказване с официални, регистрирани и декларирани документи - колегите дадоха варианти). Чудесно ще е да му издействате едно предупреждение - снимките които размахва са също ваше доказателство, че ви тормози - ходил е мъжът ви, преговаря ли са, не са се разбрали и толкоз.

Дори и да се стигне до някакви проверки (малко вероятно от споделеното), спокойно ще имате време за консултации с адвокат и счетоводител. В случая повечето права са ваши.
Ако имате повечко пари в сметка, премислете подходяща легенда или ги намалете.

Моля, не пишете с главни букви.
Желая успешно излизане от ситуацията.
Да много сте прав. За всичко сте прав. Много Ви благодаря. Утру ще пиша за да ви кажа какво е станало.
toni_g79 - специалист
Аз на второ четене,не разбирам мъжът ви дали е работник на някой ,или изпълнител с нерегистрирана фирма(физическо лице). Парите са плащани на ръка или по банков път?И ако са над 50 000 лв,тогава определено ще имате проблем........Също е важно дали имате фирма?
Фло - специалист
сакъзче написа:

Г-НЕ ДО ОБЕКТА СЕ ОТИВА ПО ЧЕРЕН И КАЛЕН ПЪТ, МОЯТ МЪЖ Е ХОДИЛ С ДЖИП НА 20 ГОДИНИ НЕ НОВ, И ТО САМО КОГАТО НЕ МОЖЕДА ОТИДЕ С ЖИГУЛАТА. ТОЙ ГИ Е СПЕЧЕЛИЛ ЗАЩОТО Е РЕНОВИРАЛ НАЦЯЛО СТАРА КЪЩА ЗА ОТ МАЙ ДО ВЧЕРА. ПРИ РАБОТА ВСЕКИ ДЕН БЕЗ ПОЧИВКА И БЕЗ НИКАКВО СВОБОДНО ВРМЕМ ГИ Е СЪБРАЛ ТЕЗИ ХИЛЯДИ КОИТО ВИ ПЪЛНЯТ ОЧИТЕ...
Понеже и аз се занимавам със строителство ще Ви кажа как стоят нещата според мен! Вашият мъж освен,че е работил на черно като строител се е цанил и като предприемач да реиновира тая стара къща и си е оставил ръцете някъде и не ще да си оправи бъркотията.В строителството такива генерални ремонти подлежат на гаранция от 10 години. Всички отношения между страните участващи в строителния процес се уреждат с двустранни договори/ЗУТ/.Тука е и грешката на инвеститора ,че няма договор да изпълнение със строителя -пенкилер и съответно търси вариант да се свърши работата.Освен това мисля,че мъжът Ви е завлякъл инвеститора с много пари ,щото аз не знам строителен работник тая година да работи на такъв надник ,че да заделя хиляди за банков депозит.

Отделно излизам с предложение към модераторите да изтрият тази тема,тъй-като призивите: той ни заплашва ,кажете ний с какво да го уплашим?"въобще не влиза в нормите на благоприличие в един форум!
8180 - майстор
Фло написа:
Отделно излизам с предложение към модераторите да изтрият тази тема,тъй-като призивите: той ни заплашва ,кажете ний с какво да го уплашим?"въобще не влиза в нормите на благоприличие в един форум!
Фло,
Хайде да се откажеш от този маниер - цитираш/казваш нещо, което би трябвало да изглежда като истина и намек за компетентност. После базираш на него собствени разсъждения. Като цяло резултатът е полу - заблуда/истина.
Ето истинският цитат:
сакъзче написа:
А ако ни плаши с данъчни ние с какво можем да му отговорим, той като дава парите си мисли че е всичко!! Ние с какво можем да го уплашим? Да не излиза , че не си знаем правата! Благодаря ВИ!
Какви "призиви", какви "норми на благоприличие"?

Другите въпроси, които поставяш са нов поглед върху нещата и действително се нуждаят от пояснeние и според мен.
В какво качество са действали участниците и кой кой е в спора - инвеститор, предприемач, работник? Сигурно има и др. недоизказани неща.
А казусът би могъл да е от полза (поука) за доста съфорумци - или не?

Тема "ПОМОЩ! ДАЙТЕ НИ СЪВЕТ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: