• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
Здравейте!
Въпросът ми е провокиран от друга тема в този форум - измерване на ток с амперклещи.
Нека се абстрахираме от марки климатици, комфорт, дълговечност и да се опитаме да намерим отговор на въпроса действително ли "инвертора" харчи по-малко енергия?
torbalan - Дървен философ
не би трябвало да харчи по-малко...
velas - специалист
Харчи...по-малко... :)

С две думи, защото харчи точно толкова, колкото си поискал (задал температура), а сплит-а винаги харчи на макс.
leosat varna сплит???

какво ще рече сплит?
какво е инверторен климатик?

ако "сплит" харчи винаги на макс - къде отива излишния студ (или топлина)

айде без такива изцепки...
kuger - майстор
Хайде и аз: Кое харчи повече - отоплително тяло с терморегулатор /on-of/, или такова с регулиране на мощността на нагревателя? Мисля, второто.

Какво е сплит? Ами два сандъка, един вън, един вътре.
Gadnyara - специалист
Ако приемем, че "икономични" означава "занижен разход на електроенергия при експлоатация в сравнение с конвенционалните", то инверторните са по-икономични поради:
- намаляващия приток на топлинна мощност при 'приближаване' към желаната температура, респ. намаляващ разход на ел. енергия.
- по-съвършено управление преди замръзване и по време на размразяване... за режимите на отопление.

Ако става дума за обща икономическа целесъобразност,
аз мисля, че за времето на живота им, печалбата в полза на инверторно управляваните е само откъм подобрен комфорт за потребителя,
съответно заплатен с по-висока първоначална инвестиция.
хехе
ама сте големи тарикати...

чудно ми е как ще се греете / охлаждате с по-малко енергия...
как става тая магия...

разликата е че инверторния климатик работи постоянно с по-малка мощност, а конвенционалния - включва/изключва като работи на пълна мощност...

от теоретична гледна точка - конвенционалния ще харчи малко по-малко ток, защото няма преобразовател променлив-прав ток, както и електрониката му е по-малко...

на практика - харчат почти еднакво...

някой ако иска - да изрови данни от производителите...
на някоя марка, на която всички имат доверие...
moimoimoi - майстор
е нали има коефициент означен с COP който варира примерно от 2.8 до 3.9++ за различните модели и марки
би трябвало този климатик с по голяма стойност на СОР да е по икономичен
друго характерно за икономичноста е че зависи дали е правилно подбран за помещението,примерно не може да искаш климатик 9-ка да отопля по голямо помещение от възможностите си
но като цяло инверторните клими са по добри- не замръзват през зимата
fox_vt - майстор
Хехе шегаджия най мощните мотори са DC а разликата в работата между мощен и маломощен няма да я коментирам.Това едното друго основно нещо е eer и cop като те зависят от много неща и най значимото е площа на външното и вътрешното тяло.Не се бъркайте с конвекционалните печки те произвеждат топлина и кпд то им не може да е повече от 100%.При климатика имаме пренос на топлина и кпд то е 300-400%,като теоретично може да достигне над 1000%,но сегашните матвриали не го позволяват.
preslav - майстор
torbalan написа:
не би трябвало да харчи по-малко...
И аз си мисля по същия начин, но има разлика между мисли и аргументи. В същия ред на мисли мога да докажа недвусмислено, че постоянната работа на климатиците (и не само) е излишен разход на енергия (абстрахирам се от комфорт и помещения които постоянно се обитават - в тези случаи си се налага).
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: