• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
@fikata прав си но до някъде.И по стария ПУЕП и според новата Наредба 3 за УЕУЕЛ има изисквания за отношението фазов/нулев проводник, а именно до 16 мм2 да са с еднакво сечение, а над това сечение да нулевия проводник да е 1/2 от фазовия.Оттам идва и това 3х25+16 и т.н..
В случай ми изглежда, че някой е едно време нещо я го до мързяло, я нямал подходящото сечение на кабела и е сложил каквото има.Малко невероятно, предвид, че едно време, предполагам се е държал повече на изпълнението, не съм бил роден по онези времена, но все пак виждаме пак такава недопустима разлика.
vvventsi - специалист
Я ми кажете, при трифазно захранване като един вход на жилищен блок във който има по три апартамента на етаж и всеки от тях е на отделна фаза,съответно левия фаза А средния фаза В и десния фаза C,кога ще се натовари едната фаза на 100% а другите две да са на 0%,на практика вероятността е почти нулева ,да не кажем че никога няма да стане това,затова нулевия проводник е с една степен по малко сечение от фазовите,до 16mm2 са равни от 16нагоре нулевите са едно сечение по малко от фазовите!
Ники274 - специалист
vvventsi написа:
Я ми кажете, при трифазно захранване като един вход на жилищен блок във който има по три апартамента на етаж и всеки от тях е на отделна фаза,съответно левия фаза А средния фаза В и десния фаза C,кога ще се натовари едната фаза на 100% а другите две да са на 0%,на практика вероятността е почти нулева ,да не кажем че никога няма да стане това,затова нулевия проводник е с една степен по малко сечение от фазовите,до 16mm2 са равни от 16нагоре нулевите са едно сечение по малко от фазовите!
Нищо не ти се разбра.Вход на жилищен блок се захранва ,от кабел с една идея по тънка нула, а апартаментите с еднакви фаза и нула.Е и? Нали тока който тече през фазата ще мине и през нулата.Или си на друго мнение.
fikata - майстор
Ники274
Eдин жокер за размисъл. Трифазната система не е аритметичен сбор от три монофазни системи.
valentino76bs - майстор
Ники274 написа:
vvventsi написа:
Нищо не ти се разбра.Вход на жилищен блок се захранва ,от кабел с една идея по тънка нула, а апартаментите с еднакви фаза и нула.Е и? Нали тока който тече през фазата ще мине и през нулата.Или си на друго мнение.
Напротив всичко много добре му се разбра.
lubomirlz - специалист
Ей това има предвид колегата, събиране на вектори :-D

Прикачен файл

tok.jpg
fikata - майстор
lubomirlz =D>
Разчитах Ники да стигне до този извод с жокера.
Бях готов и със втори жокер : Колко е токът през нулата на кабел захранващ трифазен двигател или по общо казано трифазен консуматор със симетричен товар. :)
lubomirlz - специалист
Айде и от мен един жокер :-D
Загубите от ефекта на Джаул при една и съща мощност може да достигнат до 2,5-3 пъти повече в една несеметрична трифазна система от колкото при симетрична, именно заради тока в нулевия проводник.
Така че колеги старайте се да балансирате звездите си колкото се може по-добре, хем е по-безопасно хем по-икономично :)
vvventsi - специалист
fikata написа:
Ники274
Eдин жокер за размисъл. Трифазната система не е аритметичен сбор от три монофазни системи.
:prost:
Ники274 - специалист
fikata не говоря за трифазни консуматори.А за жилищни сгради с битови консуматори.
Разчита се ,че фазите са разпределени,ама дали консуматорите са разпределени,спрямо фазите.Или ако трафа остане на една фаза ко прайм?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Препоръчайте модел кабел 6кв.мм лесен за прокарване в канал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: