• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
leosat varna написа:
Харчи...по-малко... :)

С две думи, защото харчи точно толкова, колкото си поискал (задал температура), а сплит-а винаги харчи на макс.
И обикновения харчи докато достигне зададената температура, после спира - отделен е въпроса, че обикновения климатик достига зададената температура стъпаловидно, а инверторния плавно.
preslav - майстор
kuger написа:
Хайде и аз: Кое харчи повече - отоплително тяло с терморегулатор /on-of/, или такова с регулиране на мощността на нагревателя? Мисля, второто.
Аз съм съгласен с мнението ти, но е полезно да уточним защо "второто" харчи повече - това май е същността на въпроса ми и колкото по-малко заблудени, толкова по-добре!
preslav - майстор
Gadnyara написа:
Ако приемем, че "икономични" означава "занижен разход на електроенергия при експлоатация в сравнение с конвенционалните", то инверторните са по-икономични поради:
- намаляващия приток на топлинна мощност при 'приближаване' към желаната температура, респ. намаляващ разход на ел. енергия. Това важи и за обикновените климатици (включват за по-кратко време).
- по-съвършено управление преди замръзване и по време на размразяване... за режимите на отопление. Ето това не ми е ясно как се постига

Ако става дума за обща икономическа целесъобразност,
аз мисля, че за времето на живота им, печалбата в полза на инверторно управляваните е само откъм подобрен комфорт за потребителя,
съответно заплатен с по-висока първоначална инвестиция.

За комфорта казах, че няма да споря още в началото на темата - "кефа цена няма"!
preslav - майстор
moimoimoi написа:
е нали има коефициент означен с COP който варира примерно от 2.8 до 3.9++ за различните модели и марки
би трябвало този климатик с по голяма стойност на СОР да е по икономичен
Само два въпроса:
-кой определи СОР - производителя го декларира, а продавача декламира или навира?
-защо СОР значително се намаля при по-мощните климатици на един и същи производител?
preslav - майстор
fox_vt написа:
Хехе шегаджия най мощните мотори са DC
Би ли пояснил какво общо имат DC моторите с темата? На мен в същност и понятието DC мотор нищо не ми говори - благодаря предварително ако изпаднеш в малко повече подробности!
fikata - майстор
На мен в същност и понятието DC мотор нищо не ми говори
А понятието AC мотор говори ли ти нещо ?
preslav - майстор
fikata написа:
На мен в същност и понятието DC мотор нищо не ми говори
А понятието AC мотор говори ли ти нещо ?
Разбира се. Нека само да уточня, че въпросът ми не е точно към теб.
Имам усещането, човекът говорещ за DC мотор има предвид постоянно токов, а това не важи за DC inverter. Целта ми е не да кажем нещо дъвкано и дъвкано, а вски да достигне до собствените си изводи (според възможностите си) - аз като неспециалист бих се доверил на онзи, който успее да ме убеди!
С две думи целта на мероприятието е не да докажем кой колко е прост или умен, а да се опитаме да излезем от заблудите, които непрекъснато някой ни насажда!
fox_vt - майстор
preslav написа:
fox_vt написа:
Хехе шегаджия най мощните мотори са DC
Би ли пояснил какво общо имат DC моторите с темата? На мен в същност и понятието DC мотор нищо не ми говори - благодаря предварително ако изпаднеш в малко повече подробности!
DC са моторите работещи с прав ток,AC са тези които работят с променлив ток.Обикновенно климатиците са конвенционални и инверторни като инверторите са AC и DC инвертори.Първите вече не се произвеждат при тях се инвертира честотата и се подава на AC мотора,при другите към мотора се подава постоянно напрежение как става тая работа специалистите ще кажат.Забравих да добавя нещо много важно за инверторите-силата им е в ниските обороти а на ниски обороти е 70-80 % от работата им.И един пример мерих миналата зима моя климатик инвертор какъв ток консумира и се оказа следния цикъл-включва на пълна мощност и след известно време намалява мощноста и остава да работи на минимума.Като достигне температурата изключва и после се повтаря същия цикъл пак-цикъла е горе долу 1 към 3 демек 1/3 работи на макс и после 1/3 на половина последната трета на минимум.Това е при затоплено помещение при първи старт и двата модела бичат на макс до достигане на въпросния цикъл.

пп понеже колегата ме е изпреварил да добавя ДА точно постоянно токов мотор се използва на принципа на вентилаторите за PC навит статор и ротор с неодимови магнити.
preslav - майстор
[/quote]
DC са моторите работещи с прав ток,AC са тези които работят с променлив ток.[/quote]
Понеже мен скоро ще ме гонят от говорилнята би ли разяснил на останалите защо постоянно-токовите мотори в климатиците ги управляват с големина и дължина на импулса - нещо такова пишеше за Hybrid inverters?
fox_vt - майстор
Ама виж сега те така се управляват и в компютъра вентовете но я ми кажи ти каква е разликата в постоянен ток и накъсан постоянен ток,и за да не те чакам да ми отговориш аз ще кажа вместо теб-разлика няма.Ако мислиш че такъв тип мотор може да му подадеш нещо различно от прав ток и той да се завърти си в грешка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: