• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
jordanvass - майстор
Gadnyara написа:
Ако става дума за обща икономическа целесъобразност,
аз мисля, че за времето на живота им, печалбата в полза на инверторно управляваните е само откъм подобрен комфорт за потребителя,
съответно заплатен с по-висока първоначална инвестиция.
Като заговори за икономическа целесъобразност нека добавя, че хич не е без значение и цената на евентуален ремонт. Смяната на компресор на инверторен климатик е съизмерима с цената на нов. Ремонтът на електронната част също излиза доста солено. Въпреки, че ми харесват повече, като калкулираме всички плюсове и минуси ще се окаже, че инверторните климатици ти излизат доста по-скъпо.
preslav - майстор
Като заговори за икономическа целесъобразност нека добавя, че хич не е без значение и цената на евентуален ремонт. Смяната на компресор на инверторен климатик е съизмерима с цената на нов. Ремонтът на електронната част също излиза доста солено.
Май само у нас климатик, който струва 450 лв. се монтира за 180 лв. - така е и с ремонтите!
velas - специалист
Торбалане,
не е добре да се почва от толкова рано...стават инциденти...

Ето ти малко четиво, белким спреш да се чудиш...
Пък как така устройства с различно КПД (демек енергопотребление) харчат еднакво!...трябва да ни обясниш! Ама научно аргументирано!
DMN - майстор
Не мога да схвана, какво общо има тази тема с идеята на форума "Направи сам"? Почват се едни безполезни спорове и всеки иска да покаже, че той знае най-много и винаги е прав. На кого помагате така, не знам...
preslav - майстор
DMN написа:
Не мога да схвана, какво общо има тази тема с идеята на форума "Направи сам"? Почват се едни безполезни спорове и всеки иска да покаже, че той знае най-много и винаги е прав. На кого помагате така, не знам...
Идеята е, че каквото си "направиш сам" никой друг не може да ти го направи - идеята е, че ако някой ми каже трябва да платиш 3 пъти повече за кеф и аз съм готов ще платя, но ако ме лъжат, че това е икономично и с годините ще изплатя инвестицията ще трябва да ме убеждават доста дълго, идеята не е по безидейна от въпроса "с какво се отоплявате", но доколкото виждам въпросната тема е тук от няколко години и все някой споделя по нещо - има и още идеи в идеята, но за тях друг път.
DMN - майстор
preslav написа:
DMN написа:
Идеята е, че каквото си "направиш сам" никой друг не може да ти го направи - идеята е, че ако някой ми каже трябва да платиш 3 пъти повече за кеф и аз съм готов ще платя, но ако ме лъжат, че това е икономично и с годините ще изплатя инвестицията ще трябва да ме убеждават доста дълго, идеята не е по безидейна от въпроса "с какво се отоплявате", но доколкото виждам въпросната тема е тук от няколко години и все някой споделя по нещо - има и още идеи в идеята, но за тях друг път.
Ами много просто, като искаш да разбереш, кой е по-икономичен и дали е така, както пише -правиш експеримент с двата вида климатици с равни характеристики, поставени при едни и същи условия, свързани към измервателни уреди(например електромер). Така можеш да покажеш резултата и ще е сто пъти по-полезно на всички ни, отколкото да се спори тук.
svetliopi44 - Чирак...
Колега понеже сам даде идеята, я вземи ти направи експеримента и покажи резултатите тук.

:roll:
1115 - специалист
fox_vt написа:
.....Не се бъркайте с конвекционалните печки те произвеждат топлина и кпд то им не може да е повече от 100%.При климатика имаме пренос на топлина и кпд то е 300-400%,като теоретично може да достигне над 1000%,но сегашните матвриали не го позволяват.
И ти нещо си в голяма заблуда - няма как КПД да достигне 100%, а за 300...400%, че и 1000% не е възможно да се говори.
jordanvass - майстор
Колега 1115, изказваш се неподготвен. Климатикът не е просто машина, която взема от контакта енергия, трансформира я и я прави на топлина като печка Елва. Енергията от контакта се използва, за да се пренесе топлина от външната среда вътре в стаята. Естествено, че няма машина, която да има КПД по-голямо от 100%, но при климатика се сравнява вкарваната от него топлина с енергията, която заплащаме, а не с енергията, която той ползва безплатно от околната среда, за да я вкара вътре в стаята. Ти заплащаш 1 киловат електроенергия, но климатикът улавя от външната среда 3 киловата топлина и ти ги вкарва в стаята. Затова не се използва точно понятието КПД, а коефициент на преобразуване.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: