• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kuuuuuul - майстор
Е,не е нужно да си безработен, но сроковете на изпълнение се проточват ужасно във времето/като при мене/ :-D Иначе и аз стоях пред същата дилема в началото,разгледах околните къщи и никоя нямаше напълно вкопано мазе,а тези които имаха наполовина вкопано всичките имаха влага,а мене ме устройваше само напълно вкопано заради гаражите отгоре,поради тази причина се отказах от мазето.Иначе грубия стоеж на хубаво мазе,изпълнено по всички правила излиза горе-долу колкото на два етажа над земята.Всеки трябва сам да претегли плюсовете и минусите на конкретния случай за да вземе решение :?
fbr - майстор
LazarGanev написа:
Икономически изгодно да си правиш всичко сам е само ако си безработен :-D
Забелязал съм че, безработните и за себе си не могат да свършат нищо.
timon_tg - специалист
1 мазе = колкото 2 етажа.. е колко толкова да излиза ?

Ето една сметка от друга тема:
35 кубика бетон, още тон, тон и половина желязо и хидроизолация за 80 кв/м
Бетона е средно 85 - 90 лв/кубик * 35 ~ 3000 лв.
Желязото е средно 1.45 лв/кг * 1000 ~ 1500 лв.
Хидроизолацията е средно 300 лв за 40 кв/м ~ 600 лв.
изкоп 500лв
Цените променили ли са се ?
Пръст няма да се извозва, защото имам да насипвам.
destino - специалист
Според мен, определящ фактор за мазето е къде се строи къщата, в град или на село.
Ако си на село, предполагам парцела ти трябва да е достатъчно голям, или пък ще е по-евтино да докупиш земя, отколкото да строиш мазе.
Вторият фактор е големината на парцела. При средна къща от 100-150м2 застроена площ, ако парцела ти е по-малък от 500-600м2, си струва да правиш мазе.
Третият фактор са парите, ако ги имаш, строй задължително с мазе.
Само който няма мазе, не знае колко хубаво е да имаш мазе.
Tsilkov - майстор
timon_tg написа:
Ето една сметка от друга тема:
..........................
Стълбище,дренажче,фибранче,малко балстра,кофраж,труд,ДДС,непредвидени разходи и ето ти едни 20 000++ лева(закръглям,но в крайна сметка можеш да си ги сметнеш точно).Има и врати,мазилки,шпакловки,замазка за под,ел.инсталация,ВиК които и на външна барака ще ги дадеш ама не веднага и по-малко.Аз лично смятам ,че бурканите и чувалът ми с картофи не заслужават няколко десетохиляди.За работилница не става защото е тъмно(имам мазе в блока и знам).Това обаче пак е само на теория защото съществуват много разновидности като полувкопано мазе и т.н.Освен това понякога с мазе се улеснява изграждането и изолацията на самите основи и тогава сметката става друга.
P.S.Тва дето някой горе писа че от мазето зимата ще ти додие топлина искренно ме засмя :lol: .Иначе лятото за хладното е абсолютно вярно.
cybersas - специалист
Аз си живея в къща без мазе (много са високо подпочвените води) - и до момента не съм изпитал липсата му. Имам си огромен гараж, три етажа, двор - не виждам за какво ми е мазе?! Виното е в магазина - тършията - в килера - бирата - по хладилниците?!

Ми не - не ми липсва.
Стефко - специалист
vipltd написа:
Икономически е изгодно в случай,че си правиш всичко сам,както Аз и Стефан.
Никога не съм казвал, че строя сам. Полуподземния етаж ми го строи фирма. В него се включва голямо мазе под гаража/ 35 кв.м./, механа/35 кв.м./, кухня/около 6 кв.м./, баня с тоалетна/около 2 кв.м./. Фирмаджията беше на ниво, но майсторите му... :x Такива поразии, ум да ти зайде.

Над подземния етаж вече продължих почти сам, с помощ от приятели и семейство. Вярно, бавно става, но пък добре. И не се ядосвам с майстори. За никъде не бързам.
timon_tg - специалист
ок, някой ще сподели ли от опит колко излиза едно мазе 70 кв да кажем.. 20 000+ ми се струват супееер много.
Според мен материалите не са повече от 8 000 при всички положения.
В моя случая терена е над декър и имам място и за 5 гаража, но тук въпросът не е в мястото. Идеята ми е да е 1.5м под земята и 0.5 над.
Къщата ще е на 2 етажа по 70-80 кв. Общо 150 кв.
Стефко - специалист
timon_tg написа:
ок, някой ще сподели ли от опит колко излиза едно мазе 70 кв да кажем.. 20 000+ ми се струват супееер много.
Според мен материалите не са повече от 8 000 при всички положения.
Не се стресирай само. Моето мазе е подобно на това, което искаш. И със същата квадратура. На мен ми излезе около 40 000 през 2008 г.
И, ако искаш ми вярвай, ако само можех да предположа колко ще ми струва това удоволствие, със сигурност щях да се откажа. Но това го разбрах твърде късно. Строи ми го фирма. Вярно, материалите може и да са толкова, колкото предполагаш. Но фирмаджиите са лакоми, и действат според обстновката. А 2008 беше бума в строителството. Това време, с тия печалби, НИКОГА няма да се върне.

Дали съжалявам? Не! Имал съм, дал съм. Минало време. Аз да съм жив и здрав - пари се печелят, и губят. Важно е, че вече имам къща, с мазе, в която живея. Има още какво да се прави, но време има. Лека-полека всичко ще се нареди.
vipltd - специалист
Включи;
1.Изкоп с багер-ако случиш на скала ,отиваш на 5-6 машиносмени плюс самосвал.
2.Дренаж,тръби,10 м3 чакъл.
3.Найлон + около 8 м3 подложен бетон.
4.Хидроизолация под основите.
5.Кофраж,армировка,бетон,декофраж.
6.За всеки случай капилярна хидроизолация.
7.Хидроизолация отвън.
8.Стълбище.
9.Обратна засипка,като трябва да опазиш хидрото по стените.
10.Предполагам ще имаш преградни стени.
11.И на всичко това ;врати,замазка,мазилка,ел , всичко до собствен Акт 16.
12.За да си го направиш сам-около 7 м3 греди,1 м3 дъски,80 броя платна/122/244 р-ри/.

Прикачен файл

SP_A0290.jpg

Прикачен файл

SP_A0271.jpg

Прикачен файл

SP_A0250.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8