Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Тани - модератор
Това е прах във въздуха - от опит ти го казвам! Изщракал съм буквално хиляди снимки по обектите и само когато е запрашено се появяват такива петна. Може да провериш теоруята на практика още сега. Сигурен съм , че около тебе в момента не е запрашено - снимай и ти гарантирам , че няма да има такива петна!
batkotony - специалист
А пробвал ли си да сравниш петната по отделните снимки?Различни ли са ,или се повтарят като шаблон?Това ще ти даде отговор къде са прашинките-във въздуха или по обектива или под него,на матрицата...
Тани - модератор
Е 'що не ми вервате! Добре , че имам стая в ремонт с прахоляк в нея, за да ви спестя размишленията! Ето доказателствата пресни пресни - още парят!

Прикачен файл

P1340853_resize.JPG

Прикачен файл

P1340854_resize.JPG

Прикачен файл

P1340855_resize.JPG
batkotony - специалист
Тани написа:
Е 'що не ми вервате! Добре , че имам стая в ремонт с прахоляк в нея, за да ви спестя размишленията! Ето доказателствата пресни пресни - още парят!
Верваме ти,верваме ти... :-D
valmet - специалист
Мммддаааа!Явно ще да е от праха!
batkotony написа:
А пробвал ли си да сравниш петната по отделните снимки?Различни ли са ,или се повтарят като шаблон?...
Да,сравнявал съм ги и са различни петната.
Като отида на обекта,ще вдигна прашоляк и ще снимам.Интересното е,че бях снимал колегата ми,когато чистеше с прахосмукачката и пак имаше петна.А аз се засилих да отписвам сапунерката!
Благодаря на всички писали в темата!
П.П- Ето и че без магьосница минахме!
Тани,що не каза да духаме,като са горещи фотосите,бре?!
Тани - модератор
Ха ха , посети ме за един виц:

Семейство се прибирали от морето с автомобил. Отпред били седнали родителите , а отзад дъщерята.Качили едно момче на стоп. След време бащата отворил прозореца за да запали цигара и попитал момчето:
-"Духа ли ти?"
-"Засега не , още го бара" - бил отговора :-D
jekasus - майстор
Тия фаски големи ми изглеждат или ме гонят духове :? :? :?
То и моя сапунерка правеше подобни работи и все се чудих защо.

Прикачен файл

фаска.jpg
фаска.jpg (20.5 KиБ) Видяна 3110 пъти
Mega - специалист
Това е ефект от насрещната светлина и ако помня добре се нарича "Боке" ефект. Потърси из нет-а има написано много за него.
sstefanov - майстор
"Боке" ефектът е фокусиране на обекта и размазване на фона.
valmet - специалист
jekasus написа:
Тия фаски големи ми изглеждат или ме гонят духове :? :? :?
То и моя сапунерка правеше подобни работи и все се чудих защо.
Фаската до вратата в дясно си признавам,че е по-голяма от необходимото,понеже не е правена предварително,а на място.Но за другите са си съвсем наред.Даже и бяхме купили преди време ренде за фаски,но бързо го "уволнихме".
А сега по темата-действително петната от снимката е прах.Вчера вдигнах пушилка и снимах,идентични са петната.След час снимах отново,а петна нямаше.За съжаление не запазих снимките за да ги покажа тук.
Проблем-решен!
Благодаря за помощта!

Тема "Фотоапарат Sony DSC-S 600" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: