• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
pavelvasilev - специалист
Здравейте,скоро ще живея в нов апартамент и се чудя дали да се откажа да ставам абонат на монополиста ТЕЦ :/ и да си взема скъп климатик инверторен на fujitsu на космическа цена 1500 лв без монтажа 12ка за моето помещение ?
Предпочитам отопление с парно но покрай проблеми с топлофикация съм силно резервиран да им ставам абонат и не знам каква алтернатива да избера за отопление да уточня алтернатива само между парно или климатик?
Направо съм се побъркал :buch:
pavelvasilev - специалист
Хммм виждам че наистина е трудно да се вземе мнение относно моя избор за отопление...... :| Май че трябва да се реша сам какво да бъде......
velsi - Почетен майстор
Решението ти е добро. Независимостта си е много хубаво нещо. А тези пари за такава машина не са космическа сума. Гарантирам ти, че ще останеш доволен.
prascho - майстор
според мен котле на газ е по-рентабилна алтернатива, слагаш котлето в килера например. Електрозахранване е не по-малък монополист от топлофикация и цените растат всеки ден!!!!!!!!!!!
velsi - Почетен майстор
Е да не би доставчика на газ да не е монополист?! Цените на газ тепърва ще растат заедно с всички останали енергоносители. А и газта все още минава за луксозен вид отопление. Пък и не навсякъде има все още газопреносна мрежа. Питащия не е споменал такава алтернатива.
georgiarg - специалист
Зависи колко помещения искаш да отопляваш. Принципно ако искаш да топлиш (охлаждаш) целият апартамент е необходимо във всяка стая да монтираш климатик (защо искаш точно fujitsu има и други марки които не са толкова скъпи) и капиталовложенията ще се увеличат, но ще си решиш проблема и с летните жеги.
Всичко зависи от това какво искаш да постигнеш и е въпрос на много прецизни сметки.
velsi - Почетен майстор
Фуджицу инвертор си е направо перфектен избор. Какво, Осака ли да си сложи, че да му е по евтино?! :evil:
georgiarg - специалист
Хитачи, Панасоник, Самсунг, LG и т.н. всички имат инверторни климатици. Аз в единият апартамент съм с LG в другия с fujitsu и не мога да направя кой знае каква разлика. Всичко е въпрос на избор и сметки. Не се доверявай на изнесената информация за консумираната ел.енергия, най-често тя е неточна, най малко от това че климатика ти ще работи при съвсем различни условия от тези при които е тестван (като при колите).
velsi - Почетен майстор
Вярно е, че условията на работа се променят и от там и консумацията, обаче японското си е японско. Скоро си купих климатик Дайкин, инвертор, малък, защото стаята е малка. Няма да обяснявам как работи, само ще кажа, че на външното тяло пише 600 вата. Е, каква консумация да очаквам като се променят условията? Двойна ли?
georgiarg - специалист
За дайкин до 30% увеличение на консумацията.
  • 1
  • 2

Тема "За отопление в нов апартамент,съвет от вас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: