Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
preslav - майстор
А не би ли те устроило да си вържеш последователно няколко топлообменника от вътрешно тяло, но без да ги обдухваш - мисля, че втора употреба могат да се намерят почти на парите на старо желязо. При подходяща компоновка ще си запазиш и охлаждането.
И още две хрумки - какво би се получило ако на въпросното панелно радиаторче прикапеш змиевидно нагъната медна тръба (от онези, които стандартно се ползват при монтаж на климатици) - не знам как стои въпроса със заварка на мед и желязо, със сигурност не трябва да е цял шев. И другата закачка - какво би станало ако си прекараш въпросната медна тръба вътре в радиатора, а после го понапълниш с антифриз - ще можеш да ползваш инертността на течността, а също така и в двата случая ще си запазиш управлението. Помисли за безопасността!
EDI - майстор
Няма да стане с фреон.Според мен изобщо не опитвай.Не можеш безкрайно да долееш системата с фреон.Не знам как ще се справиш с прегряването на вътрешния обменник.Трябва да имитираш защитите на вътрешно тяло, но при твоята идея няма да имаш обдухването на обменника от турбината.Изобщо има и много други проблеми, които не могат да се решат според мен.
LazarGanev - "Велик майстор"
EDI, колкото по-малко знае човек, толкова по-малко проблеми има :)
Торбалане, знаех си, че се шегуваш :cool:
Ahmakov - специалист
Чувал съм, че в някой американски технически уневерситети, за да се дипломират, трябва да направят, като дипломна работа, технически сложна, безсмислена и без приложение машина. Може да се свържеш с някой от тези университети за съдействие. Може и да може, да стане, ама не е сигурно...ще очаквам с интерес развитието на идеята. А като доливаш на вътрешното тяло фреон, питаш ли външното дали му трябва толкова много и какво ще го прави, или това си е негов проблем, да се спасява както може...
a_stoev - майстор
Съгласен с горното мнение.
Иначе се прави с панели, като на хладилниците. Мощността на един панел е сигурно най много 200-300 W в пасивен режим, на око е с площ около 1/2 м2, значи да докараш 3,5 kW като за климатик ще ти трябват 7м2 панели. Ако ги пакетираш като радиатор, мощността пада, така че най-добре е да си покриеш стените с тях, но не трябва да има мебели пред тях. Още по тъпото е че има маниаци които се кефят на подобни простотии и правят VRF системи с такива панели по целия таван на офиса. Поне веднъж ги рекламираха като върха на сладоледа. Така е то, като ги мързи да си сметнат въздухообмена.
Според мен би било отвратително грозно и е безсмислено, но ти си решаваш.
За добавения фреон:
Над 3м 6.35мм тръба, по 22г/м. В панела приемаме че е само газ, но като се пусне ще се долее още малко.
donkiko - напреднал
това с фреона не е сериозно нали. Не прави опити, няма да работи правилно някаквата хладилна машина пък в икономия как ще влезе незнам изобщо.
но иначе винаги съм бил ЗА всички иноваций
a_stoev - майстор
Бе то има такива реализации, работещи правилно, но имат общо с битовия сплит толкова, колкото пиратката има общо с космическа ракета.
torbalan - Дървен философ
LazarGanev написа:
EDI, колкото по-малко знае човек, толкова по-малко проблеми има :)
Торбалане, знаех си, че се шегуваш :cool:

не ме бъзикай, че се сещам за случая с газовите котли...
които аз мислех, че са бойлери за топла вода :)

кажи що си мислеш, че се шегувам???

без майтап термопомпата в къщи е точно това, което описах по-горе...
Ahmakov - специалист
a_stoev написа:
... Още по тъпото е че има маниаци които се кефят на подобни простотии и правят VRF системи с такива панели по целия таван на офиса. Поне веднъж ги рекламираха като върха на сладоледа...
Има такива системи, НО в панелите циркулира топла или студена ВОДА, а не фреон. А пък колко автоматика има по тях..., а пък, каква им е цената...

Ако допуснем, че това "нещо" тръгне, имаш ли си на идея, като мине да прави дефрост, ти какво ще правиш,...ако си женен, жена ти какво ще те направи...абе направо си стягай багажа... :axe:
a_stoev написа:
... В панела приемаме че е само газ, но като се пусне ще се долее още малко.
Няма как в кондензатора, да е само газ. Нали за това са го нарекли кондензатор и течност си има и то не малко...
a_stoev - майстор
Де да знам, аз разбрах че са на директно изпарение. автоматиката ясно, то освен температура на въздуха, следи влажност и гони температурата на панела да е над точка на оросяване... Затова писах "маниаци", луд умора няма.
Пък и всъщност не помня дали споменаха да е за отопление, видях че е нещо безсмислено и пропуснах да му обърна внимание.
Относно течността при оптимална работа трябва в по голяма част от кондензатора да са пари и течността да е относително по-малко. Това имах в предвид като писах, че ще се долее след пуска, с налучкване.
Абе коментираме за нещо дето няма смисъл. Затова хората ползват вода за топлоносител и акумулатор.

Тема "Панелен радиатор с фреон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: