• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Pishman-maistor - напреднал
Това определено ще го пробвам а става ли да пробия 2 малки дупчици на горния край на кутията а в долния да ми е вентилатора който ще изсмуква въздуха и още 1 въпрос маркучът по който ще върви топлият въздух трябва ли да е изолиран
KnauFer - специалист
естествено че входа и изхода треа да са изолирани с вата ,щото иначе ще имаш големи загуби на топло :)
Днес пробвах друго,аз - направих огромен рефлектор от гипскартон,облечен с фолио (готварско) и пъхнах една кутийка вътре .. Кутийката се нагря -яко за отрицателно време (а дори не бе боядисана черна) лошото е че треа постояно да се фокусира спрямо слънцето ..
Pishman-maistor - напреднал
Вход не мисля да правя в смисъл да няма да слагам тръба която да вкарва студен въздух а в конструкцията ще направя 1-2 дупчици малки
tgv - специалист
За ламарината.
http://bg-plast.com/images/stories/alum ... 2.2011.doc
Разгледайте внимателно втората програма от предишният ми пост. Там ще намерите всичко за слънчевото излъчване, за всяка конкретна локация която Ви интересува.
П.П. Малко съм се пообъркал с цената на ламарината. С извинения.
2v6 - майстор
tgv написа:
2v6, ти по всяка вероятност се бъзикаш! За да мога да ти дам точен отговор, ще трябва да направя около 3500 изчисления, за всеки час от светлата част на деня. Но ако държиш на точните неща, мога да ти дам методиката по която сам да си свършиш работата. Все пак ще ти дам приблизителен отговор, за нагряваната повърхност на кутийките, в началото, средата и края на деня.
А той е: 10% - 40% - 10%. Изводите оставям на теб.
...
Да, бъзикам се с всяко нещо достойно за бъзик :wink:

Аз ще ти дам по-лесен начин за сметка на повърхностите - нагревната повърхност в най-добрия случай е равна на площта на стъклото през което минава светлината. Няма голямо значение какво ще има вътре - кутийки или други ламарини :idea:
За отделянето на топлина пак е същото.

Та всякакви допълнителни метали и фолия освен кутийките е излишен разход и извън темата :cool:
lz1mak - специалист
tgv написа:
За ламарината.
http://bg-plast.com/images/stories/alum ... 2.2011.doc
Разгледайте внимателно втората програма от предишният ми пост. Там ще намерите всичко за слънчевото излъчване, за всяка конкретна локация която Ви интересува.
П.П. Малко съм се пообъркал с цената на ламарината. С извинения.
Благодаря за съдействието, вече зная мястото за алуминиевата ламарина, цената е добра, излиза по-евтино от алумиевата гофра, която бях предвидил. А дали има смисъл вместо едно покривно стъкло да се сложи стъклопакет от две, пък и били те по-тънки стъкла. Теоретично това няма ли да намали загубите отгоре. Отдолу с повече изолация и така. Поздрави от мен
tgv - специалист
2v6 написа:
Да, бъзикам се с всяко нещо достойно за бъзик

Аз ще ти дам по-лесен начин за сметка на повърхностите - нагревната повърхност в най-добрия случай е равна на площта на стъклото през което минава светлината. Няма голямо значение какво ще има вътре - кутийки или други ламарини
За отделянето на топлина пак е същото.

Та всякакви допълнителни метали и фолия освен кутийките е излишен разход и извън темата
2v6, не знам какъв специалист си по въпросите свързани със сл. колектори, но и въпросите ти и отговорите ти към тях, най малкото са несъстоятелни. Няма да влизам в излишни спорове със теб, защото ще трябва да се върна 10-тина години назад. Просто не се дръж като Алиса в страната на Чудесата.
lz1mak написа:
Благодаря за съдействието, вече зная мястото за алуминиевата ламарина, цената е добра, излиза по-евтино от алумиевата гофра, която бях предвидил. А дали има смисъл вместо едно покривно стъкло да се сложи стъклопакет от две, пък и били те по-тънки стъкла. Теоретично това няма ли да намали загубите отгоре. Отдолу с повече изолация и така. Поздрави от мен
lz1mak, може да се опита с прозрачен поликарбонат 5мм. Доколкото си спомням пропускливоста му е около 93%, а отражателната му способност е по малка от стъклото. Но той има някои други недостатъци. Просто трябва да се проучи.
Другото интересно, е какво става под ламарината и как се оползотворяват инфрачервените лъчи.
И на края, искам да ви предупредя че оптималния средногодишен ъгъл е около 35градуса. Ако сл. колектор бъде монтиран на стена, т.е. на 90градуса се получава разлика от 55гр. , което сваля доста КПД-то.
2v6 - майстор
tgv написа:
...И на края, искам да ви предупредя че оптималния средногодишен ъгъл е около 35градуса. Ако сл. колектор бъде монтиран на стена, т.е. на 90градуса се получава разлика от 55гр. , което сваля доста КПД-то.
Изглежда имаш някои основни познания по използването на слънчевите колектори, но ти се губи голяма част от финансовия модел :-D
На панел който може да се направи за 40-50 лева е тотална грешка да му се прави стойка за примерно 100 лв за да му се подобри КПД-то с 30-40% :idea:
Просто се слага още един панел за 40-50 лв и получаваш 100% повече топлина.
Монтажа вертикално плътно до стената има ред предимства - евтино закрепване, спиране на топлинните загубите към гърба, по-добра устойчивост на вятър, минимално замърсяване, сняг и лед не се задържат...

В случая се говори как да се направи евтин колектор от вторични суровини (безплатни!). Всяка промяна в идеята е за някоя друга тема според мен - не съм против някой да си прави експерименти с купешки материали. Затова и тук не коментирам идеите за ламаринени листове и приложението им в колекторите тип "Направи сам".

Ако мислиш, че мненията са ти изпълнени със 100% достоверност би трябвало да можеш и да го докажеш когато някой поиска разяснение :!:
jordanvass - майстор
tgv написа:
Недостатъка на кутийките е че нагряваната повърхност е сравнително малко, докато останалата част разсейва топлина. Ако се заменят с алуминиева ламарина, ефекта ще е по-добър.
Колега, това че няма как да получиш по-голяма огрявана площ под стъкло с фиксирани размери вече ти го изясниха, дано да си го схванал.
Нека ти насоча вниманието и към още един факт, който пропускаш. Кутийките имат доста по-голяма вътрешна контактна площ с въздуха, отколкото ламарината ти. Ако широчината на една кутийка е 66мм, то обиколката й е около 207мм и всичкото това контактува с въздуха и му отдава топлината си, докато ламарината отпред, заемаща същата широчина, колкото кутийката, си остава с широчина 66мм, ще има 3 пъти по-малко контактна площ с въздуха и ще обменя далече по-малко топлина. Да не говорим, че заради пробитите в дъната на кутийките дупки ще има завихряне на въздуха и по-добър топлообмен. По твоя начин топлообменът рязко ще се влоши. Не случайно хората са избрали алуминиев материал, за да може бързо да пренася топлината от огряваната към тъмната страна на кутийката и да отдава на въздуха повече топлина с цялата вътрешна повърхност. А за твоя случай само с плоска ламарина отпред, аз не виждам защо въобще трябва и да е алуминиева.
svetliopi44 - Чирак...
А нощно време ,или когато няма слънце няма ли да е обратен резултата и как се елиминира това?
Един вид няма ли да греем въздуха от вън ,вместо да отопляваме вътре ... имам предвид и ак в стаята има и климатик или друг средство за отпление ,пдв или друго?
Мисля си за някакви автматични клапи който под определена температура се затварят сами (някаква биметална пластина си мисля или нещ на тоя принцип)
И някаква елеметарна електроника която да задейства вентилаторите над примерно 35-40гр.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: