Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не си избързал, няма страшно! Колко искаш да увеличиш хистерезиса? Ето ти я схемичката, скоро я коментирахме. Трябва ти още един евтин термостат за 20-30лв:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 41#p376041
Твоя термостат го слагаш на мястото на "термореле 60*С ", а другото "термореле 25*" го нагласяш на 2-3-5 градуса по-ниско :wink:
syncho - майстор
Е добре де какъв е смисъла в крайна сметка като ще слага още един термостат?
filmatoplo - майстор
Чакайте сега , не бързайте с изводите :) , прочетете му внимателно упътването , клас на точност може и да е малка 0,2 гр , но това не значи че стайната температура ще играе толкова бързо и контактите на сигнала ще са като цветомузика .После аз говорих за цялостно премисляне на логиката на работа на инсталацията с евентуалните му контроли , като част от всичко ще е и стайния термостат , но трябва да се прецени той какво ще командва -котел,помпа,смесителен вентил ,или само ще дава сигнал към друго устройство :wink: .Колегата Туристак мисля му е свързан директно към котела в паралел с помпата , да сподели плюсове и минуси , и пречи ли му хистерзиса .
syncho написа:
Смисъла на втория термостат е ако искаш да увеличиш хистерезиса повече от заложения от производителя. Това разбира се става за сметка на комфорта, защото стайната температура ще варира в големи граници. Най-добре е да се намали мощността на горелката дотолкова, че да работи почти без да изключва.
deyanyovkov - специалист
LazarGanev написа:
syncho написа:
Смисъла на втория термостат е ако искаш да увеличиш хистерезиса повече от заложения от производителя. Това разбира се става за сметка на комфорта, защото стайната температура ще варира в големи граници. Най-добре е да се намали мощността на горелката дотолкова, че да работи почти без да изключва.
Та значи от доста време съм изправен пред тази дилема за режима на работа на котела, като още не съм намерил идеалния вариант, но съм стигнал до следните факти:

1. Горелката работи на минимална мощност, като само се почиства на 4 часа - факт: температурата е в помещенията е постоянна, но при промяна на външната температура, трябва да донастройвам котела - разход на пелети - среден / по моите стандарти/
2. Горелката работи на по-висока мощност, като имам хистерезис поне 14 гр. Като стигне горна граница, гаси и в зависимост от външната температура почива от 40 м. до 1 час и 20. - температурата в помещенията се клати около 2 гр., например от 21 до 18 - разход на пелети, с 20% по-малък.

Мислих за котролер в една от стаите, но според мен термовентили на радиаторите ще е по-ефективния вариант и съм тръгнал към него/ в събота ще ми ги монтират/. Още повече, че ми доработиха контролера на котела да има един допълнителен режим за автоматично регулиране на мощноста.

Но все пак Лазар и Сънчо знаят най-добре, ние сме аматьори и само можем да излагаме факти и предположения:)
joro_vn - специалист
Аз си поръчах и монтирах ей тая джаджа :

http://www.ebay.com/itm/Hot-7-Day-Touch ... 2a15df508b

Хистерезиса е +- 0.5 градуса. Т.е. при зададени например 22 градуса изключва при 22.5 и включва при 21.5 ако е в режим на отопление.
Контролера може да работи още и в режим на охлаждане, да управлява овлажнител/осушител според влажността и да управлява вентилатор , всичко това по независими линии.
При мен управлява само директно Пелетерма, другите функции не ги ползвам, защото нямам ни климатици, ни овлажнители, ни принудителна вентилация.
Помпата на котела я управлявам отделно с един контролер, който включ/изключ на 55 градуса.
turistak - специалист
filmatoplo написа:
Чакайте сега , не бързайте с изводите :) , прочетете му внимателно упътването , клас на точност може и да е малка 0,2 гр , но това не значи че стайната температура ще играе толкова бързо и контактите на сигнала ще са като цветомузика .После аз говорих за цялостно премисляне на логиката на работа на инсталацията с евентуалните му контроли , като част от всичко ще е и стайния термостат , но трябва да се прецени той какво ще командва -котел,помпа,смесителен вентил ,или само ще дава сигнал към друго устройство :wink: .Колегата Туристак мисля му е свързан директно към котела в паралел с помпата , да сподели плюсове и минуси , и пречи ли му хистерзиса .
При мен е свързано към котелът и помпата. Т.е. пада т-рата и веднага вкл. помпа и котел.
Не съм се заглеждал колко често пуска котелът.

Разходът 29 чувала пелети + 100кг костилки за ноември бе коментирано като добър?
kok - специалист
да не повтарям и аз ама тези джаджи не са ли само за електрически уреди тип нагревател примерно :? как става с котела че не ми е ясно нещо :? вързваш го на копче за пускане ли :? а като спира му прекъсва тока и край ли :? няма ли някакъв период на почистване на котела (доизгаряне примерно на пелети) :?
filmatoplo - майстор
Колегата ще обясни по добре но,в котела фабрично си има место за монтаж на термостат -фабрично на две клеми сега има мостче :wink: .При палене и загасяне по сигнал на термостата си изпълнява режими по продухване и други :wink: .
Пелетерма за улеснение има изведена клема отзад за стаен термостат. При други котли може да има място на платката за включване на стайния термостат. При трети пък може и да няма, но е възможно да го монтираш като прекъснеш работната фаза (не главната, а работната/оперативната), т.е последователно на котелния термостат. Явно Ерато смята за силно препоръчително монтирането на стаен термостат, за да изкарат клемата за свързаване на фасадата

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: