Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
БайТанас - специалист
Равномерно натоварени фази при битовите потребители - забравете . Мерил съм товари в стотици трафопостове равномерно натоварени фази не съм виждал , мериш ги сега а след две минути е коренно различно .
dobcho_vn - специалист
Боже, чета и не вярвам.За едни прости 380 V се хванахте за гушата.
А пример само за натоварване при битови потребител прясно от днеска - фаза А 312 А, фаза B 125 А и фаза C 218 A.Това е извод НН в градски трафопост.
jordanvass - майстор
dobcho_vn написа:
А пример само за натоварване при битови потребител прясно от днеска - фаза А 312 А, фаза B 125 А и фаза C 218 A.Това е извод НН в градски трафопост.
Хванахме се за гушата? Хм. Странна квалификация за дискусия, в която не само че няма ожесточен спор, ами дори няма никакво противоречие. Та чак и божието име намеси. :wink:
Казано бе, че АКО трифазната система е симетрична, то наличието или липсата на нулевия проводник не би се отразило на потенциала на звездния център. Каза се също, че на практика никога нямаме симетрично натоварване на фазите, което никой не отрича и никой не твърди обратното. Ти, колега, къде тука видя някакъв спор, че и хващане за гушите?
Въпросът беше не колко различно са натоварени фазите, а ще се получи ли разлика, ако махнем нулевия проводник. Бе обяснен вариантът АКО имаме равно натоварване. След като ти си измерил описаното различно натоварване, ще обясниш ли как несиметрията се отразява на потенциала на звездния център, което всъщност е темата на дискусията? Напиши комплексните уравнения, дай примерни стойности и да видим какво става. След като го направиш убедително, ще се съглася с теб, че тия 380 волта са наистина "прости". :wink:
fikata - майстор
Дискусията вече излезе извън темата "междуфазно напрежение..." и навлезе в предмета "Преходни процеси "
jordanvass - майстор
Прав си. Да се анализира една трифазна система с динамични консуматори, в която да се вземат предвид всички усложнения и несиметрии особено от въртящи се машини, е невъзможна работа. Но за случая с битови консуматори за практически цели е достатъчно да се разгледа статична система. При всички положения обаче ще трябва да се борави само с комплексни велични. Единствено те могат да опишат състоянието на трифазната система в пълнота. А боравенето с комплексни числа хич не е проста работа, както смело се изрази колегата от предния пост.
darken_nz - специалист
Ами не знам дали вярваш, но май наистина започваме да се хващаме за гушите. :wink:
А сега по темата.
Стандартните стойности са едно, но реалните, ако мога да се изразя така - съвсем друго.
На въпроса колко ще покаже уреда - ами божа работа, както се каза по-горе зависи от много неща (на колко разстояние сме от трафото, колко е натоварено то, колко изводите му, как е изпълнена и в какво състояние е инсталацията ни, от точността на уреда, от тази на измерващия и т.н.)
Обикновено, ако сме по-близо до трансформатора е нормално да имаме по-високо напрежение.
Мисля, че най-точния отговор по темата беше - ''колкото ни достави EVN''
В случая нямаме нужда от кой знае какви изчисления. :wink:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
jordanvass написа:
dobcho_vn написа:
След като ти си измерил описаното различно натоварване, ще обясниш ли как несиметрията се отразява на потенциала на звездния център, което всъщност е темата на дискусията? Напиши комплексните уравнения, дай примерни стойности и да видим какво става. След като го направиш убедително, ще се съглася с теб, че тия 380 волта са наистина "прости". :wink:
Е, чак комплексни няма да напиша, но при равномерно натоварени фази (идеален случай) е ясно че 0-лата ще си е 0-ла.
Когато са неравномерно натоварени (на практика) 0-лата ще е с форма на "кретеноида"(сбор на една синусоида с втора синусоида с по-малка амплитуда). Като формата на напрежението на нулата ще е най-близко до синусоидата на най-натоварената фаза, по-различно от втората по натовареност фаза и най-различна от формата на най-малко натоварената фаза.
Така 0-лата става почти симфазна със най-натоварената фаза и напрежението на тази фаза пада най-много.
На втората по натовареност зависи от степента на нейното натоварване. Ако е много натоварена може да е под 220V, ако е по-малко натоварена ще се повиши над 220V.
Най-слабо натоварената задължително ще е със най-високото напрежение - може да мине 300V.
В случая фаза А е най-малко натоварена, фаза В - най-натоварена и фаза С средно натоварване.
jordanvass - майстор
Колега, обяснението ти е съвсем правилно и нагледно отразява зависимостта на напрежението на нулата от различните натоварвания на фазите. За неотговорни случаи то е достатъчно. Но наистина без комплексни числа няма как да е коректно и математически вярно. А зависимостите са доста сложни и е трудно така на око да преценим колко ако е натоварена някоя фаза ще имаме напрежение под или над 220 волта на друга фаза.
На всичко отгоре поне аз не знам как да изпиша тука формула с комплексни числа, няма как да нацвъкам точките отгоре :-D
Комплексната стойност на напрежението на нулата при трифазна трипроводна верига ще бъде сборът от произведенията на комплексните стойности на фазните напрежения и комплексните стойности на реактансите на фазите, разделени на сбора от комплексните стойности на реактансите. Звучи малко страховито, ама на формула е по-приемливо:
Un = (U1Y1+U2Y2+U3Y3) / (Y1+Y2+Y3),
като още веднъж уточнявам, че тука напреженията са комплексни, тоест с точки отгоре.
А казаното от теб за взаимното влияние на фазите може да се допълни и с взаимовръзката на линейните напрежения - сборът от комплексните стойности на линейните напрежения винаги е нула, т.е.
U12 + U23 + U31 = 0
като пак тук говорим за комплексни числа.

Тема "междуфазно напрежение ...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: