Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Аха мерси много, значи ще е с колектори и към всеки радиатор отделни тръби.
Четох тук че с отворена система е по добре, но какво ще рече отворена система?
Моля ви помагайте с каквото можете, че ще трябва аз да си правя отоплението, че парите в момента са кът.
yancho_lud - специалист
Здравейте, направих свързването на радиаторите с колекторна система и сега е на ред свързването на колекторите към котела и тук идва въпроса ми: каква система да направя отворена или затворена? Аз съм се насочил към отворената система защото разбрах от съседи, че в местността в която се намира къщата често спирал тока, но ме притеснява това че два от радиаторите са с 60 см. по ниско от котела(къщата е раздвижена на нива)и не знам като няма налягане в отворената система, горещата вода дали ще може да стопли тези два радиатора?
batkotony - специалист
yancho_lud написа:
Здравейте, направих свързването на радиаторите с колекторна система и сега е на ред свързването на колекторите към котела и тук идва въпроса ми: каква система да направя отворена или затворена? Аз съм се насочил към отворената система защото разбрах от съседи, че в местността в която се намира къщата често спирал тока, но ме притеснява това че два от радиаторите са с 60 см. по ниско от котела(къщата е раздвижена на нива)и не знам като няма налягане в отворената система, горещата вода дали ще може да стопли тези два радиатора?
Най-напред дай някаква информация за котлето ти,от това може да се окаже,че зависи какъв тип ще ти е системата.А това,дали ти е отворена или затворена системата,по никакъв начин не ти помага като спре тока.Оставам с впечатлението,че бъркаш отворена и гравитачна система.Ако нямаш помпа е гравитачна и ниските радиатори ги забрави...Ако имаш помпа ще са ок.Аз тази есен реализирах моето парно,което е отворена система с принудителна циркулация,т.е. с помпа.Направих я отворена,защото производителя на котлето ми го препоръчва.А относно спирането на тока ще си сложиш UPS и си готов... :)
yancho_lud - специалист
Предвидил съм и помпа и юпиес, Помпата е грунфос а юпиеса мисля да е протонски. А за ниските радиатори да разбирам ли че помпата трябва да върти постоянно или с термо датчик да включва примерно на 60 градуса?
kok - специалист
:-D май всички ги мързи да четат :lol:
yancho_lud - специалист
kok написа:
:-D май всички ги мързи да четат :lol:
Въпросът не е в мързела, а в липсата на време.Все пак по цял ден съм на работа и се прибирам по това време, сега хапвам и отивам в къщата да довършвам парното и куп други работи защото работя всеки ден по цял ден. Понеже се чудя къде да си похарча парите не си хващам майстор, а питам тук как да се справя сам.
rosso666 - специалист
Здравейте майстори.Задава се и аз да заживея скоро в къща =D> .Ще си прокарвам парно с котле с пелетна горелка.Искам да ви питам има ли вариант тръбите на парното да се прокарат от външната страна на къщата и да влизат във всяка стая директно през стените до радиаторите #-o .Това ми се налага понеже къщата е завършена и единственото което ще правя вътре е да сложа ламинат и да изправя стените с гипсокартон.Разбира се ще има изолация с минерална вата зад гипсокартона.
Та дали има такава изолацияя която да направи идеята ми реалност.Моята идея е тръбите които минават отвън по стената да им сложа изолация за тръби(ако е необходимо върху едната изолация ще сложа още една с по-голям диаметър)А всичката тази работа ще бъде поместена в кутии(подони на тези кабелните или нещо такова) Самата кутия ще е натъпкана с минерална вата.(която да обвива тръбите с изолацията.
Ако някой разбере какво имам предвид :?: :?: :? :? :? и успеее да ми помогне в начинанието ще съм много благодарен. :-D
VLADO66 - майстор
Вкарай ги зад гипсокартона.
rosso666 - специалист
Много напред трябва да сложа гопсокартона и профилите за да минават тръбите зад тях. За мен не е проблем и да се виждат тръбите тоест да ги сложа и пред гопсокартона,но тогава работата се усложнява много защото трябва да минават под вратите за да стигат до другите стаи.Утре надявам се да имам малко време да направя един груп план на къщата.
rosso666 - специалист
Ето двата варианта както аз ги виждам(понеже не съм много в час тези парни инсталации може и да са грешни и очаквам Вашите корекции).
Прикачен файл:
парно 1.png
парно 1.png (25.43 KиБ) Видяна 8282 пъти
Прикачен файл:
парно 1.png
парно 1.png (25.43 KиБ) Видяна 8282 пъти
това е варианта с тръби покрай външните стени.
Прикачен файл:
парно 2.png
парно 2.png (24.29 KиБ) Видяна 8282 пъти
Това е варианта с тръбнатаинсталация вътре в къщата.
Към всеки радиатор си има отделни тръби с колектори.
Котелното е на първият етаж а тази инсталация ще се прави на вторият.

Тема "проект парно отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: