• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
fox_vt - майстор
8180 ако тялото е много заскрежено значи се е свършило доста работа но разходите после за докарване на същото това тяло до състояние пак да работи чрез размразаване обесмисля многото извършена работа.Друга аналогия в най добрия случай независимо за какъв топлообменник става на въпрос най високото кпд ще е когато влиза топло(течност,газ) в топлообменника и излиза студена.Това значи че ще има много високо усвояване на енергия,а ако влиза топло и излиза пак топло както е при многото работа на он офа се сещаш кво става.

Забравих да спомена пипал съм двете тръби на външно тяло на он оф климатик зимата и двете са топли с малка 10-15 градуса разлика.
8180 - майстор
Fox,
Може и да сте прави, но принципно поне за мен е неясно:
След като машината може, дори много може да охлади външното и сгорещи вътрешното, КОЕТО Й Е РАБОТАТА, защо й търсите ПРИНЦИПНИ (а вероятно странични) кусури.
Ясно е, че ако не я включим, няма да наблюдаваме горното, но няма и да свърши работа.
За "инверторите" се съгласихме, че примерно на 50% мощност не заскрежават, но и толкова работа свършват.
Е, питах вече, защо аналогична машина с 50:50 ОN/OFF (50% мощност) ПРИНЦИПНО да не го може?
Какъв е проблемът с едно мерене това съотношение да се коригира примерно на 40:60 заради заскрежаването, ако е нужно? При 40% мощност заскрежаването намалява, нали?
Ама нямало да бъде "плавно" регулирането, нямало диапазон - кой го каза? Какво му пречи да е от 1:99 до 99:1, ако трябва?
Въпрос на управление, което да го може. Аз твърдя, че и ON/OFF го може, ако не и по-добре, при прецизна оптимизация в почти повтарящ се (като променливи) режим ON.
Нещо повече, собствено инверторът, (в електрониката) като преобразувател, основно се базира на този (импулсен) принцип, защото е по-икономичен.

Какъв е проблемът и тук да се сложи същото подгряване на маслото?
Какъв е проблемът капилярката да се замени с онзи специалния вентил?
Какъв е проблемът да се сложат съответни топлобменници?
За мен - никакви. Просто не го правят за да продават скъпо "инвертори", които даже вече не са и инверторни по дефиниция (май). Чукни Гугъл на "инвертор" - няколко резултата по същество и останалото климатици.

П.П. Започнах в почти всичко да се повтарям и сигурно ще спра да пиша, но ще поглеждам, че исках да си ги изясня тези неща. Пък и доста въпроси написах - малко убедителни отговори.
Може моя "багаж" да е малък и да не съм ги разбрал. :prost:
torbalan - Дървен философ
8180 написа:
...Какъв е проблемът и тук да се сложи същото подгряване на маслото?...
Проблема е елементарен...
когато климатика спи, а ти на ток грееш маслото - това е 100% загуба...
топлина, дето отива в околната среда...

Когато климатика работи дори на намалена мощност - той пренася топлина от вън - вътре...и грее маслото, което пак е загуба - но освен тази загуба - пренася и топлина, която се използва полезно...

това е...
иначе с останалото съм съгласен...

за това още в началото на спора по темата предложих да сравняваме един хипотетичен климатик...
инверторен...
управляваме го веднъж по мощност и веднъж включи/изключи и сравняваме резултатите ;)
fox_vt - майстор
Е колега 8180 няма проблем да се сложи подгряване,няма проблем да се сложи вентила и топлообменниците да се сменят,но всичко това струва пари и ни доближава до цената на инвертор.Вярно е че има цени по 3,4,5 и нагоре хиляди лева за климатик пък бил той и мерцедеса на климатиците а дали всичко в него струва толкова надали,но всичко на днещно време и не само поскъпва само и само заради едното име.
Торбалане как смяташ да сравняваме хипотетичен климатик :? Можем да приемем че имаме 1 кв загуби от стаята на час,няма други източници на топлина а климатика вкарва на макс в режим он оф 3кв топлина.Тъй за колко време ще стопли стаята която е да речем 16кв/м и 48куб само въздух без мебели.До тук добре общо взето е лесно но трудното е като се мине по нататък с инверторно управление-колко време работи на макс,колко намаля мощноста до колко я намаля с каква скорост я намаля колко почива преди да включи-тука има толкова варианти че няма на къде.Не слагам времена за размразяване я трябва а те колко са в сек,а колко енергия се изразходва.Сами виждате че и цяла лаборатория учени барабар със производителите на климатици едва ли ще стигнат до еднозначно решение-то няма и такова всички обстоятелсва са уникални и заради това всеки един от климатиците може да е начело.
lecki - специалист
Основния плюс на инверторните климатици е че работеики например на 50% производителност на компресора
се разполага със 100% от топлообменниците това увеличава т.н. COP тъи като топлообмена вън и вътре
протичат с по-малки падове(по-ефективен топлообмен) на температурите на въздуха, това улеснява прехвърлянето на топлина
вън/вътре.

П.П. забравих и по малкото износване на компресора при инверторните (заради липсата на чести пускове).
Последна промяна от lecki_old на ср дек 14, 2011 7:24 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Това значи ли , че ако удвоя площта на топлообменниците двойно , СОР ще се вдигне и той двойно! Е как пък господата инженери проектиращи климатици не са се сетили да прочетат нашия форум за да се образоват малко , ами ни пробутват климатици с толкова малък СОР :?
Недейте приказва глупости! Това е отчасти вярно само при много ниски температури! В общия случай топлообменниците са преоразмерени няколко пъти , защото са изчислени за някаква минимална температура. На моя конвенционален климатик тази температура е -15°С. Ако при -5°С е способен да извлече 2500W топлина от въздуха , то си представете за каква енергия става въпрос през днешните 10-15°С - поне 15-20kW - дали инвертора ще може да ги вкара всичките в стаята с каквото и управление да е! Не не може! Може да пренесе само колкото успее да си открадне ФРЕОНА! Тоест ограничението не идва от топлообменниците ,а от компресора!
preslav - майстор
От всичко написано до момента в мен се затвърждава мнението, че по-високия СОР не е нещо присъщо на "инвертора", просто никой не се е постарал да прецизира работата на ОН/ОФФ машините. Предполагам първоначалната идея е била постигане на по-висок комфорт, а паралелно с това технологията се е развивала в посока по-висок СОР. Никой не отрича, че СОР пада при ниски температури и на "инвертори" и на обикновени машини, но никъде до сега не съм срещнал инфо колко стръмно пада за едните и за другите. И понеже в разговора постоянно се намесва "дефроста" - мисля си, че това изобщо не е предмет на по-висок или по-нисък СОР, да някакъв екстра разход на енергия е, но е пренебрежимо малък в сравнение с извършената работа - при мен е имало дни наред без климатика да се е дефроствал, а когато това се случи обикновено е веднъж или два пъти след първоначалното му включване за по 1-2 минути. Интересното е, че заскрежаването е най-голямо когато температурите са около -2/+2, при -10 нямам спомен да съм имал скреж.
1115 - специалист
Защо не я заключите тази тема?
Тя е като за Гоуфа и другите коли, за Левски и ЦСКА.
Тани - модератор
Защото говорим за техника и всеки може да защити мнението си с факти. Лично аз получих доста теми за размисъл от тук! Пък и все още Еди не си е казал мнението(табличките)! Също така има доста други съфорумци , които не са се изказали, а има какво да кажат!
Сега видях потенциалната причина да не пишат - темата е в раздел ЕЛЕКТРОТЕХНИКА! Местя я!
fox_vt - майстор
Тани написа:
Това значи ли , че ако удвоя площта на топлообменниците двойно , СОР ще се вдигне и той двойно! Е как пък господата инженери проектиращи климатици не са се сетили да прочетат нашия форум за да се образоват малко , ами ни пробутват климатици с толкова малък СОР :?
Недейте приказва глупости! Това е отчасти вярно само при много ниски температури! В общия случай топлообменниците са преоразмерени няколко пъти , защото са изчислени за някаква минимална температура. На моя конвенционален климатик тази температура е -15°С. Ако при -5°С е способен да извлече 2500W топлина от въздуха , то си представете за каква енергия става въпрос през днешните 10-15°С - поне 15-20kW - дали инвертора ще може да ги вкара всичките в стаята с каквото и управление да е! Не не може! Може да пренесе само колкото успее да си открадне ФРЕОНА! Тоест ограничението не идва от топлообменниците ,а от компресора!
Ааа тани не с лошо казваш твоя конвекционален на -5 ще извлече 2,5кв а на 15 20кв а колко ще се отдадат в стаята знаеш ли?И защо си мислиш че инвертора не може да ги вкара ако стаята иска демек е толкова ниска температурата управлението ще включи на режим макс и ще работи със същата ефективност като твоя он оф.Факта че той инвертора не работи на макс е че няма нужда след като се стопли стаята и трябва минимална подръжка откъм вкарана топлина което при он оф прилича да топлиш тенжера с реактивен двигател,тръгва яко и опаа то вече не ви трябва топло,да ама нали сме набрали скорост 2 км писта ни трябва за спиране :lol:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: