• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tgv - специалист
Колега jordanvass, има някакво объркване. Не си спомням да съм препоръчвал отражател. Ако имаме вата с алуминиево фолио, трябва да се постави така, че фолиото да е от външната страна на СК.
8180 - майстор
Колега jordanvass,
В годините съм установил, че ми е полезно да се зачитам по-сериозно в мненията ти.
Опитвал съм се да си изясня лъчистите ефекти, но няма представа докъде съм успял.
Въпрос?
Не е ли по-ефективно лъчите да се спират/преграждат именно с отражател, а не да ги чакаме да се превърнат в топлина, пък после да ги топлоизолираме и да чакаме вторично излъчване?
Гледам тук една печка Елва - еми с отражетел, а не с ТИ е конструирана.
Доколкото съм разбрал, отражателят е по ефективен, ако е тънък, съответно и най-евтиният вариант би свършил работа, ако трябва.
Поздрави,

П.П. Колега tgv,
Ако е вярно горното, отражателят трябва да е отвътре - към кутийките, където са лъчите.
naughty - специалист
ако цялата конструкция се покрие със стъклопакет с К-стъкло дали би имало ефект?

Изображение

Код: Избери всички

К стъклото е стъкло, което има сребърна промазка, благодарение на която прозорецът пропуска късовълновото лъчение (слънчевата светлина) и отразява дълговълновата радиация (топлина) обратно в помещението. Така топлинните загуби само от стъклопакета се намаляват с около 50 %, а за целия прозорец с около 30%
jordanvass - майстор
8180 написа:
Въпрос?
Не е ли по-ефективно лъчите да се спират/преграждат именно с отражател, а не да ги чакаме да се превърнат в топлина, пък после да ги топлоизолираме и да чакаме вторично излъчване?
Гледам тук една печка Елва - еми с отражетел, а не с ТИ е конструирана.
Доколкото съм разбрал, отражателят е по ефективен, ако е тънък, съответно и най-евтиният вариант би свършил работа, ако трябва.
По-ефективно за какво? При печката, за разлика от слънчевия колектор, целта е да се улесни излъчването навън, извън уреда, а не да връщаме топлината от ватата обратно към първоизточника. Освен това се цели и някакво насочване на топлината в помещението за по-голям комфорт и по-бързо първоначално затопляне точно в определена посока.
Друга причина - една тънка ламарина за отражател е много по-технологична при производството на печката и по-трайна от ТИ. Представи си какво ще стане с тази изолация, след като няколко пъти разглобим и сглобим печката за ремонт, който доста често се налага. Освен това една ТИ би направила печката много по-обемна. Затова отражател, а не ТИ.
lz1mak - специалист
tgv написа:
Колега lz1mak, няма да теоретизирам излишно нещата, но ще спомена няколко думи за Общ интерес.

Всички тела, чиято температура е по висока от абсолютната нула, излъчват инфрачервени лъчи. Инфрачервените лъчи не загряват чрез конвекция, а чрез излъчване т.е ИЧЛ не загряват въздуха а телата върху които са попаднали. Абсолютното черно тяло е идеалния поглъщател и излъчвател на ИЧЛ. Най добрите отразители на ИЧЛ са Златото, Среброто, Медта и Алуминия.
Така че според мен ламарината трябва да е черно боядисана от двете страни.
Също така над термоизолацията трябва да има абсорбер с черен цвят / намачкано алуминиево фолио боядисано в черно/.
Все пак хубаво е и друг да даде мнение, защото не съм специалист по ИЧЛ.
Здравей TGV,
благодаря за съдействието, както и на всички включили се в темата. Изчетох последните постове, после малко с google /конвекция, кондукция, излъчване/, доколкото разбрах най-добрия вариант е да отнемем всичката енергия попаднала върху колектора и да я транспортираме за наши нужди с най-малки загуби по трасето. А една малко усложнена конструкция? Примерно два листа тънка алуминиева ламарина, заварени един за друг по периферията с разстояние от 5мм между листовете, вход и изход по диагонала на колектора и антифриз като топлоносител и това покрито със стъклопакет с К-стъкло както е предложил колегата? Предполагам течността добре ще отнема топлинната енергия от колектора. Поздрави от мен
ПС: цената на мероприятието отива по дяволите, въпроса е чисто технически
tgv - специалист
Колега lz1mak, идеята ти не е лишена от смисъл, но няма да стане по този начин.
Преди 5-6год. се опитах да я реализирам, само че с два листа поцинкована ламарина, които запоих по краищата. След като го напълних с вода, и докато лежеше хоризонтално, всичко изглеждаше наред. Но като се опитах да го поизправя, ламарините се издуха като балон в долния край и спойките не издържаха. По скоро ще стане с панелен радиатор, но цените са......
Ако искаш да я реализираш, ще трябва да взаимстваш технологията.
Имам усещането че от утре, завода за панелни радиатори, ще започне да произвежда слънчеви колектори.
lz1mak - специалист
tgv написа:
Колега lz1mak, идеята ти не е лишена от смисъл, но няма да стане по този начин.
Преди 5-6год. се опитах да я реализирам, само че с два листа поцинкована ламарина, които запоих по краищата. След като го напълних с вода, и докато лежеше хоризонтално, всичко изглеждаше наред. Но като се опитах да го поизправя, ламарините се издуха като балон в долния край и спойките не издържаха. По скоро ще стане с панелен радиатор, но цените са......
Ако искаш да я реализираш, ще трябва да взаимстваш технологията.
Имам усещането че от утре, завода за панелни радиатори, ще започне да произвежда слънчеви колектори.
Колега TGV, как не се сетих за налягането по вертикала, в долния край то ще е доволно повече и отива моята идея с меките ламарини, не се съобразих. Спирам да се тормозя, трябват други идеи, моите нещо недоизмислени излизат. Поздрави на всички и успех в начинанията
tgv - специалист
lz1mak, да не си купил вече ламарините, че ще трябва да им търсим място.
lz1mak - специалист
.....................................................................................................................................................................
Последна промяна от lz1mak на нед дек 18, 2011 8:43 am, променено общо 1 път.
tgv - специалист
Колеги, за да не разводняваме Темата за кутийките, отворих тема от общ характер.
СЛЪНЧЕВИ КОЛЕКТОРИ - ОПИТ И КОНСУЛТАЦИИ
Поздрави!
П.П. Ако се ползва ал. ламарина, хубаво е да се залепят от долната страна, алуминиеви ъгли за шпакловка, напречно на посоката на въздушния поток, за по добър топлообмен.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33

Тема "Слънчев колектор от алуминиеви кутийки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: