• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
EDI - майстор
Тази тема съм я пропуснал.Започнах да я чета от начало, ама честно казано не ми стигнаха силиците :lol: доста се е поразширила от заглавието.Съжалявам, ако потворя нещо казано.Мога да кажа моето любителско мнение, не ми е занаят климатичната техника.Спора според мен е на теоретично равнище, практически няма кой знае колко голяма разлика - да речем достига средно до 30%.Та, защо инвертора е по-икономичен от конвенционалния.Въпроса е прекалено комплексен и според мен не може да се изчерпи с един пост или само ако се гледа едностранно.Пък и не може да се сравняват всички инвертори срещу всички конвенционални, защото един конвенционален на МЕ е по-добра машина от инверторите нисък клас.Под икономичност предлагам да се има предвид консумацията на компресора, като се абстрахираме от консумацията на електрониката и моторите на турбината и външния вентилатор.Те идват общо около 50-70 вата да речем на пълна мощност при всички видове климатици.Цената на машините също не трябва да я включваме.При инверторите имаме много по-добро управление на компресора, температурния контрол е много по-добър, самите компресори са много по-добри /има двойноротационни и двойноротационни при които може да работи само единия цилиндър/, налягането се контролина най-често с ЕТРВ, а не с капилярка/макар да има добри модели инвертори с капилярки/.Инверторната машина си изчислява необходимата топлинна мощност, регулира честотата на компресора и по този начин вкарва толкова топлина, колкото е необходима за поддържане на зададената температура, като толеранса е много по-малък отколкото при конвенционалната машина, и харчи по-малко енергия за поддържане на температурата.Има инвертори с хибридно управление - единия модул се грижи за мощността на машината и бързо достигане на желаната темпхература, а другия за прецизното регулиране на температурата.При конвенционалните машини имаме само един термодатчик и просто управление старт-стоп.
КОП-а зависи от много фактори - компресор, топлообменници, електроника за управление.Обикновено конвенционалните машини при отрицателни температури имат КОП около 2, с изключение на някои добри модели - на МЕ, ДАЙКИН, ТОШИБА.Но КОП не топли, дето се вика.От съществено значение е отдаваната мощност.При инверторите отдаваната мощност спада значително по-малко и при определена температура могат да отдават по-голяма енергия със същата консумация като конвенционалната машина.Ако за база за сравнение примерно вземем топлоотдаване при -10 градуса 2 киловата, при инверторите КОП може да е и 3 и 4, докато при конвенционалните няма да е повече от 2,5.
При конвенционалните машини нещата са си такива, каквито са били преди години и не са мръднали, освен с изцеждане на малко мощност с козметични подобрения.Следва да се има предвид, че и при конвенционалните машини консумираната мощност спада при спадане на температурите и това е поради защита на цялата система от претоварване и спецификата и на работа.
Тов ами едва на акъла, много работи съм пропуснал сигурно, ама темата е много обширна.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Май, постовете ми са прекалено дълги, като стигнете до т.1 се изнервяте и по диагоналната с-ма. Трябваше на хапки – по една точка на ден да давам, да не очаквате още 8 точки?
Все пак има разбрали основната ми мисъл - fox_vt , lecki . Може да има и други, но не казват нищо.
“Налага се да попитам - това учил ли си го или са собствени разсъждения?” – Ако питаш за “хладилна техника” – не съм учил, но съм учил физика (магистър по електротехника съм). Повечето са собствени разсъждения и четене между редовете :? . Сега информация бол – докато си помислиш си я намерил.
Мислех че т.2 съм я обяснил предостатъчно подробно - но явно не. (ако се наложи ще я копирам в ново мнение).
т.3 – работа на по-високо налягане (грешиш – явно гуми не си помпил – не от мързел, просто нямаш помпа - познах ли? :) )
Линк към табличка с инвертори от една и съща марка (такава падна първо от gogle-то).
Можеш ли да си отговориш на въпроса: Защо след като са една (избери си друга) марка (няма скрита технология м/у моделите им) най-мощните модели (гледаме мощност отопление) имат най-нисък СОР, а най-маломощните имат най-висок ??? – не бързай с отговора.
Вярно че има единични изключения (наречени бюджетни решения).
Как така най-скъпия от всички ИНВЕРТОР SRK 71 ZE-S1 , отдава - 8kW, консумира 2,21kW, има COP=3.62 (едва минава в клас А) и има СКРОМНА ЦЕНА = 4062.00 лв. - Или и от този са спестили топлообменници, вентилатори или пък софта им е "куц и с двата крака".
http://www.klimatici.eu/klimatici-mitsubishi.html
Спирам. По другите точки и въпроси друг път (утре).
8180 - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Можеш ли да си отговориш на въпроса:
Провокираш ме - мислех да не пиша, ама хайде - нов раздел.
Нещо започна лично да го раздаваш.
Напротив, чета си те най-внимателно, че и въпроси (по точките) задавам, вярно с елемент на разсъждение. Май ти не ги четеш и ми отговаряш с въпроси. :?
Еми - мога да отговоря съвсем конкретно и на двата въпроса:
1. Отдавна съм престанал да набирам знания от Продавачи.
2. В случая те сами са ти отговорили - цитат от линка:

"Отопление: Температура на околната среда +7 ° C; Вътрешна температура +20°C".

Дори в тази тема "копнахме" доста по-надълбоко от тях. То затова попитах и за източниците по мненията ти.
Все пак благодаря на Теб и на колегите, поставили и дискутирали доста неизвестни за мен досега проблеми при работа на климатика за отопление.

За съжаление, личното ми усещане е песимистично - колкото и мъдро да го управляваме, климатикът НЕ може да свърши съществена работа при отрицателни температури - срещу природата не може да се рита. Измислят се всевъзможни хитрини за да се свали работния обхват с 0,5-1о, в епична битка климатикът все още да се води, че работи. Пък дали и колко работа свършва - загадка. Успешен маркетингов подход.

А за помпата - не позна. :)
preslav - майстор
fox_vt написа:
...тръгва яко и опаа то вече не ви трябва топло,да ама нали сме набрали скорост 2 км писта ни трябва за спиране :lol:
Това за спирането го видях и в една графика (приличаше на синусоида разположена равномерно от двете страни на зададената температура) - смея да твърдя, че това е абсолютно невярно. На практика хипер непретенциозния ми климатик никога не достига зададената температура, първото му спиране е няколко градуса (2-3) преди да достигне зададената, после непрекъснато дотиква и след около час работа започва да се докосва до желаната от мен температура, но никога не съм го виждал да я надхвърли - да има колебания в температурата, но нямам термометър с точност десета от градуса за да ги хвана (максимално мога да меря с 0.5 градуса точност).
EDI - майстор
Зависи къде мериш.
preslav - майстор
EDI написа:
Зависи къде мериш.
Не си длъжен да помниш, но аз помня, че в една друга тема "заскрежаване на климатик" ми каза "няма му нищо на климатика - не се заглеждай толкова" - цитирам по памет, но с най-добри чувства.
Та на въпроса - меря температурата на въздуха в стаята, на различните места и височини е различна, но когато термометъра си е на едно и също място поведението на климатика и хода на температурата са по описания начин. Не съм засичал с хронометър честотата на включване на климатика, но е осезателна намаляващата продължителност на работа с доближаване на желаната от мен температура. Прави ми впечатление, че при зададена 24 на дистанционното в стаята се поддържа 21, но това го отдавам на съвсем други причини.
8180 - майстор
Според ТУ-София, графиката на процесите е - части от експонента:
Прикачен файл:
Clip_2.jpg
Което доста се приближава до споделеното от preslav и е безкрайно далеч от картинката с количките.
На моя отговорност заменете печка със стая+климатик ON/OFF. :)

От: http://anp.tu-sofia.bg/aefremov/teach/A ... ulrane.pdf
EDI - майстор
preslav написа:
EDI написа:
Зависи къде мериш.
Не си длъжен да помниш, но аз помня, че в една друга тема "заскрежаване на климатик" ми каза "няма му нищо на климатика - не се заглеждай толкова" - цитирам по памет, но с най-добри чувства.
Та на въпроса - меря температурата на въздуха в стаята, на различните места и височини е различна, но когато термометъра си е на едно и също място поведението на климатика и хода на температурата са по описания начин. Не съм засичал с хронометър честотата на включване на климатика, но е осезателна намаляващата продължителност на работа с доближаване на желаната от мен температура. Прави ми впечатление, че при зададена 24 на дистанционното в стаята се поддържа 21, но това го отдавам на съвсем други причини.
Помня :) Имам предвид, че датчика на машината мери при вътрешното тяло, а въздуха в помещението винаги ще дава отклонение.Зависи и от състоянието на датчика /доколко му е променен осъпротивлението с времето/, качеството на използваните елементи в електрониката и т.н..Добрите машини имат функция за настойка на температурна разлика, визирам ДАЙСЕЙКАЙ на ТОШИБА и някои други.
preslav - майстор
EDI написа:
Помня :) Имам предвид, че датчика на машината мери при вътрешното тяло, а въздуха в помещението винаги ще дава отклонение.Зависи и от състоянието на датчика /доколко му е променен осъпротивлението с времето/, качеството на използваните елементи в електрониката и т.н..Добрите машини имат функция за настойка на температурна разлика, визирам ДАЙСЕЙКАЙ на ТОШИБА и някои други.
Мен не ме притеснява тази разлика, отделен е въпроса, че не съм си поставил за цел да я помня или записвам - всеки отоплителен сезон започвам с 22 градуса, после добавям по градус и така докато получа желаната стайна температура. Между другото имам и още една непретенциозна машина, тя има датчик и в дистанционното - кове температурата по този датчик ако си вижда дистанционното и ако съм задал да следи него. Разликата е, че климатикът не спира докато не достигне зададената температура (няма го дотикването както ако следи датчика във вътрешното тяло).
EDI - майстор
Непретенциозната ти трябва да е САНЬО или ОСАКА може би. :) Та този начин на контрол в общи линии дава отговор на въпроса ти за разликата на температурата в помещението между зададена и достигната.И много други фактори влияят естествено.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: