Тази тема съм я пропуснал.Започнах да я чета от начало, ама честно казано не ми стигнаха силиците
доста се е поразширила от заглавието.Съжалявам, ако потворя нещо казано.Мога да кажа моето любителско мнение, не ми е занаят климатичната техника.Спора според мен е на теоретично равнище, практически няма кой знае колко голяма разлика - да речем достига средно до 30%.Та, защо инвертора е по-икономичен от конвенционалния.Въпроса е прекалено комплексен и според мен не може да се изчерпи с един пост или само ако се гледа едностранно.Пък и не може да се сравняват всички инвертори срещу всички конвенционални, защото един конвенционален на МЕ е по-добра машина от инверторите нисък клас.Под икономичност предлагам да се има предвид консумацията на компресора, като се абстрахираме от консумацията на електрониката и моторите на турбината и външния вентилатор.Те идват общо около 50-70 вата да речем на пълна мощност при всички видове климатици.Цената на машините също не трябва да я включваме.При инверторите имаме много по-добро управление на компресора, температурния контрол е много по-добър, самите компресори са много по-добри /има двойноротационни и двойноротационни при които може да работи само единия цилиндър/, налягането се контролина най-често с ЕТРВ, а не с капилярка/макар да има добри модели инвертори с капилярки/.Инверторната машина си изчислява необходимата топлинна мощност, регулира честотата на компресора и по този начин вкарва толкова топлина, колкото е необходима за поддържане на зададената температура, като толеранса е много по-малък отколкото при конвенционалната машина, и харчи по-малко енергия за поддържане на температурата.Има инвертори с хибридно управление - единия модул се грижи за мощността на машината и бързо достигане на желаната темпхература, а другия за прецизното регулиране на температурата.При конвенционалните машини имаме само един термодатчик и просто управление старт-стоп.
КОП-а зависи от много фактори - компресор, топлообменници, електроника за управление.Обикновено конвенционалните машини при отрицателни температури имат КОП около 2, с изключение на някои добри модели - на МЕ, ДАЙКИН, ТОШИБА.Но КОП не топли, дето се вика.От съществено значение е отдаваната мощност.При инверторите отдаваната мощност спада значително по-малко и при определена температура могат да отдават по-голяма енергия със същата консумация като конвенционалната машина.Ако за база за сравнение примерно вземем топлоотдаване при -10 градуса 2 киловата, при инверторите КОП може да е и 3 и 4, докато при конвенционалните няма да е повече от 2,5.
При конвенционалните машини нещата са си такива, каквито са били преди години и не са мръднали, освен с изцеждане на малко мощност с козметични подобрения.Следва да се има предвид, че и при конвенционалните машини консумираната мощност спада при спадане на температурите и това е поради защита на цялата система от претоварване и спецификата и на работа.
Тов ами едва на акъла, много работи съм пропуснал сигурно, ама темата е много обширна.

КОП-а зависи от много фактори - компресор, топлообменници, електроника за управление.Обикновено конвенционалните машини при отрицателни температури имат КОП около 2, с изключение на някои добри модели - на МЕ, ДАЙКИН, ТОШИБА.Но КОП не топли, дето се вика.От съществено значение е отдаваната мощност.При инверторите отдаваната мощност спада значително по-малко и при определена температура могат да отдават по-голяма енергия със същата консумация като конвенционалната машина.Ако за база за сравнение примерно вземем топлоотдаване при -10 градуса 2 киловата, при инверторите КОП може да е и 3 и 4, докато при конвенционалните няма да е повече от 2,5.
При конвенционалните машини нещата са си такива, каквито са били преди години и не са мръднали, освен с изцеждане на малко мощност с козметични подобрения.Следва да се има предвид, че и при конвенционалните машини консумираната мощност спада при спадане на температурите и това е поради защита на цялата система от претоварване и спецификата и на работа.
Тов ами едва на акъла, много работи съм пропуснал сигурно, ама темата е много обширна.