• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Стария акомулатор се зареди от поморийския юпс , бях му налял дъждовна вода от летния шадраван :-D и работи - ай стига бе , проба преди да го хвърля или да го дам на някой за 5 лева сигурно се уплаши . :wink:
илко илиев - специалист
тази водна риза съм я правил аз, на тази печка от 4мм. ламарина,и отдолу скарата е от тръбички.
илко илиев - специалист
печката

Прикачен файл

IMGP0001.JPG
IMGP0001.JPG (29.92 KиБ) Видяна 7992 пъти
илко илиев - специалист
печката

Прикачен файл

IMGP0002.JPG
IMGP0002.JPG (29.27 KиБ) Видяна 7786 пъти
filmatoplo - майстор
Браво супер е печката и аз искам да увелича ризата на мойто Прити тоест да заваря един квадрат 40/30 см и дебелина 3 см .И да го поставя под фурната точно където го лиже пламака - да се изведът тръби навън и да се свърже паралелно със съществуващата риза от 1,5-3 киловата ще увеличи мощност .За целта ще трябва 2 листа ламарина 4 мм дебелина и шина 3 см широка за поръбване на ризичката и 2 тръбички 1/2 с резба. Ха неска ,ха утре студа дойде и може да отложа или да се заемам :?
hameleon написа:
Имам чудо,направил съм му водна риза от нераждавеика.Вече 4 год загрявам вода в един 80 l бойлер намиращ се в помещението над стаята с чудото.Системата е под налягане,работи много добре.
Колега решил сам и аз да правя водна риза на чудото,даи малко повече инфо,относно системата която си направил.Може и на скупе milen_angelov1 Благодаря предварително.
fbr написа:
Аз се отоплявам с тъй нареченото чудо,което е дооборудвано с водна риза.В момента съм страшно доволен от резултатите(понеже идеята се разви в принципа проба-грешка),в смисъл че карам изключително на въглища,и то каквито намеря,дърва обикновено изрезки ползвам съвсем малко(около 10) чувала на сезон.Освен това с едно зареждане си осигурявам от 8 до 14 часа непоглеждане на чудото,тъй като съм му сложил и терморегулатор за входящия въздух,и температурата която съм задал я спазва стриктно.Но ако ще си изработваш такъв уред трябва да спазиш определени неща.Горивната камера(мястото където се пълнят въглищата) ,не трябва да има директен досег с водната риза,тъй като водата отнема температурата и не може да се осъществи горивен процес.Аз съм излял огнеупорен бетон с дебелина 2,5 сантиметра.Отнемането на топлина става основно на изхода на чудото, като там има топлобменик с тръби които са хоризонтално разположени ,и са много удобни за чистене с шомпол.Мога да представя снимки, ако има интерес.С моето чудо карам 5-та година и мога да кажа че съперничи на реномирани котли (знам колко нескромно звучи),и отоплявам къща стил късен социализъм
Колега решил сам и аз да правя водна риза на чудото,даи малко повече инфо,относно системата която си направил.Каква е водната риза.Може и на скупе milen_angelov1 Благодаря предварително.
borvel написа:
Здравейте, да добавя към темата, за да не се мъчи още някой.Направих си парно от турска печка на твърдо гориво от тези кафявите, дето ги има във всяка железария, и две години я ползвам.Направих я на зор, защото ми се роди детенце и ни трябваше отопление на по- голяма площ.Отоплявам две стаи + банята +бойлера.Една кофа въглища работи средно 7 часа.Дотук с плюсовете ,значи много от топлината отива в комина, понеже ризата е наравно с отвора на комина, иначе незнам как може да се направи с това чудо,и освен това когато ризата достигне 65-70 аз затварям печката почти до край в стаята в коята е печката почва да истива ,този проблем обаче го няма когато е на дърва.Те обаче поскъпнаха и сега идеята за печка-котле чиято конструкция да позволява да се улови топлия въздух с който затопляме атмосферата.Първата ми идея приличаше на тази на снимката по аналогия от руските жаротрубни котли,обаче ме спря факта че много бързо се задръстват а пък не ми дойде идеята за показаното почистване.Сега имам друга идея и ако искате можем да направим обсъждане напук на кожодерите които произвеждат печки със съмнителна икономична работа.
Колега решил сам и аз да правя водна риза на чудото,даи малко повече инфо,относно системата която си направил.Каква е водната риза колко литра,аз мисял да я направя със траби вав формата на семпертина,но се чудя дали с медни или със железни че разлигата в цената е огромна,вярно медта отдава много по барзо топлина но и метара е 12,60,а за 6 м желязна траба цената е пак 12.60.Може и на скупе да ми пишеш milen_angelov1 Благодаря предварително.
walko - специалист
Един въпрос към хората правили водни ризи, но не тръбни, а от ламарина 3-4мм:
Правители някаква твърда (метална) връзка между вътрешната и външната ламарина на ризата?
Защото на камерите Деста (такава съм купувал) на всяка равна плоскост: лявата, дясната или задната горе-долу в средата на плоскоста има по едно парче тръба фи около 50мм Заварено напряко на ризата и за двете метални плочи вътре в самата риза с цел да ги държи една за друга за да не се изметнат от темперетурните разширения, а да се държат здраво една за друга, иначе казват много се товарели шевовете по сглобките и се късали след време! През въпросните тръби не минава вода, те са само скрепителни елементи, може да са и квадрати или дори някакви шпилки!
Правили ли сте такава водна риза без такива елементи и имало ли е проблеми в последствие?
Аз мислех да ги направя от арматура голям номер N22 -N 26 или 1/2 цола. Начина се сещам как е заварка за вътрешната плоча и дупка с точен диаметър на външната, по която при сглобяването също се заварява!
Малко е нескопосано обяснението, за което се извинявам, но ще пробвам да го начертая утре!
minca - специалист
Ами аз направих така:болтове м10,дистанционни втулки/с червено/,и стягам от другата страна с гайка.След това заварявам с електрожена от двете страни

Прикачен файл

без име.jpg
без име.jpg (4.12 KиБ) Видяна 6167 пъти
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Чудо с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: