Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
Намираш си едно реле за мигачи от Москвич, от големите, с двата куплунга, вътре има две такива реленца, дето ги е описал колегата Stefanov.
Другия вариант е тригер, управляван по маса, т.е. здрава лампа - има маса, изгоряла - няма.
alantion - специалист
sstefanov написа:
Ето една схема на рид-ампулата:
Изображение

За да се следят и двете крушки трябва да се намери общия им проводник и опитно да се подбере броя на навивките така, че ампулата да включва само когато и двете крушки са здрави.

Решил съм в събота(понеже тогава съм свободен)да експерементирам ,но ме притеснява само едно:кабела който захранва едната крушка е със сечение 2,5 мм3 и дали ще успея да навия толкова намотки върху ампулата,така ,че да създадат достатъчно мощно електромагнитно поле .
Що се отнася до схемата ,аз ще го изпълня с 2 ампули(за всяка верига поотделно).

Доверявам се на твърдението,че това е правено и е работило безотказно. Длъжен съм да опитам ,това е най опростения варианта за сега (освен ако не се предлагат на пазара готови релета със шунт,както писа по-горе колегата,но ще се наложи да вложа и повече разходи)
alantion - специалист
kuger написа:
Намираш си едно реле за мигачи от Москвич, от големите, с двата куплунга, вътре има две такива реленца, дето ги е описал колегата Stefanov.
Другия вариант е тригер, управляван по маса, т.е. здрава лампа - има маса, изгоряла - няма.

Това е реле с една бубина и 2 изходящи силови контакта .,не става за тази работа . За тригер не съм чувал,ще разгледам какво е устройството му в нета и ако става ,може да опитам.
Благодаря за съпричастноста.
kuger - майстор
Това е реле с една бубина и 2 изходящи силови контакта .,не става за тази работа .

Не знам, защо си мислиш, че не стават. В тези релета, които съм цитирал вършат точно тази работа. Още нещо, с една бобина можеш да контролираш една верига. Ако успееш да навиеш няколко, примерно четири бобини на една макаричка, ще контролираш четири кръга с една лампа. В тоя вид, показан от колегата Sstefanov, това е само токовия датчик, за пълна схема е нужно още малко. "+" към РИД-а, цокълче с лампичка. Навивките се определят опитно /дебелина на боб.тел според тока във веригата, навивките достатъчно на брой, за да задействат сигурно ампулата.
soton - специалист
Това с рид ампулата е добре но трудно се изпълнява защото кабелите са дебели поради големия ток( мин.4 А).Има съвременно решение точно защото тока е голям - спада върху кабелите също е голям и може да управлява който и да е компаратор.
moimoimoi - майстор
а някои да даде схема
jordanvass - майстор
soton написа:
Това с рид ампулата е добре но трудно се изпълнява защото кабелите са дебели поради големия ток( мин.4 А).
Не е нужно да навиваш съществуващите в инсталацията кабели направо около ампулата и да я чупиш. Намери си подходящ дорник, пластмасова тръбичка с нужния диаметър, навий върху нея няколко витки от емайлиран меден проводник с по-голямо сечение, после пъхни ампулата в тръбичката и тествай вкъщи с различен брой витки, докато почне да включва на 6-7А. Фиксирай със секундно лепило. Накрая прекъсваш кабела за фаровете и го запояваш към краищата на медия проводник.
soton - специалист
Вече е време да разберете че електрониката е съвсвм надеждно нещо - не напразно съвременните коли са пълни с нея.Схеми бол - питаш гогъла,а ако не разбираш нищо от електроника молиш някой да ти го направи!
sstefanov - майстор
И аз така бях писал - друго си е да сложиш микроконтролер да ти дебне крушките :)

Може даже и e-mail да ти изпраща при проблем или да пуска онлайн поръчка за нови крушки в магазина!

Странно защо аз пък съм привърженик на простите неща.
fikata - майстор
sstefanov =D>
Колкото един автомобил е повече накичен като коледна елха с електроника за да му оправдаят по високата цената, толкова повече неговата надежност в експлоатация спада.
Личен опит от МВ W201 и W210 .

Тема "Сигнализатор за изгоряла крушка на автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: