Здравейте майстори. Интересува ме някой от вас дали си е майсторил печка на дърва с конструкция осигуряваща максимално изгаряне на горивото ( печка с използване на вторично горене )
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
krushoyadeca
- помощник
38 мнения в "Печка на дърва - secondary combustion"
LazarGanev
- "Велик майстор"
- На линия
Пиролизна?
krushoyadeca
- помощник
ООООО колега. Вие сте един от хората на които трябва да благодаря за успешното завършване на моят проект за слънчева инсталация за топла вода.
Сега относно печката - може би процеса е пиролизен но тук не се използва вентилатор. Ето едно видео на печка Nestor Martin http://www.youtube.com/watch?v=WAvbRebCD1o
Tук ясно се вижда вторичното възпламеняване на газовете при намаляване на въздуха под дървата.
Направих си подобна печка но получавам вторичен горивен процес само при по-голямо топлинно натоварване но не и при минимален режим. Най вероятно имам недостиг или излишък на вторичен въздух
Очаквам някакви практически мнения относно моя проблем тъй като принципа на действие на печката е ясен.
Сега относно печката - може би процеса е пиролизен но тук не се използва вентилатор. Ето едно видео на печка Nestor Martin http://www.youtube.com/watch?v=WAvbRebCD1o
Tук ясно се вижда вторичното възпламеняване на газовете при намаляване на въздуха под дървата.
Направих си подобна печка но получавам вторичен горивен процес само при по-голямо топлинно натоварване но не и при минимален режим. Най вероятно имам недостиг или излишък на вторичен въздух
Очаквам някакви практически мнения относно моя проблем тъй като принципа на действие на печката е ясен.
bili&steki
- специалист
Сигурно не си уплътнил добре мястото където преминава първичния въздух? Трябва да имаш и едни малки дупчици за преминаването на третичния въздух(този дето ти го водиш вторичен май се води третичен )
това нещо съм го гледал ,че работи по този начин
http://www.lanordica-extraflame.com/it/ ... ystal.html
това нещо съм го гледал ,че работи по този начин
http://www.lanordica-extraflame.com/it/ ... ystal.html
krushoyadeca
- помощник
Направих една скара върху която да поставям дървата за да подобря горенето, тъй като първиччния въздух влиза острани, не отдолу. Вторичният въздух, който съм осигурил е в горната част на печката през отвори в 0 профил, като той предварително се подгрява от огъня и имам и отвор за въздух обтичащ стъклото на вратичката. Какво се оказа след поставяне на скарата? Противно на очакванията ми се влоши подаването на първичния въздух може би защото се отдалечи горивния процес от отвора за първичен въздух, но се подобри вторичното изгаряне може би защото дървата се доближиха до отворите за вторичен въздух , при което сега в горната част на камерата се наблюдава син пламък.
Но все още от комина се вижда, че изгарянето е непълно
Но все още от комина се вижда, че изгарянето е непълно
zlatko64
- специалист
Здравей колега,
Сега се натъквам на тази тема и с огромен интерес изгледах клипчето за вторичното горене! До къде стигна с твоя проект? Как направи тази печка? Възможно ли е да споделиш досегашния си опит, а и да качиш снимки?
Аз проучвах въпроса и имам някои идеи, които ми се иска да споделя.
Сега се натъквам на тази тема и с огромен интерес изгледах клипчето за вторичното горене! До къде стигна с твоя проект? Как направи тази печка? Възможно ли е да споделиш досегашния си опит, а и да качиш снимки?
Аз проучвах въпроса и имам някои идеи, които ми се иска да споделя.
AntonBM
- специалист
Господа, това е обикновена камина. Този ефект не е нещо ново! Горивната камера е загрята и дървата отделят дървесен газ, който ако няма свеж въздух не може да се запали. Човека регулира притока на свеж и се получава, загасване и запалване. На фокуси си играе. Камината му гори в една камера, няма друга и ако намали притока на свеж въздух ще загаси пламъка, дървата ще спрат да отделят дървесен газ и постепенно ще изстине. Когато е студена, няма да се отделя този газ и това кото прави няма да става. Иначе всички качествени камини имат долно и горно подаване на свеж въздух. Вижте този файл. Това е презентация на качествен нискотемпературен пиролизен котел. Там са обяснени принципите на вторичното горене. При него се достига 1200°С. Такова нещо в тази камера не се забелязва. Тези игрички които си прави човека само водят до намаляване КПД-то на камината му. Без свеж въздух част от газовете си напускат камерата от комина, без да изгорят.
filmatoplo
- майстор
Сега моята печка е така -нали и подвързах въздух и отвън , още не съм и разгадал какво точно се случва
и на кой въздух да я карам -получават се странни неща като ги връткам клапите .Променя се пламъка, цвета на въглените ,тягата , звука на горене
.Иска още нещо но какво , там вторичен -третичен -още експериментирам
,вечер преди да легна -затварям клапата за външен въздух че , ме е страх да не замръзне ризата ако изгасне посред нощ -всичко е възможно
.По принцип си работи много добре при теста със сухи дърва ,но дървата ми са сурови и искам тях да накарам да горят добре , за сега с новата риза -по добре .

zlatko64
- специалист
Здравейте и благодаря на тези които проявиха интерес!
Първо да да благодаря конкретно на AntonBM, за поста му за клапата за димоотвода/в една друга тема/ - хубаво би било прозиводителите в БГ да ги пишат тия неща в инструкциите си - аз не съм видял това.
Сега конкретно - удивлявам се не на фокусите, а на факта, че може да се оптимизира горивния процес на печка/камина и да се постигне по-високо КПД, отстраняване на проблем със зацапване на стъклото, мръсен комин и опазване на околната среда и т.н.
Не знаех тия неща. Мислех си, че просто палиш огън в една метална кутия и "стой та гледай".
Сега искам да направя оптимизация на горивния процес в съществуваща "суха" камина до степен, че да получа /поне/ син пламък. Намерих някои чертежи и обяснения от patent.us /или сходни сайтове/ и бих се радвал да чуя вашето мнение и конкретни съвети при реализиране на проекта. Тази вечер гледах на живо германска печка със сертификат за "пълно изгаряне" и установих, че вторичния въздух въобще не се загрява. И въпреки, че човека има проблем с комина се появяват сини пламъчета и т.н.
В случай, че проявите интерес утре ще кача снимки и чертежи на моята камина и
това което открих като чертежи и т.н. в нета, както и идеята си за оптимизиране на горивния процес . Ще бъда благодарен на вашите съвети и помощ.
ПП. AntonBM не мога да отворя този линк
ПП. Как се качват снимки и документи
Първо да да благодаря конкретно на AntonBM, за поста му за клапата за димоотвода/в една друга тема/ - хубаво би било прозиводителите в БГ да ги пишат тия неща в инструкциите си - аз не съм видял това.
Сега конкретно - удивлявам се не на фокусите, а на факта, че може да се оптимизира горивния процес на печка/камина и да се постигне по-високо КПД, отстраняване на проблем със зацапване на стъклото, мръсен комин и опазване на околната среда и т.н.
Не знаех тия неща. Мислех си, че просто палиш огън в една метална кутия и "стой та гледай".
Сега искам да направя оптимизация на горивния процес в съществуваща "суха" камина до степен, че да получа /поне/ син пламък. Намерих някои чертежи и обяснения от patent.us /или сходни сайтове/ и бих се радвал да чуя вашето мнение и конкретни съвети при реализиране на проекта. Тази вечер гледах на живо германска печка със сертификат за "пълно изгаряне" и установих, че вторичния въздух въобще не се загрява. И въпреки, че човека има проблем с комина се появяват сини пламъчета и т.н.
В случай, че проявите интерес утре ще кача снимки и чертежи на моята камина и
това което открих като чертежи и т.н. в нета, както и идеята си за оптимизиране на горивния процес . Ще бъда благодарен на вашите съвети и помощ.
ПП. AntonBM не мога да отворя този линк

valentin112
- специалист
viewtopic.php?f=15&t=5265&hilit=%D0%9A%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8
[/quote]

Тема "Печка на дърва - secondary combustion" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература