fox_vt написа:И понеже няма как да се намерят две еднакви стаи и два еднакви климатика за теста може малко да импровизираме.Има ли някой който има два климатика он оф и инвертор 9 ки или 12 ки и да им измери консумирания ток за един час примерно като ги постави в еднакви първоначални условия.Най добре е да се мери с електромер защото при инвертора няма как да се засече колко точно гълта.Той теста няма да е изобщо точен но ще даде реална представа за това онова.Аз съм "за" за подобен тест - от любов към спорта и истината. За съжаление обаче практически няма да се получи достоверна информация. В друга тема "заскрежаване на климатик" описах как два еднакви климатика, поставени един над друг се държат по различен начин. ЕДИ тогава ми подсказа, че разликата в обемите на отопляваните стаи може да окаже съществено влияние и си е точно така 20-30% са си ена сериозна разлика, а окомерно стаите са си почти еднакви. Като се добави и това, че по-голямата стая граничи с неотоплявано жилище и сутрешната и температура е с 1-2 градуса по-ниска, картината съвсем лъсва. Единственото, което установих с експериментите си е че при определени атмосферни условия едното външно тяло заскрежаваше, а другото не.
От изговореното по темата си направих извода, че ако аз съм продавач и трябва да помогна на някого в избора на климатик ще бъда най-коректен ако му кажа - имаш ли възможност вземи си инверторен климатик защото с него ще имаш в пъти по-добър комфорт, инверторът харчи по-малко ток, но ако разчиташ от разликата в консумацията да си избиеш парите, недей да се надяваш особено! Драги ми потребителю ако си купуваш машина за помещение в което има постоянно хора и искаш да ти е топло дори когато спиш - вземи си инвертор, ако ще топлиш помещение, което се ползва 3-5 часа в денонощието - икономически е по-оправдано да си вземеш ОН/ОФФ.
П.П.
С две думи основното и може би ЕДИНСТВЕНО предимство на "инвертора" е комфорта, но незнайно защо първото нещо за което се говори (буквално навира в очите) във всяка една реклама е СОР и EER.
Казвам единствено защото ми хрумна, че не съм чувал за хладилници в които да е приложена технологията DC Hybrid Inverter, защо ли, може би някой се опасява, че няма да му стигнат плюсовете след А за да се обозначи икономичността на подобен хладилник? А може би вече има и такива хладилници, макар и промишлени, а не битови???