Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Да де -те са си задължителни :wink: .
turistak - специалист
Само за инфо: много им е малък хистерезиса на тези термостати - само 0,2º - ще си побъркаш котела. Ясно пише че са за ел. и газови котли.[/quote]

Ето какво засякох тази вечер:
настройка на термостата 21о, стая с р-ри 8 х 5 х 2.7м, работят 6 крушки 40W, LED TV, Хладилник и 3 души/едното е на 3, другото на 8, последното - дърто/
в 20:05 - 21.2 изключва котел и помпа
час 20:07 - 21.4 => изкл.
час 20:10 - 21.8 => изкл.
час 20:14 - 22.0 => изкл.
час 20:17 - 22.3 => изкл.
час 20:30 - 22.8 => изкл.
час 20:40 - 22.8 => изкл.
час 20:45 - 22.7 => изкл.
час 21:00 - 22.7 => изкл. - край на замерванията, децата са натирени да спят :rock: :partyman:

Извод => въпреки малкият хистерезис котелът не се побърква от вкл/изкл.

Относно това че един преносим термостат не върши работа - спор няма.

Аз съм заложил следното за по-богати времена:
в колекторите на етажа могат да се монтират задвижки, от всяка стая през колекторното и от там до котелното има кабели(UTP cat6) за стайни програматори или термостати.
Като реша, че ми стиска слагам задвижки и стайните програматори, те ще включват циркулация от буферният съд/и него го няма/.
А котелът се занимава само с буферният съд да е на зададена т-ра.

Ако има забележки и някакви идеи - давайте :)
syncho - майстор
С тая Cat6 малко си си вкарал автогол... Ако нямаш клещи за нея специално с клещите за cat5 няма да можеш да ги кримпнеш. На всичкото отгоре този кабел е комуникационен - не е направен да захранваш с електричество, както намирисвам, че си планирал.
joro_vn - специалист
При мен се наблюдава нещо подобно, но не чак толкова.
При зададена темп. 21.5 термостата изключва котела при 22.0/ подаването на пелети/, но котела продължава да гори докато изгори наличното в горелката. При това температурата е 75-80 градуса на изходящата вода. Помпата върти докато водата спадне до 55 градуса.
Температурата в хола се вдига до 22.5 примерно при тези външни температури.
filmatoplo - майстор
Жоро -Айде на бас че -температурата ти няма да мръдне след като термостата изключи :wink: За Туристака- идеята ти е добра ,но за кабелите не отговарям :wink:
joro_vn - специалист
Да, ама мърда нагоре. Нали помпата продължава да върти гореща вода докато и спадне температурата до 55. Това са към 150 литра вода в системата.
filmatoplo - майстор
Да-Жоро знам защо става така :) , но при една моя логистика това не може да се случи , но си го запазвам в тайна :wink: .Истината се крие някъде в темата -четете между редовете и подбирайте правилната работа на котела и логистика , която искате да постигнете за вашия случай .Сами си задавайте въпроса -защо така става :? :) и разиграйте версиите-отговора ще изкочи. :)
joro_vn - специалист
Да, ама аз искам да става така, защото котела е в отделна пристройка и искам да изсмуча колкото може топлина от него. Защото като спре помпата той си изстива бавно и топли околността. Даже термостатния клапан малко ми пречи защото затваря на 60 градуса. А до следобед преди да запали изстива докъм 30. Ако котела беше в мазето нямаше да има проблем, отделената топлина ще си остава в сградата.
akachev - помощник
както жоро от Варна казва,ако котела е в мазето то с топлината всичко е ОК.При мен е така, дори махнах вратата на котелното и сега от там се отоплява цялата стълбищна клетка и коридорите.Също така да повторя, че тук всеки си наглася конвектора на тепературата, която желае да има в стаята.Затова питах какво се получава когато единият конвектор е на 23 гр,другият на 19 гр,третият на 21, а лирите с термоглавите са на поз.4 :?
kok - специалист
joro_vn написа:
Да, ама аз искам да става така, защото котела е в отделна пристройка и искам да изсмуча колкото може топлина от него. Защото като спре помпата той си изстива бавно и топли околността. Даже термостатния клапан малко ми пречи защото затваря на 60 градуса. А до следобед преди да запали изстива докъм 30. Ако котела беше в мазето нямаше да има проблем, отделената топлина ще си остава в сградата.
Жорка нали котела ти е пелетен :wink: би трябвало да е изолиран много добре :wink: тогава каква "околност" ще топли :? и защо трябва да ти върти водата докато падне темп. на 55гр примерно :? котелът може да истива бавно но в него вече не гори огън колко време ще отдава камерата 1-2-3минути :? гаранция че за не повече от 10-12мин. водата ти в системата е паднала от 80 на 55гр (имам предвид с въртяща водата помпа) :wink: и май се получава че охлаждаш водата в котела :wink: аз съм писал назад в темата как е при мен спира котела спира и помпата а водата в котела (понеже той е изолиран доста добре) изстива мнооооого бавно и когато дойде ред да се включи котела той тръгва с температура на водата 40-45гр(в котела) а не с 20-25гр с което скъсява времето на работа необходимо за затоплянето на обекта :wink: замисли се малко :wink: и това не е теория а практика :lol: колко съм дремал до котела да засичам и следя :lol: така че ако някой иска може да пробва тази схема :wink: :lol:

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: