Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
deniss - специалист
Здравейте,

Извинявайте ако въпросът ми е малко тъп, но все пак ще го задам. Имам една лира (мисля, че е желязна прахово боядисана), на която искам да сменя крана от снимката
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (47.56 KиБ) Видяна 3639 пъти
, който май не работи много добре, а и ме дразни какъв топуз е. Въпросът е дали мога да го сменя с такъв от снимката
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (59.78 KиБ) Видяна 3639 пъти
, който е много по-малък и симпатичен. Другия край на лирата в момента е с тапа (или както там се казва), снимка -
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (38.43 KиБ) Видяна 3639 пъти
. Ако се окаже, че няма проблем мисля сам да си направя смяната, за уплътняване мисля да ползвам Loctite 55 - скромния ми опит, показва, че досега не съм имал проблеми с този конец.

Благодаря предварително!
preslav - майстор
Огледай се добре за да не се окаже, че разликата между двата крана е само във врътката, тогава само пластмасовия топуз ще смениш.
VLADO66 - майстор
Само че това което имаш е термовентил,а искаш да го смениш с обикновен кран :shock:
deniss - специалист
VLADO66 написа:
Само че това което имаш е термовентил,а искаш да го смениш с обикновен кран :shock:
Демек не е добра идея така ли?! Защото на други лири съм ги виждал, тези малките кранчета и реших, че може. Моля обяснете ми защото съм бос в тези неща.
preslav - майстор
deniss написа:
VLADO66 написа:
Демек не е добра идея така ли?! Защото на други лири съм ги виждал, тези малките кранчета и реших, че може. Моля обяснете ми защото съм бос в тези неща.
Може и неправилно да съм разбрал, но лирата ти е затапена от другата страна - защо ти е термовентил, а и защо ти трябва тази лира ако през нея не протича вода?
VLADO66 - майстор
Товa мaлкото от трeтaтa снимкa aко го отвъртиш,щe видиш отдолу eднa пишкa с диaмeтър 2мм.-товa знaчи чe някой зaгубeняк ти e монтирaл тeрмовeнтил нa изходa нa лирaтa,Трябвa дa го смeниш с сeкрeтeн крaн с подходящaтa конфиигурaция.Ако рeшиш дa смeниш входящия вeнтил/къдeто всъщтност му e мястото/ можeш дa избeрeш дизaйнeрски модeли ръкохвaтки-рaзглeдaй номeнклaтурaтa нa ХЕРЦ -aз прeди години си сложих eдни мaлки тeрмоглaви дизaйн нa eднa спортнa мaркa коли и въпрeки скёптицизмa ми си вършaт рaботaтa.
swissmad - специалист
VLADO66 написа:
Товa мaлкото от трeтaтa снимкa aко го отвъртиш,щe видиш отдолу eднa пишкa с диaмeтър 2мм.-товa знaчи чe някой зaгубeняк ти e монтирaл тeрмовeнтил нa изходa нa лирaтa,Трябвa дa го смeниш с сeкрeтeн крaн с подходящaтa конфиигурaция.Ако рeшиш дa смeниш входящия вeнтил/къдeто всъщтност му e мястото/ можeш дa избeрeш дизaйнeрски модeли ръкохвaтки-рaзглeдaй номeнклaтурaтa нa ХЕРЦ -aз прeди години си сложих eдни мaлки тeрмоглaви дизaйн нa eднa спортнa мaркa коли и въпрeки скёптицизмa ми си вършaт рaботaтa.

Владо е прав.Това е решението.
Изхвърли термоглавата с термовентила показан на сн.1 (от най-скапаните на пазара е),премести термовентила (сн.3)от изхода на лирата на входа като и купиш една термоглава за него(носи го за мярка като купуваш термоглавата защото не всички са съвместими) а за изхода купи един секретен кран.Ако не желаеш термовентил си купи за входа един обикновен кран (такъв като на сн.2).
deniss - специалист
Първо благодаря на всички отговорили. От всичко изчетено мисля, че взех да се поориентирам. Сега ще направя някои уточнения, защото неволно леко съм ви заблудил:

1. Лирата не е затапена от едната страна. Просто аз от незнание съм използвал думата "тапа", а то всъщност явно се казва термовентил. Иначе лирата си има и вход и изход, свързани към две тръби.
2. Чесно казано не знам кое е вход и кое е изход на лирата (тя в момента е демонтирана). Но това мисля, че лесно ще го проверя - аз съм с хоризонтален щранг и в колекторната/разпределителната (или както там се казва) кутия има два секретни (предполагам така се наричат крановете, които се въртят с торкс отвертка) крана за лирата. Ако пусна леко този на тръбата с червения шлаух ще видя, коя тръба на лирата протича и това би трябвало да ми е входа нали така?!

И сега да видим дали правилно съм разбрал:

1. В момента имам термовентили и в двата края, като в единия имам и термоглава.
2. А трябва на входа да сложа качествен термовентил с термоглава, а на изхода мога да сложа някакъв малък или секретен кран.
3. А мога ли на изхода да не слагам кран, а просто някакво коляно (или както там се казва), защото аз така или иначе имам кранове и за входа и за изхода на лирата в споменатата вече кутия.
4. Нищо не казахте за уплътняването с конеца - предполагам, че е правилно.
5. Бихте ли споделили за някои магазин, продаващ качествени термовентили/глави и ако не е тайна коя е спортната марка автомобили, имаща и такива термоглави.

Благодаря предварително!
VLADO66 - майстор
Технологията за проверка както си я описал е така.Отвърти пластмасовата "тапа" и ако отдолу има шестограм ,то това е секретно кранче.Може и да не слагаш кранче на изхода на лирата.По всички други въпроси отговора е да.Спортната марка е Порше ,а производителя е Херц арматура-имат сайт.
deniss - специалист
VLADO66 написа:
Технологията за проверка както си я описал е така.Отвърти пластмасовата "тапа" и ако отдолу има шестограм ,то това е секретно кранче.Може и да не слагаш кранче на изхода на лирата.По всички други въпроси отговора е да.Спортната марка е Порше ,а производителя е Херц арматура-имат сайт.
Много благодаря! ;)

Тема "Смяна на кран на лира" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: