• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
milen56 - специалист
Здравейте.На бадженака му протекоха няколко ППР връзки.Лошото е, че всичките са под плочките и сега ще трябва да къртиме.До тук добре, намерихме поне къде трябва да се махнат плочките.Обаче като стигнем до тръбите какво да ги правим? Едната връзка е коляно, което е от пода и отива по стената, другото място е един тройник и третото е там където се завива меката връзка за батерията на кухнята, а другото е запушено.Същественият въпрос ми е: като отрежа тръбата, за да сменя коляното ще наставя тръбата с муфа и като стигна до другата тръба как да я свържа с новата муфа като неможе да се мърда толкова, че да мога да да ги слепя.Сигурно има някакъв чалъм, ама немога да се сетя и да си го представя как ще стане. :? Моля помагайте.
kretio74 - специалист
Нагряваш последователно тръбата и фитинга като се молиш на Бог през това време да стане. аз съм пробвал многократно и досега по описания начин не ми е изпускала връзка.
swissmad - специалист
Ами с малко повече къртене за да можеш да разпънеш тръбите за да ги слепиш или другото с по-малко къртене е да пробваш с две машини за лепене и с малко изкривяване на тръбите при слепването -друг вариант няма(или поне аз не се сещам).Това което предлага kretio74 не е невъзможно но е опасно докато нагряваш от едната страна през това време да не изстине от другата(а от там и студена спойка=пак теч) -трябва внимателно и бързо да става или режеш всичко и почваш отново.
kretio74 - специалист
swissmad написа:
Ами с малко повече къртене за да можеш да разпънеш тръбите за да ги слепиш или другото с по-малко къртене е да пробваш с две машини за лепене и с малко изкривяване на тръбите при слепването -друг вариант няма(или поне аз не се сещам).Това което предлага kretio74 не е невъзможно но е опасно докато нагряваш от едната страна през това време да не изстине от другата(а от там и студена спойка=пак теч) -трябва внимателно и бързо да става или режеш всичко и почваш отново.
Забравих да уточня, че лепачката се вдига на мах и се нагряват последователно по - малко за да не прегреят. Требе и малко усет.
jekasus - майстор
viewtopic.php?f=22&t=31435 Виж моя вариант, така ги лекувам.
montoya - майстор
kretio74 написа:
swissmad написа:
Забравих да уточня, че лепачката се вдига на мах и се нагряват последователно по - малко за да не прегреят. Требе и малко усет.
Поне стотина пъти ми се е налагало да лепя в ъгли и в средата на инсталацията без място за лепачката. Първо нагрявам фитинга за двойно време /примерно коляно Ф20 за 12-14 сек./ и после тръбата /за нормалното време 6-7 сек./ Досега не е изпуснало никъде, трябва усет обаче.
Каналски - специалист
Извън Темата !
Ех как не са ми в ръчичките тези дето не спазват Технологията на работа ... Бил съм близко, но никой не ме остави !
Spokoiniq - майстор
Мъчете се още в ъглите с ППР, за упоритите ентусиасти мога да предложа походен винторез и връщане към поцинкованите тръби, за по-гадно :-D
montoya - майстор
Не ти разбрах хумора, имам винторез и менгеме, за съжаление трудно се намират вече нови поцинковани тръби.
Synthy - специалист
Вместо да се мъчиш да нагряваш последователно, с несигурен резултат, сложи си холендър за ППР. Изглежда като този за подцинковани тръби, но е пластмасов с метална гайка. С него става най-културно. Единствено трябва много добре да прецениш колко да изрежеш от тръбите, за да не остане луфт или да са под напрежение след монтажа му. Една година вече щранга на съседите е с такъв холендър, и всичко е ток и жица. И не забравяй да сложиш и гумичката между двете части (задължително!!!).
  • 1
  • 2

Тема "Протекли ППР връзки зад плочки, какво следва ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: