Напишете въпрос свързан със санирането.
bachest - напреднал
Ще слагам външна изолация на терасата - около 10кв/м. Терасата е неостъклена. Тоест изолацията ще е на стената с прозорците. А терасата си е просто тераса с парапета. Платната стереопор стъпват на пода на терасата и завъшват до тавана на терасата. Т.е. нямам нужда от стартиращи и финиширащи цокли, лайсни и тем подобни. Въпросът ми е може ли да пропусна и дюбелите? 5см. е дебел стереопора.
velsi - Почетен майстор
Можеш, но не е за препоръчване. То на вътрешна изолация се слагат дюбели, а за външна е просто задължително. Да речем, че сега спестиш 10 лв от дюбели. А след година-две като се отлепи изолацията поради различия в температурните разширения и започне да се разрушава...? Дали си заслужава икономията?
prascho - майстор
може без дюбели разбира се, но според мен най-добре е да опиташ без стереопор. Въздухът е най-ефективния изолатор :popcorn: :jump2: :sauf:
bachest - напреднал
http://www.napravisam.bg/index.php?id=s ... loizolacia
В нашият случай няма да слагаме дюбели, тъй като изолацията е стъпила
върху терасата и отвсякъде е оградена от стена.
От тук черпя мъдрост. Гледам, че техния случай е същия като моя и реших да питам.

Още един въпрос ме вълнува.
Продавача в магазина ми препоръча това http://www.marisanbg.com/termoflex-gum.php - хем за лепене на платната и хем шпакловка.

Преди малко установих, че фирмата препоръчва това: http://www.marisanbg.com/termoflex-g.php - за лепене на платната. А горното е за шпакловката.
Мисълта ми е ще мога ли да хвана маймуните с трици или ще трябва да купя и другия материал който е специално за лепене на платната. Или ако може някой на който са му ясни да сравни таблиците и да каже дали ще мина само с лепилото за шпакловка.
velsi - Почетен майстор
Според мене можеш спокойно да минеш само с първия продукт за лепене и за шпакловане. Не смятам за необходимо да се използват и двата. Поне аз не бих използвал и двете.
За дюбелите вече ти казах. Цената им е нищожна, а поставянето - елементарно. Нищо няма да спечелиш, ако ги спестиш, независимо кой какво е казал или някъде нещо е спестил. Винаги там където има слоеве от различни материали следствие на различното линейно разширение се получават сили, които разрушават спойката между отделните слоеве. В този случай наличието на дюбели се явява една допълнителна застраховка.
bachest - напреднал
Относно двата вида ТЕРМОФЛЕКС, оставам с впечетлението, че ако се ползва едното за лепене другото за шпакловане, излиза по евтино. Т.е. на 25кг. торба - 5 лева се спестяват. Ако вземеш 5 торби - 25лв. - определено има смисъл за по-големи количества.
EDI - майстор
Всички големи производители имат две смеси - едната за лепене, другата за шпакловане.Различават се по пълнителите и количеството фибри.Например ЦЕРЕЗИТ - СТ 83 за лепене и СТ 85 за шпакловане.Има осезателна разлика в дмете смеси.А другите производители правят един среден вариант, хем малко повечко пълнители, хем малко по-малко фибри.Това разбира се, не прави смесите по некачествени.
А дюбели си сложи.
Здравейте колеги. Може ли някои да ме насочи с какво се замазва стериопора.
jordanil - специалист
Dancho написа:
Здравейте колеги. Може ли някои да ме насочи с какво се замазва стериопора.
с лепило за стиропор с фибри :)и мрежа

Тема "Може ли без дюбели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: