• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MrMurdjo - майстор
Мисля, че не е трудно на база измерване какво има между отделните изводи, да се начертае поне една схема на свързване на тези намотки. Така малко по-ясно би било дали е три или монофазен.
Освен това, възможно е да са трифазни, но в оригинал да са управлявани честотно от контролер.
Не съм много в час с ел. моторите, признавам си, но в такъв случай не е ли възможно средната точка на звездата да е за обратна връзка към контролера?
До тук обаче останах с впечатление, че четирите извода два по два дават верига между тях. Което не прилича на трифазен мотор, защото независимо от схемата на свързване, там поне между три от изводите винаги трябва да има верига.
bulhomes2 - майстор
Чудех се ако са двускоростни монофазни защо са изкарани 4 кабела, а не с обща нула? Има ли шанс да изгоря нещо с експериментите? Сякаш предпочитам да го сваля и разглобя. Тук има една фирма със стенд за изпитания на ел.двигатели, правят мотори, алтернатори, генератори и пр - би трябвало да могат да го разгадаят.

Иначе това съм го правил за рекуператор (въздушен топлообменник) - изходящия от стаята въздух да затопля входящия. При пробата преди няколко месеца ми се стори, че вентилаторите са много силни и затова накупих разни кондензатори и релета да им намаля на няколко степени оборотите. Прекарал съм и термометри на четирите изхода и затова изглеждат много кабелите. Ако е ефективен ще му скрия тези работи. Сега е само за пробите.
Mapek - специалист
вентилаторите са много силни и затова накупих разни кондензатори и релета да им намаля на няколко степени оборотите

:? това как?

Прикачен файл

захранване.JPG
Би ли замерил дали наистина имаш 3х380V на въпросните изводи? Ако те е страх да не изгориш моторчетета би могъл да ги разкачиш от клемореда.
захранване.JPG (54.71 KиБ) Видяна 3742 пъти
bulhomes2 - майстор
MrMurdjo ако имаше връзка между 3 от жиците всичко щеше да е по-ясно. За така схема ли питаш?

Изображение
bulhomes2 - майстор
Mapek написа:
:? това как?
От тая тема - http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 11&t=22584 по схемата на lecki
Чаро - Акълия
bulhomes2 написа:
Чудех се ако са двускоростни монофазни защо са изкарани 4 кабела, а не с обща нула?
А ако са трискоростни?
MrMurdjo - майстор
bulhomes2 написа:
MrMurdjo ако имаше връзка между 3 от жиците всичко щеше да е по-ясно. За така схема ли питаш?

Изображение
Точно за такава. И дълбоко се съмнявам това да е трифазен мотор. Така както си го дал, си е на пръв поглед едно към едно монофазен мотор с пусков кондензатор.
Mapek - специалист
За мен идеята на lecki е спорна, но това не е актуално в случая. Нещо тези двигателчета никак не ми приличат на асинхронни трифазни. После нямат охлаждане? Като гледам колкото и да ти е неприятно ще трябва да свалиш едното и да го занесеш за консултация /иначе най-вероятно ще ти се наложи да ги сваляш поради друга причина .../ За захранването сигурен ли си, че на клемите подаваш 3х380V?
kam34 - специалист
Ти на 3ф щом не си ги изгорил, :) нищо няма да им стане. Пробите за които ти писах ги правиш кратковременно десетина секунди то ще си проличи тръгва или не тръгва, ако тръгне стабилно без бучене, виене и други ненормални звуци и вибрации може да го оставиш и за по дълго.

1) Подаваш 220V на изводи 1 и 2, (3 и 4 оставаш свободни) и обратно 220V на 3 и 4 (1 и 2) свободни. Има ли промяна в оборотите при двата варианта.
2) Фаза на 1 и 3, нула на 2 и 4 тръгва ли мотора самостоятелно, има ли бучене, ако не тръгва самостоятелно при завъртане на оста на ръка развърта ли се до стабилни обороти.

Направи тези проби и кажи резултата какъв е, ще ни улесниш в желанието ни да ти помогнем.

Нищо не каза имат ли някакви надписи по моторите.

Прикачен файл

Клипборд01.jpg
Клипборд01.jpg (9.49 KиБ) Видяна 3712 пъти
bulhomes2 - майстор
Чаро написа:
А ако са трискоростни?
Вътрешно силно се надявам да са трискоростни. Представям си го примерно едната намотка да дава едни обороти, втората - други, а двете заедно - трети... Което би обяснило чуденката ми от какъв зор са направили трифазни тез мънинки вентилаторчета.

Обяснява и чуденката ми как са работили на "трифазното" ми свързване. Работила е само едната намотка. Другата е била само офазена. Обяснява и защо като размених фазите не се обърна посоката им на въртене.
Последна промяна от bulhomes2 на нед дек 18, 2011 6:26 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: