• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
В промишлени предприятия луминисцентните тела се връзваха май и на трите фази за да се избегне трептенето
Не трептенето а стробоскопичния ефект. :)
Draganov - специалист
bulhomes2 написа:
Възможно е. Но разгадах тази схема, чак след като ме друсна тока от ключа. Та мисълта ми беше, че тънкостта беше точно това, че крушката не свети с двете фази.
Две фази на крушката ще я светнат,но еднократно и по-силно от нормалното.Никога не пускай в осветителна инсталация повече от една фаза.Всички лампи - между фаза (която и да е,но ЕДНА) и нула. Няма крушки за 380 В.
Охлюва комплект с моторчето ли е? Питам,защото във фирмата където работя мисля че съм виждал такъв и утре мога да погледна как е свързан.
bulhomes2 - майстор
Доколкото разбирам и ти не я знаеш тази схема. В ключовете отиват фаза и нула от инсталацията, а средните кабели - към крушката. Така при крушката може да се получи Ф-0, 0-0, 0-Ф и Ф-Ф. В два от случаите свети - в другите 2 - не свети. Схемата спестява малко кабели, но е по-опасна и доколкото знам е забранена.

ПП. Сега видях и другите мнения докато съм писал. Имах впредвид наистина една фаза (за крушката), но идваща по двата кабела.

Охлювите са с моторчетата.
Последна промяна от bulhomes2 на нед дек 18, 2011 8:41 pm, променено общо 2 пъти.
Чаро - Акълия
bulhomes2 написа:

Ако е така при замерванията трябваше да покаже еднакво съпротивление между един от кабелите и всеки от останалите 3.
:?:
bulhomes2 - майстор
Чаро написа:
:?:
Чаро никой не каза какво показаха измерванията и доколкото си го представям една двойка четки, командващи ротора показват при измерване някакво съпротивление помежду си. Видя се, че при завъртане на ротора това съпротивление се изменя най-вероятно от разните магнитни и индуктивни истории вътре. Ако четките са 2 двойки би трябвало да се покаже точно това, което се показа. Ако бяха 3 двойки с обща нула - пак трябваше да покаже това съпротивление, но между общата нула и всяка от фазите. Така си го представям аз де.

Последно - твърдите, че ако е трифазен няма как да го изгоря с монофазни опити по него, нали? Защото ако е двускоростен монофазен, се чудя как не е изгоряла частта, на която съм пуснал другите 2 фази от трифазния ток.
fikata - майстор
Време е да се откажеш от версията си,че моторчето е трифазно, след като от четирите края само два по два ти дават верига.
Накрая нещо споменаваш и за четки.Как реши,че е колекторно моторчето?.
Последна промяна от fikata на нед дек 18, 2011 9:06 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Тя не е моя. Така ми ги продадоха - с тая версия. Единственото, което я подкрепя (и все още ме обърква) е че не изгоряха при трифазните опити.

Утре първо ще измеря какво съпротивление ще се покаже в щепсела на някой обикновен монофазен вентилатор (и при въртене), че сега нямам мултицет при мен.
Чаро - Акълия
bulhomes2 написа:
Защото ако е двускоростен монофазен, се чудя как не е изгоряла частта, на която съм пуснал другите 2 фази от трифазния ток.
Понеже моите знания са около твоите и на мен ще ми е интересно развитието по темата.
Точно горното ме кара да мисля, че намотките са 3. Напълно възможно е да е двускоростен, но на едната намотка може да и трябва работен кондензатор или да има центробежен изключвател с пусков кондензатор. Става сложно за моите знания. Но съм далеч от мисълта за четки и колектори.
Пробвай нулата и една фаза по ред на кабелите като за начало. Ако не тръгне го врътни (както предложиха горе)
:)
bulhomes2 - майстор
Хм. Сетих се, че мултицета ми е в колата и го взех. Обаче пък не мога да намеря вентилатора. Пробвах на кухненския робот, но нищо не показа.
fox_vt - майстор
Няма как да покаже колега там е друг тип мотор за да направиш от един мотор генератор и да ти покаже нещо уреда трябва да имаш постоянни магнити или в ротора или в статора.Това ако не подаваш възбудителен ток никъде а само въртиш.Факта че твоя става на генератор значи че е колекторен с магнити за статор,защото едва ли ще е с магнитен ротор.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11

Тема "Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: