• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kam34 - специалист
Ба'си и случая, чак сега ли се сети че моторо ти има и четки :axe: или се бъзикаш с хората решили да ти помогнат. Я утре като станеш на трезва глава ги разгледай пак ако трябва отвори единия и му направи една фото сесия на карантиите. Щото вече не може да ти се вярва такъв бил, онакъв бил, а сега на третата страница на темата праскаш и четки :-D

И не си разводнявай сам темата с разни девиатори и други глупости щото почва трудно да се разбира кой какво и за какво пише.
lecki - специалист
Bulhomes, съедини двете намотки (статорната и роторната) паралелно и включи на 220В,
посоката трябва да се сменя ако обърнеш едната намотка.
Да поработи около минута след това ако няма силно загряване значи това е свързването,
за оборотите можеш да ползваш или кондензатор или това http://www.dobrikit.dir.bg/page3c.htm#reg1
bulhomes2 - майстор
kam34 изобщо не те разбирам какво искаш да кажеш. Нямам никаква идея дали мотора ми има четки. Ако забележиш - обяснявах на Чаро как си го представям. И не пия. Темата отдавна се трансформира в разгадаване какъв е мотора. Къде видя, че твърдя, че знам какъв е мотора и трябва някой за нещо да ми вярва.

lecki след малко ще почна пробите
lecki - специалист
Наи-добре го отвори че ме съмнява и мене че има четки,
макар че не съм виждал такива вентилатори.
bulhomes2 - майстор
Тъй. Изкарах едното от машинарията и го занесох на майстор да си прави той експериментите. Като пусна 220V на едната намотка тръгна, но с помощ с ръка. Сложи на другата кондензатор 10 микрофарада (доколкото разбрах) и моторчето тръгна. Дотук добре. Прибрах се с +2 кондензатора, вързах моторите и ги пуснах да си правя пробите. За 15-20 минути обаче ми подмириса на жица и ги изключих. Яко бяха загряли. И двете. Свалих едното и го занесох обратно да го мислим. Там малко със зор го насилих да го разглобя, че да го разгледаме. Не, че беше много зор, но си твърдеше, че и да го разглобим - нищо няма да разберем. Оказа се прав. Направих няколко снимки с телефона. Оставих им го да го мислят и утре след обяд ще ида пак.
Прикачен файл:
Motorcheto1.jpg
Прикачен файл:
Motorcheto2.jpg
Прикачен файл:
Motorcheto3.jpg
kam34 - специалист
Еднофазен асинхронен електродвигател с накъсосъединен ротор. Не си направил пробите по реда който ти описах. Сложи кондензатора на другата намотка а тази с която е бил кондензатора вържи директно и виж какво ще се получи.

Като ги гледам такива без вентилатор а с отвори и вътрешно охлаждане ме съмнява да не са някакви за кратковременен режим на работа, което се връзва със загряването за 15-20минути.
Това ти е най лошия вариант за теб и не можеш да ги използваш за постоянна работа.
bulhomes2 - майстор
Останаха ми писанията на вилата и не съм сигурен дали баш така беше връзването. Посоката на въртене не беше нужната и смених 2 от жиците, които човека ми каза и посоката се обърна. Мислех, че съм сменил кондензатора да е на другата намотка.
Прикачен файл:
Shema.jpg
Shema.jpg (10.93 KиБ) Видяна 3208 пъти
lecki - специалист
Ами последователно свързване на двете намотки като едната с
включен кондензатор няколко микрофарада. :?
bulhomes2 - майстор
Ще взема да си разпечатам темата и утре да пробвам всички съвети. lecki тоя кондензатор 10 микрофарада голям ли ще е. Иначе имам от 3 по 1 микрофарад от тези, които ми препоръча за намалянето на оборотите.
Mapek - специалист
Ако отидохме на вариант "пускова и работна", след пуска подаването на захранване през кондензатора трябва да се прекъсне по принцип. Казваш, че не си сигурен точно за начина на свързване дали е точно както си го дал на картинката ... Все пак мисля, че работната е с по-ниско съпротивление /моля да ме поправят колегите ако греша/, а на снимките с мултицета все пак на сивия и зеления показваше с 2Ώ по-малко. Пробвайте и докладвай. Относно загряването - има ли някакво охлаждане, тъй като аз поне не забелязвам такова?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "Нормално ли е една фаза и нулата да са в контакт в 3ф мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: