• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miloto - напреднал
filmatoplo написа:
Най добре е да се свърже като пиролизен :) -ако имаш възможност .
:?: Трябва да видя как може да стане.
zhristov - напреднал
Посоченият котел BURNiT WBS Active не е пиролизен, а най-обикновен стоманен котел на твърдо гориво. Контролерът управлява един вентилатор и две помпи. Вентилаторът изключва при достигане на желаната температура (макс. 80градуса). При затворени врати и изключен вентилатор, влиза много малко въздух и огънят е силно утихнал. Ако случайно продължи да вдига градуси, на 85гр, почва да пищи силно и включва защитната серпентина. Студената вода бързо охлажда котела и всичко е нормално. При мен се случи само веднъж, първият ден, когато не всичко беше добре калибрирано. Т.е. изключването на вентилатора е достатъчна мярка за спиране на котела от прегряване (при нормално работеща инсталация и наличие на ток, разбира се).
Всъщност контролера и вентилатора работят по същия начин като термостатът със синджир. Само че с контролера можеш съвсем прецизно да укажеш температурата, която целиш и с колко разлика (2градуса съм сложил) да включи пак.

Управлението на помпите е просто. При определена температура (настроено при мен е 35гр.) помпата за парното включва. За помпата за бойлера, включва при постигната температура 35гр. + втори параметър (5гр, т.е. 40гр) и при условие че е по-висока от тази в бойлера (Котелът идва с ел. термометър дето се вкарва в предвидени за целта дупки в бойлера).

За малка площ на отопляване, една помпа е достатъчна, като вместо втора помпа за бойлер, се слага термостат с ел.задвижка, нормално затворен. Когато контролерът пусне ток за втората помпа, задвижката се отваря и движението на водата във серпентината се осъществява от помпата за парното.

За летен режим, когато целта е само топла вода, се затварят колекторите към парното и в такъв случай помпата ще върти само по серпентината.

Не очаквай от котролера повече от това. Няма контролиране на скоростта на вентилатора в зависимост от текущата и указаната температура. Или работи, или не работи. Режими на работа "Приоритет парно" и "Приритет бойлер" са малко подвеждащи. Не е приоритет. т.е. ако приоритетното си постигне целта да пусне и другото. Не е така. Просто е или едното, или другото. Ако искаш и двете, режимът на работа е "Паралелен". И там а всяко нещо си играят съоветните условия за старт/стоп.

След малко донастройка и корекция на дебита на тръбите на малкия кръг (преди тръбата беше доста широка и голяма част си се въртеше винаги в малкия кръг), сега вече всичките ми радиатори са доста по-горещи отпреди, в това число и в долата си част. В който и да е край, без значение на връзването, дори тея с "долу долу" връзване са еднакво горещи на всеки глидер. Ползвам биметален термометър с пружинка и го слагам на различни места. Показва същата температура, каквато е в котела. Даже не ми се налага да ходя да видя колко е. Поглеждам към радиатора, където съм сложил термоментъря и ми е ясно. Като спадне на 60гр е време да сложа ново дърво. С въглищата имам малко проблеми. Мокри са и всеки път като реша да изсипя известно количество, огънят се спъва, почва да фъщи и да се изпарява водата.

Коминът го затвярям след като се разгори хубаво огъня. Имам 4 позиции на клапата, Слагам я на почти затворен, за да запазя топлото в котела, а не да ми излиза през комина.

Вече не спа с шал и шапка :lol: !
miloto - напреднал
Благодаря ти,за изчерпателния ти отговор.много ще ми помогне при настройките Днес очаквам да доставят котела и трябва да си направя списък за нужните части.
filmatoplo - майстор
Този котел с трите хода -ще работи добре и с пелетна горелка :wink: , за Милото -копирай колегата Христов .
И аз съм със следната дилема , последната седмица се лутам между отопление с компресиран газ , пелети , пиролиза и не мога да намеря истината.
В момента се колебая между Bosch 2000 или Atmos, газта май взе да отпада превид потенцялните сметки от около 500 месечно.
Иде реч за 25кW.Ще отоплявам около 130м2 от общо 185 РЗП. По ОВИ проекта са ми изчислили около 12кW топлозагуби , беше с камина с водна риза, но смених концепцията по време на строежа. Та кое според вас е по удачно Bosch-a или атмоса.
Ако е Атмос схема с 4-пътен и контролер интиел или схема с един ESBE(termovar) ,буфер 500 литра и още един трипътен смесителен след буфера ? Кое ще е по-удачно?
По разни сметки изкарвам че би трябвало да сложа буфер 1000 литра, ама пусто не влиза през вратата 69cm e , като не съм го измислил така е ;).
Не споменах Pyroburn че май няма да мине през вратата , някой знае ли дали му се свалят капаците и колко му е габарита тогава ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Кой Ви ги говори тези цифри 500лв за 130м2 :) ? Миналия месец пуснах един обект 360м2 жилище, от които се отопляват към 200-250м2 с 22кВт кондензен Бош. Сметката за ноеври (21 дни, понеже го пуснахме на 7.11) е 280лв, при температура 21-23*С през деня и 18-19 през нощта (програматор FW200). За декември сметката още не е излязла. За твоето жилище - сметки в най-студените месеци не повече от 200-250, айде 300лв да е, защото компресирания аз е по-скъп. Ако искаш - жертвай една твоя "прогнозна" месечна сметка (500лв) и се хвани на бас :cool:
Bobivan - специалист
На пропан-бутана ли викате "компресиран"???
fbr - майстор
Bobivan написа:
На пропан-бутана ли викате "компресиран"???
Не. Има фирми които предлагат доставка на бутилки с компресиран природна газ.
Ами съдя по сметките, който приятели използващи компресирана газ, плащат. Вярно е че условята навсякъде са различни. При мен е изолирано с 8cm EPS, има 5 камерна дограма. Прозорците са само на юг, на север е само стълбище. Аз правих следната сметка, по проект имам изчислено че на м2 за година ще се изразходват около 94кW за отопление, умножавам го по 185м2 РЗП, деля на 9500W/m3 (енергия на природен газ) , при което получавам около 1830м3 годишно. това в пари са 2288, делим на 6 месеца 381/месечно , а ако са 5месеца (457/месечно). Бъркам ли някъде в сметките ?
А иначе може да се направи и друга сметка , ако приемем че един газов котел гори месечно средно около 300 часа, около 10 часа на ден ,(weekend-a по 12-13, през седмицата по около 8), на минимална мощност на котела. минималните мощности на кондензните са около 8кW а гледан един конвенционален с 6.3кW. та тогава сметката показва следното.

6300W/9500W*300h*1.25BGN / 0.93(КПД)= 267BGN за конвенционален
8000W/9500W*300h*1.25BGN / 1.07(КПД)= 295BGN за кондензен, тук може би греша с часовете и предполагам че ще са по-малко
LazarGanev - "Велик майстор"
goroi, на едно и също жилище може да се сложи котел с минимална мощност 3кВт, както и котел с минимална мощност 11кВт - тоава как ще смяташ :? :) ? Изобщо ти е неправилен подхода!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Решение за отопление на къща 100кв.м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: