Най - вълнуващия въпрос зимно време.
f_genchev - помощник
Здравейте,
в момента изградам вътрешен комин (12м), който е от бетонни блокчега.
От вътрешнита страна обаче фугите не са загладени перфектно. От външната са загладени и шпакловани.

Въпросът ми е, това проблем ли е дългосрочно - задържане на сажди = запалване на саждите = напукване?
Bobivan - специалист
Ще цитирам част от разказа "Кондрат" на Чудомир:

"Зидарската работа — дума — трябва да е с остроръбести, ломени и твърди камъни. Тухлите да са добре изпечени, варта да е мазна и отлежала най-малко тридесет дена от угасяването й. Разтворът да е 1:3. Зидарията с конец и летви да се работи. Всички канали за комините — казва — да са в диаметър 15 см, чисто и гладко измазани"

http://chitanka.info/text/14502-kondrat

Година-1930-та!!
Gek - специалист
f_genchev написа:
Здравейте,
в момента изградам вътрешен комин (12м), който е от бетонни блокчега.
От вътрешнита страна обаче фугите не са загладени перфектно. От външната са загладени и шпакловани.

Въпросът ми е, това проблем ли е дългосрочно - задържане на сажди = запалване на саждите = напукване?
Мисля, че не е проблем. Тъй като на скоро имах доста вземане - даване с комини, мога да споделя следното: живея в кооперация на която комините са изградени също от бетонни блокчета. Комините се ползват масово от вече около 15 години. От вътре блокчетата не са измазани, на места има избил разтвор м/у блокчетата. От вън обаче блокчетата са обиколени с тухли еденички и така по цялата им височина. Никой от съседите не се е оплакал от проблеми с комина си.

Но като казвам, че мисля че не е проблем, не казвам че така трябва да се прави. Най-правилно е да се измаже и от вътре. + това комините за които разказвам по-горе са достатъчно големи като площ, приблизително 20х20 см. с преливници, а кооперацията е само на 4 етажа....
f_genchev - помощник
Благодаря за мненията..., за момента реших да не развалям комина.
Transporterr - специалист
ако е с качествени коминни тела (което предполага да са гладки от вътре) е безмислено да се маже. ако има човек време, мерак и най вече излишни пари и нерви може.
има смисъл ако е зидария и зидаря е бил пиян. но и в такъв случай е достатъчно фугите да се подмазват само.

Тема "Съвет за изграждане на комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: