• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
root666 - специалист
14,72 от Конрад.
kam34 - специалист
При тези картинки по буксите щом не ти е ясно не се захващай с опасни дейности.
root666 - специалист
Не само че се захванах колега, ами го и направих. Разучих на кои контакти комутира с пробна лампа.

viewtopic.php?f=11&t=7657&p=405498#p405498
kam34 - специалист
Дай един линк с точното реле от сайта на Конрад че там не става ясно кое е твоето.

http://www.stbbg.com//?&page_id=3&recor ... &offset=24
root666 - специалист
На картинка го няма на сайта им, просто им казваш таймер за дин шина.
root666 написа:
Здравейте колеги,
купих си таймер за ДИН шина, обаче не мога да разбера кое къде се закача. Смятам да си купя и контактор, ако може да ми драснете една схемичка кое къде се свързва - преди или след предпазителя на бойлера, къде фаза, къде нула.
Ето това е схемата:
Изображение

На таймера на контакти 1 и 2 се подава захраващо напрежение 220V (то служи да работи самия таймер).
Понеже ги ползвам и после казваме че 1 е фаза, а 2 нула!
Контакти 4, 5 и 3 са съответно Нормално отворен и Нормално затворен. За това се ползват контакти 4 и 5.
На 4 подава фаза. Контакт 5 свързваш примерно с контакт А2 на контактора, а на контакт А1 подаваш нула направо от контакта 2 на таймера. Нали се сещаш че трябва да се спазват тези работи :-D

И така когато се настрои таймера ще ти включва бобината на контактора.

На самия контактор: на контакти 1 и 2 свързваш прекъснатия кабел на нулата на бойлера, а на 3 и 4 прекъснатия кабел на фазата. Така тези контакти ти играят ролята на прекъсвача, който имаш!

А кабела на заземяването НЕ ТРЯБВА да се прекъсва!!! (За това и не съм го показал на схемата

Ако иска някой специалист да провери дали нямам грешка :)
Последна промяна от dbunalov на пет мар 16, 2012 2:27 pm, променено общо 1 път.
root666 - специалист
Благодаря ти, колега, вече съм го направил, дано схемата да е послезна на някой друг, аз я установих емпирично.
georgi_aba - помощник
Здравейте,
смятам да вградя таймера и контактора в ел. таблото, но искам да мога да включвам бойлера през деня от ключ намиращ се до банята.
Начертал съм си тази схема. Моля някой който разбира да каже дали добре съм го измислил или има и по добър начин.
Изображение
PCL82 - майстор
Схемата ти е вярна. Някои клеми можеш да спестиш като ползваш клемите на таймера и контактора и ако позволяват да свържеш по два проводника-но само ако позволяват надежна връзка. За тази схема ще трябва да уснеш един допълнителен проводник от ключа на лампата до таблото. Ако си стръбна инсталация това е лесно, ако с с мостоваци ще трябва цял нов кабел.

В случай, че се пускат нови кабели е добре от таблото до бойлера да пуснеш и трети защитен проводник, нищо, че захранването ти е двупроводно до таблото.
fikata - майстор
Схемата ще работи, но от нея не личи електрообезопасяването на бойлера. Липсата на ДТЗ предполага,че инсталацията е двупроводна.В такъв случай има две решения: допълнителен трети проводник от нулевата шина на таблото директно към защитната клема на бойлера, или ако това инсталационно вече е трудно, тогава работната нула да не се прекъсва от контактора и от нея да се направи връзка в бойлера със защитното му зануляване.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "таймер за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: