• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 43
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Ahmakov - специалист
Климатиците не са доработвани. Термостата не е добавен към системите. Просто питах дали някой знае принципа на действие, а не дали са точни, какъв хистерезис имат, къде да се монтират и т.н. Ами климатик е, даже съм коментирал преди снимката, ама трябва да се чете...пък температурата на питата може да е и 24С - 25 С.
preslav - майстор
hladnia написа:
Затова възниква въпроса да неби да си студент и, да защитаваш докторат по инвертор ни климатици и от тук черпиш информация по въпроса.
Не съм студент, нито докторант, но ме навеждаш на спомени - един колега казваше, че "човек се учи докато е жив, а по тази логика некрологът е диплом за завършено образование". Опитвам се да намеря обяснение на нещата, опитвам се да изрека нещата по разбираем начин, но явно не винаги ми се получава. Не изказвам мнение, а питам дали правилно съм изтълкувал приведените примери, опитвам се да чета между редовете, но това не е задължително за онези на които не им харесва този подход!
fox_vt - майстор
Ahmakov написа:
Климатиците не са доработвани. Термостата не е добавен към системите. Просто питах дали някой знае принципа на действие, а не дали са точни, какъв хистерезис имат, къде да се монтират и т.н. Ами климатик е, даже съм коментирал преди снимката, ама трябва да се чете...пък температурата на питата може да е и 24С - 25 С.
Еми принципа е че в капилярката има течност която при охлаждане се свива и със това се свива една тенекиена мембрана като на барометрите и тя задейства пружинния механизъм който пък освобождава или зацепва контактните пъпки.Така вече ясно ли е и пак да кажа няма значение доработван ли е или не като имаш 30санта капилярка къде ще я боднеш на питата че да обхващаш целия размер?За това ти казвам че ефекта със частичното скрежасване е отчасти заради това отчасти заради хистерезиса.А за снимката писал съм че темп не е по висока от 30 гр то е ясно че може да е 24 или 25 ама тряя се чете както сам разбираш ,не се обиждай само [-X
Ahmakov - специалист
Ahmakov написа:
...Тук възниква един въпрос. На какъв принцип работят термостатите с капилярен осезател, тези които имат една тръбичка, която се закача на мястото, където искаме да измерим температурата и какво общо има с " По външ. пита се появяват следи от заскрежаване, но изчезват при спиране на климатика." и какво следва от това?...
Ahmakov написа:
fox_vt написа:
Еми принципа е че в капилярката има течност която... А за снимката писал съм че темп не е по висока от 30 гр то е ясно че може да е 24 или 25 ама тряя се чете както сам разбираш ,не се обиждай само.
Айде да не е течност, ами нека да си е газ...
По тази логика може да е и 26,и 27,и 28,и 29 С, ама не може при тази изходяща температура и тази консумация. Освен,че трябва да се чете, трябва и да се разбира, не се обиждам...[-X
Ahmakov написа:
... А ми кажете, кой е по икономичен...

...Тъй като всеки дърпа чергата, към себе си, имам едно предложение. Климатика е изграден от краен брой компоненти. Нека да започнем да ги изключваме един по един, та дано стигнем до някъде...
preslav - майстор
Ahmakov написа:
...Тъй като всеки дърпа чергата, към себе си, имам едно предложение. Климатика е изграден от краен брой компоненти. Нека да започнем да ги изключваме един по един, та дано стигнем до някъде...
[/quote]
Аз бих ги изключил по следния начин:
-топлообменници каквито на едните, такива и на другите.
-за вентилаторите важи същото.
-на ОН/ОФФ климатика си мога да сложа високоефективен компресор (с DC мотор), но пак да работи на ОН/ОФФ.
-това, което няма в нито един обикновен климатик е електронно управление на експаншън валва (някой ако му знае българското име да го каже) и оборотите на компресора.
С няколко думи икономичността на "инвертора" би трябвало да се дължи на елементите от последната точка.
fox_vt - майстор
Добре колега ахмаков може и газ да има има и с течност но ще приемем че твоя е с газ.Хайде тогава дай ти обяснение защо има частично обледяване и защо изчезва след спиране на климатика че ми писна всеки втори медалист.Също може да ми кажеш има ли мигновенно замразяване и ако не защо и си помисли за въпроса ти.

пп и кажи как разбра че с консумация от 40 вата питата е с 24 или 25 градуса?А знаеш ли показания климатик на каква скорост е вътрешния вентилатор или той няма отношение?
8180 - майстор
fox_vt написа:
пп и кажи как разбра че с консумация от 40 вата питата е с 24 или 25 градуса?А знаеш ли показания климатик на каква скорост е вътрешния вентилатор или той няма отношение?
И мен ме интересува. Като гледам разноцветните лентички, дето са накичили, май коледна украса се демонстрира с почти нулев дебит на вентилатора.
Имаше го доста пъти в темата, но не го разбирам - какъв е кяра да платиш за 1000W, а те да работят на 40 за супер икономичност, което според мен се демонстрира с МОЖЕ БИ вярно мерене. :?
Ахмаков,
Според мен, свали нивото с последните си постове. Жалко.
След 2-3 четения и твои преповтаряния, така и не разбрах какво питаш за термостата, а поне дотолкова би трябвало, по самооценка.
Нищо лично, само ако те интересува кого и как чета.

Хайде, предпразнично, един виц за правилно зададените въпроси от времената на прозоречните ON-ОFF:
Събрание на колектива.
Портиерът Иванов пита:
- Защо аз, баща на 3 деца, трябва да живея в едностаен, а директорът без деца в 4-стаен?
Отговор на партийния секретар:
- За да получат правилен отговор, въпросите трябва да се задават правилно. В случая правилното е: "Защо на директора му се НАЛАГА да живее в 4-стаен, а на Иванов - не. :)
a_stoev - майстор
По скоро ми е интересно тая минимална мощност от 40W при COP6 прави 240W отопление за какво ще я ползвам? Крушките в хола ми са 500W, ще топлят повече от него. В крайна сметка, температурните разлики в една стая са 2-3 *С в различни точки и е безмислено да се гони точност на регулиране на температурата 0.5*С което е единствената полза от тези минимални мощности.
Ahmakov - специалист
a_stoev написа:
По скоро ми е интересно тая минимална мощност от 40W при COP6 прави 240W отопление за какво ще я ползвам? Крушките в хола ми са 500W, ще топлят повече от него. В крайна сметка, температурните разлики в една стая са 2-3 *С в различни точки и е безмислено да се гони точност на регулиране на температурата 0.5*С което е единствената полза от тези минимални мощности.
8180 написа:
...И мен ме интересува. Като гледам разноцветните лентички, дето са накичили, май коледна украса се демонстрира с почти нулев дебит на вентилатора.
Имаше го доста пъти в темата, но не го разбирам - какъв е кяра да платиш за 1000W, а те да работят на 40 за супер икономичност, което според мен се демонстрира с МОЖЕ БИ вярно мерене. :?
Ахмаков,
Според мен, свали нивото с последните си постове. Жалко.
След 2-3 четения и твои преповтаряния, така и не разбрах какво питаш за термостата, а поне дотолкова би трябвало, по самооценка.
Нищо лично, само ако те интересува кого и как чета...
Това е разпределението на температурите, по часове, и нужната мощност, на база отоплителен сезон, за региона където живея. Както се вижда, тези 240W са достатъчни, да си ползвам икономично климатика 1459 часа на режим отопление,а това е към 25% от целия отоплителен сезон. А ако сложим и толкова на охлаждане, стават към 3000часа. Според мен си е добре. За вас не знам. А СОР е малко по голям, което осигурява и по дълго ползване в този режим, но да не издребняваме толкова.

А за термостата, като му дойде времето...

Прикачен файл

rt.JPG
rt.JPG (13.21 KиБ) Видяна 2732 пъти
Последна промяна от Ahmakov на чет дек 22, 2011 9:40 pm, променено общо 1 път.
hladnia - специалист
8180 написа:

Хайде, предпразнично, един виц за правилно зададените въпроси от времената на прозоречните ON-ОFF:
Събрание на колектива.
Портиерът Иванов пита:
- Защо аз, баща на 3 деца, трябва да живея в едностаен, а директорът без деца в 4-стаен?
Отговор на партийния секретар:
- За да получат правилен отговор, въпросите трябва да се задават правилно. В случая правилното е: "Защо на директора му се НАЛАГА да живее в 4-стаен, а на Иванов - не. :)
=D>
Аз бих добавил:
Защо на директора му се НАЛАГА да живее в 4-стаен, да се отоплява със инверторни климатици и да подържа 26С, а на Иванов да се грее с обикновен климатик, и да оцелява на 16-18С. :-D :partyman:
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 43

Тема "Кое прави инверторните климатици по-икономични?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: