Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
parketmilanov - специалист
ами просто е.дори и тика има линейни разширения ,дори и най-малките и този силикон обира точно тях.
а ако следващия въпрос е защо да не сложим чам тогава пак ще отговоря защото тика не гние за разлика от дъб,чам,бук и прочее дървесини по нашите ширини,а тиковото дърво по ликото му още като расте не минава вода а смес от полусмола полу сок и след като се отсече вече не прилича на дърво в този вид който го познаваме в българия
:)
поздрави
Sharkolia - специалист
Tsilkov написа:
Добре де щом тика е за баня какъв е смисълът да се пълни със силикон :?
Ами можеш и без силикон ,твое решение как ще го монтираш и тнт .
Това което е показано на снимката не е баня ,а настилка на яхта,катамаран,корабче,лодка и тнт. тази настилка е направена с този "силикон" заради динамиката на плавателните съдове ,на подобни лодки масата от нещата са в постоянен тракт на динамика ,ако е нормално "дюшоме" при не много силна буря ще се разсипе и тнт.

п.п. за Гладиатора ако му се търси в нета повече за Sika-290DC ,това е черният "силикон" ,който е показан на снимката.
Аз съм капнал и ми стига за днес интернет:)
Tsilkov - майстор
На яхтата ми е ясно защо слагат силкон - там е дек.Мисълта ми е ,че за банята(както и за тераси и използваеми покриви) е по-подходящо това решение:

Изображение

Изображение

Дървото е с фуга за оттичане на водата ,а отдолу е коритото за отвеждане на водата(независимо какъв тип).Когато е монтирано с фуга няма как измятанията да направят беля защото дървото не опира никъде.Няма силикони,монтажа елементарен ,а поддръжката минмална :partyman:
Gladiator_BG - специалист
за яхтите сигурно е това ... а и щом го ползвате от толкова време и сте доволни значи при вас всичко е ОК ...
но мисля че избягахме малко от темата с тея яхти ... все пак говорехме за бани ... тераси ... и разни декорации насам натам ... в задния двор някой надали би почнал да строи яхта ... :wink:
така че все пак мисля че сиката и вюрта които съм показал са по полезни в тези случаи ... а и 600мл Sika 11FC е 15-16лв ... докато 600мл от тази 290DC е около 25 евро ... може би много по добро но и ненужно за тея цели ... а и както спомена Tsilkov при декорация тераса или друго подобно място за монтаж винаги се оставя фуга ... така че Сиката се ползва само за лепене ... не толкова за уплътняване ... :)
toni_g79 - специалист
Добре де,при поставянето му в баня както сте писали,и уплътняване без фуги,и мазане с тиково масло.Няма ли да стане истинска пързалка при намокрянето му?Аз също не съм виждал плътно нареден,а само на скара,даже не беше и обработен,само го миехме с водоструйка(дек около 50кв и няколко външни бани) всяка година!!
Sharkolia - специалист
toni_g79 написа:
Добре де,при поставянето му в баня както сте писали,и уплътняване без фуги,и мазане с тиково масло.Няма ли да стане истинска пързалка при намокрянето му?Аз също не съм виждал плътно нареден,а само на скара,даже не беше и обработен,само го миехме с водоструйка(дек около 50кв и няколко външни бани) всяка година!!
Дървото квото и да било то поема една голяма част от мазилата било то тиково масло ,восък или квото там си намислиш.( тука ще вметна ,че казвайки "адски мазно" нямам впредвид ,че от него тече олио ,просто съм направил едно сравнение на ум с останалите дървесини с ,които съм работил и работя ,мазнината му е осезаем ала човек дето не го е еня за дървесините и не ги познава въобще може да подмине тези му свойства)
Няма такава парзалка,хлъзгави места и тнт. по скоро на разни нормални плочки да се подхлъзнеш и да се претерепеш отколкото на тик.
Отделно незнам ,кой пусна тук лафа за измятане ала при тика тва е също мисия невъзможна,това дърво е така напоено с маслата си ,че там вода на практика неможе да влезе и пак ще се повторя единственото което иска подръжка е НАЙ–ГОРНИЯТ слой ,тъй като се износва и куп други влияния в зависимост къде е от атмосферни ,до битова топлина и прочае.
Решението за мене е финна шкурка ,финна за да не отнемаш много от дървото ,а деликатно да премахнеш захабеният горен слой .Друг вариант е третиране с разни химии :)
Пак ще се върна към яхтите ,въпреки ,че Гладиатора настоява ,че темата е отворена за бани и тераси :-D та искам да кажа ,че тик можеш да редиш също и плътно ,и примера е с дека по горе между летвите няма растояние по цялата дебелина ,тва е профил ,който образува тези канали и се запълват с черният силикон,долната страна обаче е плътно допряна едно до друго .
Просто тази дървесина е най-добра за места където ще има доста съприкосновение с вода затова и е използвана в тези изделия били ото бани ,лодки ,тераси и тнт.
Не е никак рентабилно да си спретнеш секция от Тик : :-D
Привет от мен пак,
понеже стана малко объркана темата и за да не заблудим някой мисля че е редно да се разделят двата типа монтаж
1.скара с фуга от 3 до 6 мм според зависи от дървото,майстора ,изисквания на клиента/скарата би могела да бъде еденична двойна тройна .със или без нивелация.тогава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има отичане на водата към близък софон
2.монтажа с силикоова фуга.-тук нямаме скара а тиковото /в случая дъвро /се лепи директно върху пода,разбира се преди това са направени редица манипулации с които се гарантира че водата няма да пропие в замазката.
избора на този монтаж е когато се прави баня /най често /отичането е някаде с сифон/уф май не го обясних правилно .та все едно да си направите пода от плочки самоче с тик.и като се къпете водата да се отича в сифон.
http://gaycruisepictures.com/eurodam/teak-sikaflex.jpg
http://slipperlaunch.net/July%20'09.htm
http://navigatorjoel.blogspot.com/2011/ ... art-2.html
а че тика и залепен на пода в банята без фуга няма да мръдне е граничещо с митология :)
без фуга или само с фуга в горната страна а долу се допира не вариант ,аконамеря снимки с профили които са за мотаж с фуга ще ги постна макар че спокойно може да се мотира и съвсем нормално калибрирана дъска с дистанционер 6-10мм

А ако се сложи в баня , и с масло се плъзга 2, до 4 пъти по-малко от нормален теракот за баня.
така или иначе ефекта аквапланинг или там както се пише не може да се избегне ,има клиенти които слагат в баня само дърво обработено на фреза и прилича на гофрирано ситно което помага много за помещения с много вода или около басейни
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 7&start=40
тази темичка има доста интересни неща за декинг настилките ,както и опит на съфорумници в тази свера
Sharkolia - специалист
parketmilanov написа:
а че тика и залепен на пода в банята без фуга няма да мръдне е граничещо с митология :)
без фуга или само с фуга в горната страна а долу се допира не вариант ,аконамеря снимки с профили които са за мотаж с фуга ще ги постна макар че спокойно може да се мотира и съвсем нормално калибрирана дъска с дистанционер 6-10мм

viewtopi ... 7&start=40
Всеки ден колега работя с тиково дърво,всеки ден правя въпросният профил,всеки ден летвите с профилите ги събирам и лепя с вече дъвканата сика!
Е ти ми кажи аз на ръцете си,на очите си и на опита си ли да се оповавам или на твоята критика ? Колегите как така никой от тях (все хора с доста опит в работата с тик) не ми каза "Човеко спри се"?

Темичката нещо не се отваря ,дай пълен линк :-D
привет колега,радвам се че си категоричен в мнението си ,и нямам намерение да оспорвам опита ти ,но всяка фирма или производител си има свои виждания по дадени казуси особено с дървото има 101 начина за правене монтиране обработка /фирми масла за финиш/ ти си имаш твоя начин аз моя.няма спор.нека бъде светлина.:)
а защо съм стигнал до моя си извод ли .....ще разкажа...неколкократно ми се е налагало да къртя настилки монтирани по всевъзможни начини и съм стигнал до моя си ,който до сега /да чукаме на дърво не съм имал проблеми/
а колкото тик по света толкова и круши у двора на баба ми :)
поздрави и леки новогодишни празници.....
viewtopic.php?f=29&t=13757
Последна промяна от parketmilanov_(стар) на чет дек 29, 2011 5:29 am, променено общо 1 път.
Отделно незнам ,кой пусна тук лафа за измятане ала при тика тва е също мисия невъзможна,това дърво е така напоено с маслата си ,че там вода на практика неможе да влезе и пак ще се повторя единственото което иска подръжка е НАЙ–ГОРНИЯТ слой ,тъй като се износва и куп други влияния в зависимост къде е от атмосферни ,до битова топлина и прочае.
тук колега вече не си прав-всяко дърво има линейни разширения-просто тика е с едно от най-малките
а има и разновидности тик както знаеш но да разясним за хората които всъщност е този форум и тези дебати -
и родезийския и бурманския /или бирманския/според зависи кой както го е кръстил и азиатския тик си имат индекс на линейни разширения ,или поне така пише в книгите
но няма дърво без линейни разширения и 0%влияние от вода.
аз лично предпочитам родезийския защото е по плътен и по красив /нооооо това си е въпрос на вкус и цвят гдет таварищи ниет/

Тема "Въпроси за тиково дърво?Цена?Качество?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: