Здравейте всички! Преди време бях споделил във форума едно мое намерение да си направя осветлението в коридора с PIR датчици. Казвам датчици, защото трябва да са два, тъй като коридора ми е "Г" образен и искам при движение пред всяка врата да светват всички лампи! Речено, сторено! Монтирах два датчика "Kanlux", модел Aler JQ-30! Свързах ги по следния начин: Във всеки влиза фаза на кавявия проводник, на синия нула, а на червения са изходите към лампите.Между двата изхода на всеки PIR съм направил мост, така че като се активира единия датчик, да задейства и другия. До тук добре! Лампите светват при движение, но като изгаснат, отново светват без да има движение пред датчиците. Не остават изгасени за повече от секунда. Та, въпроса ми е, къде съм сгрешил, или проблема е в PIR-овете? Благодаря Ви предварително!
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Маргарит
- помощник
9 мнения в "Въпрос за PIR датчици"
Маргарит
- помощник
Съжалявам, че няма да мога да изпратя схема, но не съм публикувал до сега във форумите и не знам как. За това ще се опитам да обясня с думи. В едната част на коридора има две лампи и единия датчик е там. В другата част има една лампа и там е втория датчик. Ако работят независимо един от друг, всеки датчик ще включва лампите в неговата си зона. За да се включват и трите лампи едновременно, независимо от кой датчик са активирани, аз съм свързал изходните фази на двата PIR-a с мост. Ако махна моста, при активиране на датчика в чиято зона има две лампи ще светват само те. Така би се получило и с другия PIR , ще пали само едната. Бих направил опит да го махна, но това би се получило. А, аз търся ефекта да светват трите едновременно. Е, получи се, ама гаснат само за секунда и пак светват 

Последна промяна от Маргарит на пет дек 23, 2011 5:43 pm, променено общо 3 пъти.
Маргарит
- помощник
Както съм създал проблема, така го и реших! При пробите в/у фасунгите поставих обикновени крушки с нажежаеми жички, които както всички знаем, след като поработят малко се нагряват твърде много. След като лампите изгаснат, тяхната топлина се улавя от датчиците и те веднага се активират. Причината е, че и двата датчика са на разстояние около един метър от осветителните тела!Подмених крушките с енергоспестяващи и всичко си дойде на мястото! Благодаря на отзовалите се участници! 

Ники274
- специалист
По принцип датчиците се слагат на височината на ключовете.Но явно твоите са до тавана и насочени към осветителните тела.Има решение да можеш да ползваш нормални крушки.Залепяш фолио от вътрешната страна на лещата така,че да покрива областта където е осветителното тяло и датчика да не хваща тази разлика в температурата.
Тема "Въпрос за PIR датчици" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература