• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
pansim - майстор
Такаааа...почвам подред
За транзисторите - руснаците могат да пишат каквото си искат, въпроса е къде е истината. По мой сметки за пълен мост на 120A пиковия ток през транзисторите е 16А. Може и да греша, ама с малко :)
По даташита на IRFP 460 се вижда ,че при 100гр на кристала, максималния ток е 12А. Мисля че коментара е излишен. За полумоста предполагам вече ти е ясно, там тока в първичната е два пъти по-голям за една и съща изходна мощност.
За измененията - може да не се правят никакви изменения, схемата е работоспособна. Аз съм променил единствено драйверите, понеже оригиналното изпълнение е с консумация до 1А. Промяната включва IR 2110.
В даташита има схема на включване.
За настройката - след като се убедиш в правилноста на монтажа и добрата форма на импулсите на гейтовете на транзисторите /естествено с осцилоскоп/ подаваш около 50 волта променливо и търсиш резонанса с промяна честотата на задаващия генератор. Междината на резонансния дросел трябва да е 0.2мм. Трябва да имаш товар на изхода около 0.2ома!!! Това е много важно! Намираш максимума на напрежението на товара /0.2ома/ което значи че това е резонансната честота и сваляш около 2кХц надолу! Пробваш на пълно захранване 230В колко е максималния ток. Ако е малко, вдигаш междината на дросела с още 0.1мм и пак настройка. Така до получаване на необходимия ток.
МНОГО ВАЖНО - при тези настройка трябва потенциометъра да е в положение максимум, т.е импулсите да са с максимално запълване!
Това е. Ако има нещо неясно питай.
nikolaytatarov - специалист
Колега pansim,благодаря за бързите отговори ,изкам само да те питам за КС213 и какъв захранващ източник ползваш 50в. ползваш при настроиката и до какъв ток трябва да удържа.
pansim - майстор
За източник използувам лабораторен автортрансформатор ЛАТР на 10А
Какво си се захванал с тези ценери? Важното е да ограничат евентуалните пикове на нива до не повече от 20в. Толкоз. Може да използуваш произволни ценери до примерно 18волта, включени насрещно - т.е. да получиш един двуаноден стабилитрон. Това е.
колега , благодаря за изчерпателните отговори , питах за ценерите защто не намерих инфо за КС213 и съм ги заменил по налучкване ,а за източника не резполагам с автотрансформатор и се чудех какво да използвам, ама явно ще са литиеви батерии или два акомулатора .Сега остава да се деиства , когато имам някакво развитие ще пиша , весели празници и приятно изкарване.
pansim - майстор
За захранване може да използуваш трансформатор около 100-150вата, на примерно 40волта. Пробвал съм с траф от стар телевизор, май беше София 21. Работи!
Весели празници на всички!
release - специалист
cvetanmu може ли да ми кажеш по първата схема където си пуснал да ми кажеш без осцилоскоп има ли шанс да се пусне? и ако можеш да дадеш някакви данни за трансформаторите ( как са навити и какви сърцевини си ползвал )
cvetanmu - специалист
:) Без осцилоскоп ще е доста трудно да се пусне инвертор - по-голяма е вероятноста
да напълниш една кофа с изгорели транзистори, а това обезмисля начинанието.
Силовия траф е навит на феритна сърцевина Е70/32
- първична 18 навивки
- вторична 6 навивки
Първо се навива половината първична, след това вторичната и накрая останалата половина от първичната.
За изолация съм ползвал хартиено тиксо.
Сечението на проводника го имаше някъде напред в темата.
Драйверния и трафа на дежурното захранване са навити на феритна сърцевина Е21.
Драйверния - четирите намотки по 35 навивки ПЕЛ 0,35.
Трафа на дежурното захранване I - 100 навивки ПЕЛ 0,3мм , II - 14 навивки ПЕЛ 1,0мм , III - 15 навивки ПЕЛ 0,3мм.
Ако знаеш руски това ще ти помогне доста ( има описани почти всички проблеми,които
можеш да срещнеш при изработката на инвертора) http://www.electrik.org/forum/index.php ... topic=1475
release - специалист
значи ще закъсам без осцилоскоп :(
pansim - майстор
Без осцилоскоп, не се захващай! Обаче има и друг вариант според мен - правиш управлението и хоп, при някой приятел с осцилоскоп, или при най-близкия телевизионен техник. Едва ли ще ти откажат. След това сглобяваш и силовата част и пак така.
Успех.

Ето и малко проба с базичен електрод на една от моите самоделки:
http://www.youtube.com/watch?v=quU2Y_f7 ... AAAAAAAAAA
Колега pansim, за силовия треф може ли да се ползва феритен пръстен от мрежов тороидален траф с съответното сечение,и как ги навивате тези трансформатори , на мен в Е65 повече от 12мм2 не ми влизат,първичната е в един ред от ПЕЛ 2мм
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: