• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pandov. - специалист
здравейте.трябва ми схема за свързване на 5 тактов ключ за фурната и терморегулатора ( фурната има един горен реотан и два долни )двата долни са свързани последователно , доколкото виждам терморегулатора прекъсва нулата - не съм много сигурен за правилния начин на свързване затова ще съм благодарен някой да ми начертае схемата. печката е с твърда връзка ,а не със щепсел
Печката мисля че е марка мечта с два ел.котлона и два гас , но котлоните не ме интересуват , а само фурната
pandov. - специалист
сега е свързана така ..... правилно ли е ?

Прикачен файл

ttttt.jpg
ttttt.jpg (27.5 KиБ) Видяна 17460 пъти
fikata - майстор
Фурните нормално имат лампа за осветление/освен глимлампата,която свети когато терморегулатора е включен. Т.е лампата за осветление взима захранване преди терморегулатора и минава през предния контакт на ключа,който е най близо до врътката.
Долните нагреватели са паралелно свързани,а не последователно.
Дали фазата или нулата се прекъсват от терморегулатора няма значение.Важното е нулата, която идва от твърдата връзка да има мостче към зануляването на металния корпус на печката.Това при двупроводна инсталация,когато няма трети защитен проводник.
ПС. Видях,че докато съм писал на схемата се е появила и лампата за осветление.
сега е свързана така ..... правилно ли е
Правилно е.Със забележката, че през терморегулатора минава само фаза или нула, а не както е изчертано в зеления правоъгълник - и двете.
Последна промяна от fikata на съб дек 24, 2011 10:45 pm, променено общо 1 път.
pandov. - специалист
fikata написа:
Фурните нормално имат лампа за осветление/освен глимлампата,която свети когато терморегулатора е включен. Т.е лампата за осветление взима захранване преди терморегулатора и минава през предния контакт на ключа,който е най близо до врътката.
Долните нагреватели са паралелно свързани,а не последователно.
Дали фазата или нулата се прекъсват от терморегулатора няма значение.Важното е нулата, която идва от твърдата връзка да има мостче към зануляването на металния корпус на печката.Това при двупроводна инсталация,когато няма трети защитен проводник.
:roll: да паралелно , а не последователно са свързани долните реотани (моя грешка от бързане )
да печката е занулена при твърдата връзка
наи-вече това ме интересуваше дали терморегулатора трябва да прекъсва фаза или нула ( защото при бойлерите нали трябва да прекъсва фаза )
благодаря ти ще спя спокойно , весело изкарване на празниците :drinkers:
fikata - майстор
При бойлерите има двуполюсни ключове,които прекъсват захранването на нулата и фазата.Но условието там е, че когато работната нула се ползва и като защитна/при двупроводна инсталация/ тази нула трябва да се вземе пред ключа и с нея да се занули металния корпус.
Благодаря,весели празници и на тебе!
:prost: :santa:
valentin112 - специалист
pandov., пълни глупости...веднага размени местата на фазата и нулата, Фиката вероятно е повече почерпен от мен
fikata - майстор
Tue Dec 27, 2011 6:18 amvalentin112 Препоръчвам ти веднага да вземеш "Стоперан". Много е ефикасно и ще ти помогне да ти спре бързоклека.Рано рано си одрищял няколко теми наред. [-X Ако това лекарство не ти помогне, ти си клиничен случай и се обади на 112 :-D

ПС.Темата е прочетена от 140 човека и само ти реши,че написаното е глупост.Затова специално за тебе:
Ако печката е захранена с трижилен кабел и ЩЕПСЕЛ, когато обърнеш щепсела как ще накараш фазата винаги да минава през терморегулатора? :finga:

Това беше по повод Tue Dec 27, 2011 6:18 Posted by valentin112
pandov., пълни глупости...веднага размени местата на фазата и нулата, Фиката вероятно е повече почерпен от мен
Fender_str - специалист
То за имането как има, ама не съм видял до сега да е направено ;) Иначе лесна работа, един контактор чиято намотка е свързана с корпуса, другата вече с едно от жилата идващи от контакта и така в зависимост от това как е обърнат щепсела ще се задейства контактора и може да се направи да обръща фазата и нулата така, че през ключовете винаги да минава фазата ;)
В. Петров - специалист
fikata написа:
Важното е нулата, която идва от твърдата връзка да има мостче към зануляването на металния корпус на печката.Това при двупроводна инсталация,когато няма трети защитен проводник.
Ако имаш предвид уредът да се захранва с двужилен кабел, а мостът да се направи в самия уред, то такова свързване е забранено и опасно.
Последна промяна от В. Петров на ср дек 28, 2011 4:19 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "схема на стара готварска печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: