• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kpacи - специалист
Абонатна разбирам връщаща вода от конвекторите, а щранг-отиваща към конвекторите. Когато ТП-ите напомпят темп. на отиващата вода в щранг до към 50 връщащата е към 20. Според мен голяма разлика. Или нещо не така както аз си мисля. И кога работят всъщност ТП1 и ТП2? Не си личи на гафиката.

Аз съм накачулил много датчици и единствено ме притеснява темп на фреона който влиза в ТО се движи около 80 че още нагоре отива. Зелената линия при мен е предполагам като при теб щранг. Движи се 32-34. Настроил съм системата в нискотемпературен режим. Нямам сложен датчик на връщащата но разликата е около 5 градуса.

Прикачен файл

fm.JPG
valqk - специалист
На някой случвало ли му се е ЛМ датчика да отчита 200 градуса примерно?
При мен качи до 2в (200 градуса) и то датчика, който ми виси вече месец на прозореца.
Направи го няколко пъти, основно като е навън и го напече слънце (говорим сега - зимата, като е под 10 градуса навън).
Чудя се защо може да го прави.
Някой вързвал ли е датчика да може да мери - температури?
Относно за горенето на входовете - някой пробвал ли е да сложи ценери на 3.3в? Купих си, но пусто време...

Браво за софтуерчето! Евала!
Аз си пиша скриптчета и ползвам ррд-дб за лични цели, че ми е по-лесно.
Скоро (надявам се да остане малко време по празниците) ще го вързвам да ми управлява котела - комбинация от скрипт + чертаене на такива графики.

Ако на някой му е интересно така ми изглеждат графиките.
Датчиците са: 1 - навън на прозореца. В момента е вързан просто за +/- и към входа, та неможе да мери - темп.
Дргугите висят отвътре на прозореца.
Между другото, не знам дали някой наскоро е чел спецификациите на ПикоИП-то, но вече може да ползвате и другите портове за вход/изходи след обновяване на фирмуера.

Аз моя го захранвам с адаптер (13.8в)+12в 6ач акумулатор. Така ако отпадне тока продължава да работи :)
Прикачен файл:
month.png
month.png (42.54 KиБ) Видяна 5370 пъти
Прикачен файл:
week.png
week.png (42.55 KиБ) Видяна 5370 пъти
Прикачен файл:
day.png
day.png (32.47 KиБ) Видяна 5370 пъти
kpacи - специалист
valqk написа:
Аз моя го захранвам с адаптер (13.8в)+12в 6ач акумулатор. Така ако отпадне тока продължава да работи :)
Не е ли излишен акумулатора? Като няма ток и компа спира. Защо да работи пикото като компа е изключен. Освен ако и той не е с UPS.
valqk - специалист
Компа е след ЮПС-а, който е вързан към същият акумулатор.
По-натам ще си пиша контролер или ще сложа ембедед ПЦ на 12в.
Интересно ми беше, някой дали е правил схема за мерене на минус температура с ЛМ335д.
Другото любопитно ми е защо слагате микрофаради на ЛМ-а, при у-вие, че в ПДФ-а има схемичка, как точно се прави филтър против смущения.
Ако е само заради гладенето на графиката - ОК ама да филтрирате смущенията с него... голям ми се вижда.
Моя кабел е 4м и е ОК засега с нанофарди.
Иначе, изглаждането на графиката винаги може да стане софтуерно.
Според мен е най-лесно използването на ЛМ335(З е моя - ТО92), защото там е 0,01в/градус, като спокойно мериш до 150 градуса (колкото издръжа чудото).
По-интересно е с термо-двойка как може да се докара линейно, че искам да си меря и Т на горещите газове.
Взел съм една, която държи до 300 градуса, но е доста не-линейна и ще трябва схема преди входа на пикото.
Относно защитата на входовете - има и супресори на 5в. Има и самовъзстановяеми предпазители на милиампери.... абе има опции само да искаш.

Основния ми въпрос беше за минусови температури дали някой е лепил нещо.
kpacи - специалист
LM335 трябва да мери отрицателни стойности без делител. Аз правих делител, но с идеята да замерва над 57 гр. С. Не съм го пробвал да меря отрицателни.

Къде в ПДФ-а има схемичка как се прави филтър против смущения?
RID
:idea: Погледни MCP9700A аз ползвам него.Корпуса е SOT-23 Uзахр.
[V] 2.3-5.5; Tmin-40; Tmax+125 ;750mV при 25 градуса.За по големи дължини на проводника се слага LC филтър за изхода на сензора по този начин се елиминират смущения и графиката става ок.Работи доста добре.
pavelari - майстор
В отговор на КРАСИ..
Имам две ТП - и двете успяват заедно да вдигнат 50 градуса на щранга за около 2 часа при старт от 10-15 според времето навън. Едната не може да загрее водата повече от 35-40 градуса.

"Абонатна" е температурата в абонатната, защото там са и резервоарите - следим ги за да не се получи замръзване. Има монтирани термостати настроени на 4 градуса и напрактика температурата никога не пада под 4. Ако обаче поради нисък фреон ТП не може да се включи /особено опасно когато сме в зимна ваканця/ излиза съобщение про охраната и се вземат мерки с вентилаторна печка или газова /може да няма ток/.
Шота е от моментно състояние в края на работния ден - водата е охладена, защото и двете ТП са спрели одавна заради достигната температура над 20 градуса в стаите.
Понеже влизам в абонатната по един - два пъти в месеца не ми е необходимо повече автоматизиране, защото все пак трябва да се мята и по едно око от време на време.. :)
Мога принудително да пускам и спирам ТП от уеб интерфейса на пико-то.
Мога да наблюдавам коя ТП - кога се пуска и колко време работи.
Избягвам работата в часовата зона от 8 до 11, че тока е три-пъти по-скъп от нощния - за целта следя пика на загрятата вода да е малко преди 8.00 за да може да изстива поне час или два, като ако е нужно се пуска само едната ТП за да не пада температурата много.
За два етажа по 450 квадрата /първия е висок 3.2 ... 3.5 метра/: 500 лева на месец при работно време понеделник-петък 8.00 - 17.30 и събота 9.00 - 14.00
kpacи - специалист
pavelari написа:
За два етажа по 450 квадрата /първия е висок 3.2 ... 3.5 метра/: 500 лева на месец при работно време понеделник-петък 8.00 - 17.30 и събота 9.00 - 14.00
=D> Ако това ти е действителния разход - евалата. Миналата зима когато отвори твоята тема и търсеше съвети за оптимизиране на системата, разхода ти беше към 1800.
Мисля си, че ако тази квадратура трябваше да я топлиш на твърдо гориво, щеше да е по-скъпо. И нямаше да имаш охлаждане лятото. Само ТП.
Здравейте всички!

Много благодарности на Jacket.
Наблюдавам, че много често се засичат ъпдейди за Fire Monitor. Тегля, инсталирам и версията все си е 0.72. Не откривам обаче някакви разлики по файловете, поведението или облика на програмката. При вас как е ?
Периодично по няколко пъти на ден ми забива без да показва някаква грешка, а просто спира да се обновява показанието в tray-а, но пък иначе си чете датчика. За времето от момента, в който пусна програмката до момента, в който видя, че вече е забило няма загуба на нито 1 пакет или закъснения.
Прегледал съм какви са изискванията и изглежда, че софтуерно всичко е наред.

Някой имал ли е сходен проблем?

С пожелания за весели празници и все хубави неща!
valqk - специалист
kpacи написа:
LM335 трябва да мери отрицателни стойности без делител. Аз правих делител, но с идеята да замерва над 57 гр. С. Не съм го пробвал да меря отрицателни.

Къде в ПДФ-а има схемичка как се прави филтър против смущения?
При ЛМ35 няма нужда от делител. Мери се от 0-150 (напрежението варира 0.00 до 1.55 - 10мв/гр).
Страница 8 има свързване с олекотяване на капацитивния товар: http://www.ti.com/general/docs/lit/getl ... leType=pdf

Проблема тук идва с отрицателни температури, защото при 0 = 0 - т.е. трябва да може да мериш -0.2 волта примерно.

Нооооо:
RID написа:
:idea: Погледни MCP9700A аз ползвам него.Корпуса е SOT-23 Uзахр.
[V] 2.3-5.5; Tmin-40; Tmax+125 ;750mV при 25 градуса.За по големи дължини на проводника се слага LC филтър за изхода на сензора по този начин се елиминират смущения и графиката става ок.Работи доста добре.
Много благодаря, на колегата РИД!!!
С този, който не е с референтно = 0 при 0 ще е супер. Така като хвърлих око на ПДФ-а даже може и без р-ц филтър при 4м кабел (колкото е моя). Трябва да премеря колко му е капцаитета и да видя.
Колега, имаш ли идея дали и къде мога да ги открия в софия? Комет, Конрад, Квазер?
Ще взема аз, без А-то, че предпочитам ТО-92 :)

Честита Коледа!!!!
Весела нова година!
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: