Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
dobcho_vn - специалист
Благодаря за отговорите.Сега се включвам и ще се опитам да давам отговори.
Та от ВЕЛ НН с УИП "слиза" с УИП до таблото на стълба.Оттам в земята продължава до къщата.Стълба е до оградата няма пресичания.Таблото има набит земен кол и смятам от него да взема заземяването.Къщата е два етажа по 60 кв.м. и ще се отоплява на ток засега.Инсталацията за локално се прави, но кога ще се пуска не знам.От мен се иска в синхрон с останалите майстори да дадем обекта до 09.01.2012 год., което на този етап си е напълно възможно.
И както спомена един колега по-горе да заравям ей така кабел не ми се иска, и смятам към нещо четене, да ги вържа трите на един три фазен АП 63 А и да влязат също на един три фазен АП 50 А, пък ако има нещо за бъдещи разширения, тоест да минава от 220 към 380 да му е по лесно поне от тая гледна точка.
chano3891 - специалист
Недей да свързваш монофазна на трифазен АП (ако съм разбрал правилно по жило на отделен АП) така ще повишиш ампеража на главния АП и знаеш какво става.
kam34 - специалист
Щом има трифазно захранване всичко си е точно. АП С63 в електромерното табло и захранваш трифазно. 3фази, нула, и земя. Ако вземеш защитния проводник от въпросното заземяване на таблото трябва всичко що е контакт да има ДТЗ.
dobcho_vn - специалист
@chano3891 малко е не те разбрах.Сега фазата на енергото на входа посредством моста ще я подам и на останалите две жила, които ще свържа.Той АП така или иначе си остава във външното табло 63 А.Във вътрешното трите жила пак ще влизат на трифазен АП но само, че ще бъде 50 А и оттам ще си харесам едното жило за захранване на къщата, а останалите ще бъдат под напрежение но без товар.
@kam34 да идват 3ф+0 но къщата ще бъде присъединена монофазно, а не трифазно.И да ДТЗ си има тамън 4 броя :o
П.П.Като се замисля сега май в режим на к.с. ще си имам доста ядове ?
П.П.2.Ооо няма да го умовам, само подвеждам и изолирам две от жилата останала си го свързвам на класика и толкоз :o
kam34 - специалист
dobcho_vn написа:
@chano3891 малко е не те разбрах.Сега фазата на енергото на входа посредством моста ще я подам и на останалите две жила, които ще свържа.Той АП така или иначе си остава във външното табло 63 А.Във вътрешното трите жила пак ще влизат на трифазен АП но само, че ще бъде 50 А и оттам ще си харесам едното жило за захранване на къщата, а останалите ще бъдат под напрежение но без товар.
@kam34 да идват 3ф+0 но къщата ще бъде присъединена монофазно, а не трифазно.И да ДТЗ си има тамън 4 броя :o
П.П.Като се замисля сега май в режим на к.с. ще си имам доста ядове ?
П.П.2.Ооо няма да го умовам, само подвеждам и изолирам две от жилата останала си го свързвам на класика и толкоз :o
Само че режима ти на к.с. както си го замислил е земно съединение. И сега си направи една проста сметка при директно земно съединение колко ще ти е тока и кога ще падат предпазителите. Не е въпроса в този случай колко ДТЗ има, а въпроса е да няма самостоятелни токови кръгове в които да се използва дефакто заземяване без да минават през ДТЗ.
chano3891 - специалист
исках да кажа да си поставиш или монофазен предпазител или жилата да влизат само на единия от трифазните т.е след АП 50А да не замостваш
Trifun - специалист
А може с едното жило да се захрани единият етаж от къщата, а с другото жило - другият етаж.
Тогава нищо не пречи да е с трифазен предпазител, замостен от едната страна.
kam34 - специалист
Добра идея, 1 и 2 етаж на различни фази, на двора може да си остави няколко контакта на 3та фаза. Само не разбирам що ще замоства предпазителя и няма да използва това което има :?
c5pro - специалист
Trifun написа:
А може с едното жило да се захрани единият етаж от къщата, а с другото жило - другият етаж.
Тогава нищо не пречи да е с трифазен предпазител, замостен от едната страна.
В този случай трябва да са 3 отделни предпазителя,а не триполюсник.Ако по една или друга причина жилото на другия етаж дефектира,триполюсника изключва всичко.Ако са 3 отделни предпазителя ще изключи само този на който е подвързан дефектиралото жило.
2v6 - майстор
dobcho_vn написа:
Здравейте, колеги, имам тука една къщурка на която ѝ оправям ел.инсталацията.Всичко върви гладко, ама собственика проявил инициатива и взел за захранващ СВТ 5х10 :o И сега се чудя, дали да не вържа трите тоководещи жила за фазата или да пробвам две на фаза и две за нули, а земята на едно ? Абе идеята ми е да ги оползотворя всички жила...Та някакви идеи как ще е най-добре ?
Колко метра кабел ще има от електромера до консуматорите?

Тема "Питане за захранващ кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: