Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ibogdanov - специалист
Transporterr написа:
от къде фактически се набута с тези ментета месингови
ако не тайна? демек че те са се сцепили не от замръзването...
от няколко тройника да реагира толкова бързо цялото количество гликол че да почне да замръзва бах ти
за ментаците.. не знам. не съм ги купувал аз. мога да ти кажа от къде взех свестните - караш по бул Сливница, преди метростанция "Сливница" има един светофар. в ляво има един магазин, в него. Има напрактика всичко което ти трябва. дават отсъпки и т.н. а и си държат на стоката. Бях изумен от това колко метал има в едното и колко малко в другото...
Месинга се цепел от температурни амплитуди. Демек - топло/студено

Разходи се до там и разгледай
Transporterr - специалист
ibogdanov написа:
...
за обратното попитах да не би да налетя , инак тенкю :)
filmatoplo - майстор
Последно фитинги купувах от БГ Терм -доволен съм :) .
Фло - специалист
fox_vt написа:
Фло има ли гликол който е предназначен за топлопренос или трябва тези инхибитори да се добавят отделно.И изобщо има ли неотровна течност която не замръзва и е подходяща за сл инсталации и всичките и елементи било мед,цинк,полиетилен,алуминий и гума?
Пак ще цитирам едно мнение:
"Етиленглюколът(и пропилен гликола- ред.моя ) действа корозиращо върху металите и за да се предотврати това вредно действие, към сместа се прибавят така наречените „инхибитори“. В случая може да се ползва динатриев фосфат от 0.4 до 0.6% и декстрин в същото отношение."

Друг поливалентен алкохол,който не е отровен и може да върши работа за топлопренос е глицерина.Кипи при 106 градуса ,когато е смесен с вода 50:50%,но е съвсем вероятна същата реакция със цинка ,като с горните гликоли при висока температура,ако е синтетичен.По едно време имаше много евтин технически глицерин ,отпадък от производството на биодизел.
добре де, в тези адски смеси с различни цветове които се продават в уж специализираните фирми не слагат ли инхибитори?
би трябвало човек да разчита на тов а поне.. :?
Фло - специалист
Transporterr написа:
добре де, в тези адски смеси с различни цветове които се продават в уж специализираните фирми не слагат ли инхибитори?
би трябвало човек да разчита на тов а поне.. :?
Щом са оцветени значи са с инхибитори,иначе тези гликоли са безцветни и прозрачни течности.
мдам, сега остава да изцедим и информация тип "напрай си го сам" какво да сипем като инхибитор.. :)
динатриев фосфат от 0.4 до 0.6% и декстрин
това добре но всъщност какво е това :? вероятно не е за гражданска употреба

От нас идеите,от вас бензина
:-D :-D
Фло - специалист
Transporterr написа:
мдам, сега остава да изцедим и информация тип "напрай си го сам" какво да сипем като инхибитор.. :)
динатриев фосфат от 0.4 до 0.6% и декстрин
това добре но всъщност какво е това :? вероятно не е за гражданска употреба

От нас идеите,от вас бензина
:-D :-D
За широка гражданска употреба са! Малки количества може да се намерят по складовте и магазините за химикали и лабораторна стъклария. За по-големи от Полихим ООД Димитровград 0889 629281 за динатриевия фосфат или и двете в Химснаб София или Русе.Динатриевия фосфат е хранителна добавка Е339 ,а декстрина е полизахарид от скорбяла на картофи или царевица,познат и като декстриново лепило.
благодарности от името на всички прочели темата, и от името на тези които ще я прочетат. въпреки че са най великите майстори във вселената и изобщо!
:)
ibogdanov - специалист
Transporterr написа:
благодарности от името на всички прочели темата, и от името на тези които ще я прочетат. въпреки че са най великите майстори във вселената и изобщо!
:)
хехех - ти заби пирона в темата.
сега остава някой от майсторите да забърка една смес.. аз си поръчвам да е лилава на цвят.

Тема "Гликол и поцинковани фитинги." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: