Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
teukoo - напреднал
Колеги спрете с това заяждане и кажете,какво ви донесе Дядо Коледа и какво получихте от сурва. :wink:
Има ли материал за машинките и тяхното развитие?
STEPER - специалист
alien,
Не само показваш,че си неграмотен и невъзпитан,но показваш и неуважение към хората и страдаш от манията за величие - да стоиш над всичко и над всички.
Форума е място за взаимопомощ и ако това ти е alien-о,/чужд-о/,то вярно ти трябва друг форум.
И ако наистина искаш да кажеш "е, не, не се правя на голяма работа",вземи разкажи,покажи тук какво си направил,
до къде си стигнал - както другите го правят- за да можем и ние да се поучим и преминем в IV клас.Всичко друго са празни приказки.
Всеки "който иска да се развива е добре дошъл да си поговорим" и затова аз ти правя това предложение.
А иначе пожеланията си ги вземи обратно и си ги отнеси в твоя виртуален свят на съвършенство.

PS: Някой може ли да ми подскаже,откъде да си намеря /закупя/ червячна предавка?
Вънамерявам да сменя ремъчната предавка на 4-тата ос,поради малката точност която
получавам - съотношението е 1:2.
alien - специалист
мурджо - правилно каза - диалог, опитваш се да говориш с хора които не виждаш и не познаваш, не знаеш в групата какви индивиди има, един или друг може да е умен и възпитан, и докато някой дето не е наясно нито с компютри нито с електроника пита как да си направи цнц машина (жабата видяла да подковават коня и тя вдигнала крака) то в същото време има и 2-3ма да се лигавят и заяждат, разговор не може да се води дори за елементарни неща докато има кой да подвиква и да се заяжда като черна станция след всеки пост

teukoo - още един присъединил се към групата - крадеца каза дръжте крадеца - прочети си последния пост и ще видиш кой се заяжда

степпер - ти не разбра ли че не виждаш старите ми постове и че съм казал и показал достатъчно и ти си един от тези заради които вече си сдържам приказките? най големия спамер пита къде е модератора, крадеца каза дръжте кадеца
ето какъв ми е виртуалния свят на НЕсъвършенство, ок прибирам си пожеланията защото не е никак приятно човек да се опитва да води диалог а отзад да подвикват и подсвиркват разни като разлигавени тинейджъри, просто нямам думи, аз ли се мисля за господ или ти за творенията си? кой твърдеше че творението му е иделано и няма никакво отклонение? кой си пък ти че с пирон и чук ще направиш машина без отклонения? явно божите творения не трабва да се подлагат на съмнение

ПС: заради тези просташки прояви много от къдърните хора спряха да пишат, това е е динствения български форум който остана за цнц, ако поведението не се подобри, то ще останат само няколкото заяждащи се да чакат поредния пост за проверка на правопис или поредния минувач да се заядат с него
velsi - Почетен майстор
Ok. Достатъчно! От тука нататък само по същество!
nunep - специалист
Честита и спорна 2012 г.
STEPER: Някой може ли да ми подскаже,откъде да си намеря /закупя/ червячна предавка?
1) От мотор за чистачки на кола получаваш един червяк и едно червячно колело.
2) От стар миксер получаваш един червяк и две червячни колела.
Но в двата варианта зъбните колела са пластмасови.
3) Google
Успех!
mika - специалист
Остави ги бе, velsi, така не съм се забавлявал отдавна. С оглед на огромните количества спам в темата и аз ще си позволя едно кратко резюме на събитията дотук.
alien (бивш nik80) тръгнал да оправя китайски контролер с TB6560, но стигнал до подмяна на кондензатор, за който знаел, че бил сбъркан, но (предполагам) не знаел с какъв да го замени. За да не изглежда неук, обърква въпроса си до неузнаваемост и го задава така, все едно е професор, който изпитва и после ще оценява нещастника, имал глупостта да му отговори. Предизвикателството, разбира се, се поема от STEPER, който е обиден от коментара му, за неговата машина:
то много неща като не могат да се предвидят се разбират в последствие, ако не става за друго поне има вид става за показване :)
Трябва да защити и статута си на "ЕлектроинжИнер" (не се шегувам, така го е написал в профила си!). Та STEPER решава да блесне, като между другото споменава, че можел да изнесе лекция по темата, но ... само в (неговия) институт! И подкрепя думите си със следното:
Израза Чопер се използва за обозначаване на много видове електронни схеми и като израз
се използва малко в днешно време отколкото преди 30 години.
По същество чопър е името на едно цяло електронно устройство,с определено схемно решение,
което служи да прекъсне един сигнал под управлението на друг сигнал.
В началото помислих, че говори от натрупан 30 годишен опит, но се оказа, че това е превод на началните редове от първото, попаднало му под ръка - Уикипедия: http://en.wikipedia.org/wiki/Chopper_%28electronics%29
Да де, ама в Уикипедия не се споменава нищо за честоти, а alien здраво се е вкопчил в тях и явно ще има продължение на темата кой е по-по-най. :)
Та, velsi, наистина ли си решил да ни лишиш от всичко това? Моля те, потърпи още малко, а после трий на воля! Вкючително и тези редове!
alien - специалист
пак да повторя - зададох въпроса си така с 2 на ум - първо за да чуя други разсъждения независими от моите, и второ надявайки се който не разбира да не се обажда да разтяга локуми без да е наясно
неук.... ще игнорирам сърказма ти за да не те забавлявам теб и останалите сеирджии, не се смятам за неук, но не се смятам и за професор да изнасям лекции, уча се и ще продължавам, независимо от оценките на разни сеирджии дето чак и разследване водят... може би си нямат друго занимание знам ли....

ще уважа молбата на велси а и аз искам същото - от тук нататък само по темата, и ще опитам да игнорирам всички простотии и кретении

да контролер с 6560 макар това да е без значение защото въпроса беше принципен - кондензатора на платката е 1нФ а в даташийта на чипа посочват доста широк диапазон
за това си зададох въпроса логично как трябва да се подходи според конкретната постановка
прекарах още няколко часа пред осцилоскопа и след още разсъждения стигнах до някои изводи може би верни или грешни нямаше с кой умуваме по темата за това времето ще покаже
в крайна сметка след всички корекции - паралелния порт напълно галванично разделен и въпреки че на чипа му дават само 15 кхз честота за стъпка, работи стабилно до 35кхз, при половин стъпка мотора стига до над 5000 оборота, но това бяха само експерименти реално ще работи до 2000 където въртящия момент е все още голям, защото чопера постепенно спира да работи и тока нагоре започва да пада
друг да не се лъже с тези контролери - пълна измама, без ремонт не работят, пак в ибей продават и червени платки, не са много по скъпи но гледам че имат ДЦ-ДЦ преобразувател за галванично разделяне на паралелния порт
ако някой ги е пробвал да сподели мнение, защото с тази синята я купих за да спестя време а на практика изгубих доста
MrMurdjo - майстор
Според мен velsi трябваше отдавна да е забърсал всичкия оф-топик и дори да ни прасне по една забележка. Не се шегувам.
Опитвам се да се придържам към учтив и добронамерен тон, дори когато пиша извън темата, но това не променя нещата. Една единствена тема има в този обширен форум и е тъпо да я зариваме с плява.
Така че моята молба е, започвайки от това мнение, всичкият спам да бъде пратен в коша.
А колегите ще призова да говорим по същество, конкретно и без недомлъвки. Един е по-силен в едно, механиката например, друг в електрониката, трети в софтуера. Можем да си бъдем полезни. Стига да има желание.
MrMurdjo - майстор
Във връзка с горното мнение на alien да попитам. Кой до какви обороти е успял да задвижи стъпков мотор с достатъчен въртящ момент и как. Цифрите, които посочва, за мен са непостижими.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Според мен velsi трябваше отдавна да е забърсал всичкия оф-топик
Аз имам право на отговор MrMurdjo
Не може някой си да ни разиграва.В края на кайщата сме възрастни хора.
За много години мика,
Интересна интерпретация на всичко това което пишеш.По твой вкус и подобие.
Лукавство е човек да се крие под няколко ника и да няма достойнството да се покаже.
Никога не съм се замислял но сега като чета твойте рдове,веднага си личи стила и метода на
писане и изразяване присъщи на друг.
Но знай,че достатъчно съм възрастен,за да се хвана на твойте забежки.

1. Ако alien е nik80 /към когото винаги съм имал уважението/ то ти си третия
от светата тройца,за да твърдиш това - alien-nik80-mika.
2. Глупаво е,ама много глупаво е да се мисли, че мога да бъда обиден на някого за това което твърдиш.
Направих машината си с желание и съм доволен от работата си.А,че на някой не му харесва или пък завижда,
проблема си е негов.Не се състезавам с никого а просто показах това което съм направил.
Освен това ако обърнеш внимание изказването ми не е от обида,а направих забележка за непристойно и обидно обръщение към съфорумец
3. Действително съм допуснал техническа грешка при изписването на образованието си в профила.
Благодаря - коригирах го.
4. Да.Информацията е действително от Уикипедия, и не защото нямам необходимите знания и опит и
не мога да се обоснова.Но като за alien трябваше нещо по-кратко и синтезирано което да се потвърди от
достоверен източник.

Остани си със здраве alien-nik80-mika.
Аз отдавна съм превъзмогнал тези неща прицъщи на малките хора.
PS:Аз съм дотук

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: